Update articol:

Țările UE doresc ca vapingul să fie inclus în legislația UE privind impozitarea tutunului

  • Șaisprezece țări din UE susțin că legislația privind impozitarea tutunului ar trebui să includă şi vape

  • UE consideră că legislația actuală este insuficientă pentru taxarea noilor produse din tutun

  • Fragmentarea normelor privind vape este considerată o denaturare a pieței unice

Șaisprezece țări din UE au cerut luni Comisiei Europene să propună în lunile următoare o nouă lege privind taxarea tutunului în UE, care să includă noi produse, cum ar fi țigările electronice – vapes – care nu sunt acoperite de legislația existentă, potrivit Reuters.

Inițiativa, condusă de Țările de Jos, are sprijinul Croației, Republicii Cehe, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franței, Germaniei, Letoniei, Slovaciei, Spaniei, Belgiei, Bulgariei, Irlandei, Sloveniei și Portugaliei.

Într-o scrisoare adresată Comisiei, miniștrii de finanțe din aceste țări afirmă că este necesară o actualizare a legislației UE din 2011 privind impozitarea tutunului, deoarece – în absența reglementărilor UE privind vapatul – fiecare țară aplică în prezent norme și niveluri diferite de accize, denaturând piața unică a UE.

„Pe baza directivei actuale, majoritatea acestor produse nu pot fi impozitate ca produsele tradiționale din tutun. Dispozițiile directivei actuale sunt insuficiente sau prea limitate pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă administrațiile statelor membre, având în vedere ofertele în continuă evoluție ale industriei tutunului”, se arată în scrisoarea comună, consultată de Reuters.

„Din cauza deficiențelor din legislația UE, statele membre au luat măsuri corespunzătoare la nivel național. Acest lucru a condus la fragmentare, la condiții de concurență inegale și, în cele din urmă, la denaturarea pieței noastre interne”, se arată în scrisoare.

O actualizare a legislației UE privind impozitarea tutunului ar fi trebuit să aibă loc deja la sfârșitul anului 2022, dar a fost amânată, iar guvernele doresc ca noua Comisie, care a preluat mandatul la 1 decembrie pentru următorii cinci ani, să abordeze urgent această problemă.

Până în prezent, Comisia Europeană a stabilit standarde de reglementare pentru țigările electronice, inclusiv limite privind conținutul de nicotină și etichete care explică faptul că acestea nu ar trebui să fie utilizate de nefumători. Producătorii trebuie să se înregistreze la guvern înainte de vânzare.

În rest, însă, normele diferă de la o țară la alta. În Franța, persoanele sub 18 ani nu pot cumpăra țigări electronice, iar utilizarea lor este interzisă în anumite locuri publice, inclusiv în universități și în transportul public.

Italia a ridicat interdicția privind utilizarea țigărilor electronice în public în 2013. Utilizarea în școli sau în apropierea acestora este încă interzisă. Vape de unică folosință au atras o atenție deosebită din partea legislatorilor din unele țări ale Uniunii Europene, pe fondul preocupărilor legate de mediu și sănătate. Franța a încercat să le interzică complet.
Consiliul Federal German, camera superioară a parlamentului, a solicitat guvernului să insiste pentru o interdicție similară a dispozitivelor de unică folosință în întreaga UE.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA