Update articol:

Ţările din estul Mediteranei vor forma o piaţă regională a gazelor naturale

Țările din estul Mediteranei s-au întâlnit la Cairo şi au convenit să creeze un forum pentru crearea unei piețe regionale a gazelor naturale, reducerea costurilor infrastructurii și oferirea de prețuri competitive, a declarat luni ministrul petrolului din  Egipt, potrivit Reuters.

Statele implicate în proiect sunt Egipt, Cipru, Grecia, Israel, Italia, Iordania şi Palestinienii, însă pot adera şi alte ţări. 

Organizația își propune să “creeze o piață regională a gazelor care să servească intereselor membrilor săi prin asigurarea ofertei și a cererii, optimizarea dezvoltării resurselor, raționalizarea costurilor infrastructurii, oferirea de prețuri competitive și îmbunătățirea relațiilor comerciale”.

Anunţul face parte din seria de demersuri ce vizează transformarea estului Mediteranei într-un hub energetic important.

Forumul, care va avea sediul în Cairo, va sprijini ţările producătoare “prin îmbunătăţirea cooperării lor cu statele de tranzit şi cele care achiziţionează gaze în regiune, utilizând infrastructura existentă şi dezvoltând noi reţele de infrastructură pentru a face faţă volumului actual şi viitor de gaze”, se arată în comunicat.

De asemenea, va sprijini țările consumatoare prin “asigurarea nevoilor lor și permițând participarea acestora cu țările de tranzit la dezvoltarea politicilor privind gazele din regiune, permițând astfel stabilirea unui parteneriat durabil între actori în toate etapele industriei gazelor”.

În septembrie, Israelul și Egiptul au cumpărat un pachet de 39% din gazoductul EMG, deschizând calea pentru un acord de 15 miliarde de dolari pentru exportul de gaze naturale care va începe anul acesta. Cipru este, de asemenea, în discuții cu Egiptul pentru a construi o conductă care să conecteze câmpul de gaz Aphrodite din Cipru de facilităţile LNG ale autorităţilor de la Cairo.

În ultimii ani, Egiptul şi-a majorat rapid producţia de gaze naturale, sperând să devină un hub pentru exporturi către Europa, după ce în ultimii ani a făcut o serie de descoperiri semnificative, inclusiv cel mai mare zăcământ de gaze din marea Mediterană, Zohr. 

Ministrul energiei din Iordania a declarat în noiembrie că gazul egiptean urma să ajungă în Iordania luna aceasta, după ce pomparea experimentală a început în septembrie.

Egiptul pariază pe amplasarea sa strategică pe canalul Suez, podul terestru dintre Asia și Africa și infrastructura sa bine dezvoltată, inclusiv o rețea extinsă de conducte și două centrale de lichefiere a gazelor.

 

BVBStiri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (20/10/2020)

Completarea ordinii de zi a AGEA convocata pentru data de 2/3 noiembrie 2020

ALRO S.A. (ALR) (20/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020