Update articol:

 Țările BRICS vor să contracareze războiul comercial declanșat de Trump

  • Președintele Chinei:  Următorul deceniu va aduce schimbări rapide în peisajul internațional și în alinierea internațională a forțelor

Rusia vrea relații de afaceri mai strânse între țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud),  a declarat președintele Vladimir Putin, la summitul anual BRICS care se desfășoară în Africa de Sud. Acesta a precizat: “Consolidarea relațiilor comerciale și de investiții cu partenerii BRICS este una dintre priorități”.

Comerțul dintre Rusia, India, China și Africa de Sud a depășit anul trecut 102 miliarde de dolari și intenționăm să facem tot posibilul pentru o creștere a acestuia în cadrul BRICS, a precizat Putin, menționînd că BRICS contribuie cu 42% la PIB-ul mondial, iar respectiva cotă continuă să crească. Vladimir Putin a mai spus că Rusia sprijină crearea de sucursale regionale pentru Banca Centrală de Dezvoltare BRICS.

Comentariile lui Putin au avut loc în contextul războiului comercial dintre SUA și China, după ce președintele Donald Trump a impus Chinei tarife de miliarde de dolari pe mărfuri.

Președintele chinez Xi Jinping a cerut națiunilor BRICS să respingă protecționismul și a declarat că nu există câștigători într-un război comercial: ”Conflictele politice şi escaladarea protecţionismului şi unilateralismului afectează direct dezvoltarea pieţelor emergente şi a pieţelor în curs de dezvoltare, de aceea trebuie să rămânem angajaţi în multilateralism”.
Președintele chinez a susținut: ”Cooperarea noastră a contribuit mult la redresarea și la creșterea economică la nivel mondial. Suntem martorii schimbărilor majore care se desfășoară în lumea noastră (…). Aceasta este o lume a oportunităților și a provocărilor pentru noi, piețele emergente și țările în curs de dezvoltare. Trebuie să urmărim cooperarea BRICS în procesul istoric al transformării globale (…) Următorul deceniu va fi unul crucial în care noile motoare de creștere globală le vor înlocui pe cele vechi. Va lua avînt o nouă revoluție și o transformare în știință, tehnologie și industriile cu inteligență artificială, big data, informații cuantice și bio-tehnologie. Acestea vor da naștere unui număr mare de noi industrii și noi modele de afaceri și vor schimba în mod fundamental dezvoltarea globală și viața cotidiană a oamenilor. Trebuie să profităm de această oportunitate importantă pentru a permite piețelor emergente și țărilor în curs de dezvoltare să realizeze o dezvoltare mai rapidă. Următorul deceniu va aduce schimbări rapide în peisajul internațional și în alinierea internațională a forțelor. Piețele emergente și țările în curs de dezvoltare contribuie deja cu 80% la creșterea economică globală. Pe baza calculului ratei de schimb, aceste țări reprezintă aproape 40% din producția economică globală. Crescînd la ratele actuale, producția acestor țări se va apropia de jumătate din totalul global, într-un deceniu. Creșterea piețelor emergente și a țărilor în curs de dezvoltare este de neoprit și va face ca dezvoltarea globală să fie mai echilibrată. În următorul deceniu se va realiza o reformă profundă a sistemului de guvernanță mondială. Lumea se îndreaptă către o multipolaritate și o globalizare economică mai mare pe fondul eșecurilor de pînă acum”.

Nicolai Troșin, expertul Institutului Rus de Studii Strategice, a declarat pentru Sputnik că tema principală a summitului BRICS de la Johannesburg este opunerea față de majorarea taxele vamale de către SUA: „Războaiele comerciale declanșate de SUA reprezintă un semnal alarmant pentru economia modernă. Prognoza recentă a FMI privind perioada curentă arată: dacă va fi pus în aplicare tot ce a declarat președintele SUA, precum și măsurile de răspuns la aceste acțiuni ale Washingtonului, economia mondială va pierde jumătate de procent din PIB-ului global. Ceea ce înseamnă mult. Ca urmare, recesiunea, care nu este atât de departe, ar putea în cele din urmă să se instaleze cu mult mai devreme decât presupun economiștii”.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA