Planul comercial al președintelui Donald Trump ar putea provoca o repetare a tarifelor Smoot-Hawley din 1930 care au agravat Marea Depresiune, a avertizat luni fostul oficial al Rezervei Federale James Bullard.
„Acest lucru a crescut dramatic riscul unui rezultat de tip Smoot-Hawley”, a declarat Bullard, fost președinte al Federal Reserve Bank din St. Louis, pentru CNBC.
„Comerțul global s-a prăbușit și a început Marea Depresiune. Asta este ceea ce îi îngrijorează cu adevărat pe oameni.”
Economiștii acuză Legea Smoot-Hawley din 1930 că a agravat Marea Depresiune.
Legea a majorat tarifele la importurile din SUA pentru a proteja lucrătorii. O jumătate de secol mai târziu, această lege a fost prezentată într-o scenă iconică din filmul „Ferris Bueller’s Day Off”.
Bullard, care în prezent este decan al Mitch Daniels School of Business din cadrul Universității Purdue, a declarat pentru CNBC că tarifele lui Trump creează o situație în care „s-ar putea înregistra o scădere dramatică a economiei”.
Cu toate acestea, Bullard a adăugat că acest lucru nu trebuie să se repete și a remarcat că nu este clar dacă tarifele vor rămâne în vigoare.
„Care este șansa ca acest lucru să fie în instanță? Pentru că eu cred că este vorba, probabil, de o depășire a atribuțiilor executivului”, a spus Bullard, argumentând că ramura executivă are probabil nevoie de sprijinul Congresului pentru a lua astfel de decizii radicale privind comerțul. „Cine vrea să investească atunci când nu știe care vor fi regulile?”
Smoot-Hawley Tariff Act (17 iunie 1930) a crescut taxele de import pentru a proteja întreprinderile și agricultorii americani, adăugând o presiune considerabilă la climatul economic internațional al Marii Depresiuni. Legea își trage numele de la principalii săi creatori, senatorul Reed Smoot din Utah, președinte al Comisiei de finanțe a Senatului, și reprezentantul Willis Hawley din Oregon, președinte al Comisiei de căi și mijloace a Camerei Reprezentanților. Aceasta a fost ultima legislație în temeiul căreia Congresul SUA a stabilit rate tarifare reale.