Deşi preşedintele Klaus Iohannis a anunţat de la Vilnius zilele trecută că actuala coaliţie a promis că nu va creşte taxe şi impozite, se pare că realitatea este alta.
Acum câteva zile, premierul Marcel Ciolacu a spus că este în curs de elaborare un plan de măsuri care are în vedere consolidarea sustenabilităţii finanţelor publice şi a managementului fiscal, în concordanţă cu angajamentul României de a se încadra în acest an în rata de deficit fiscal de 4,4% din PIB, iar în 2024 ţinta acestui indicator macroeconomic să fie de 3% din PIB.
La ce taxe şi impozite s-a gândit coaliţia de guvernare, potrivit G4Media:
- introducerea unui impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale şi terenuri care cumulat depășesc valoarea de 500.000 de euro. Astfel, un proprietar care deține mai multe imobile sau terenuri a căror valoare trece de acest prag ar urma să plătească minimum 5000 de euro anual la stat.
- Ajustare fiscală în cazul micro întreprinderilor care plătesc în prezent 1% pe cifra de afaceri în cazul în care această cifră nu depășește 500 de mii de euro. Se propune o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul în acest caz crește spre 2%.
- Impozit pe dividende crescut de la 8% la 10%.
- Impozit de 1 la sută pentru companiile a căror cifră de afaceri depășește 100 de milioane de euro.
- Majorarea salariilor minime de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă și la 3750 lei în a doua, respectiv în construcţii de la 4.000 la 4.500 lei
- Supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul Presedinelui României.
- TVA unic de 19%, eventual crescut la 21 sau 22%.
- Supraimpozitarea sumelor de transfer în cazul companiilor care își scot profitul din țară.
- Desfiinţarea a 200 de mii de posturi neocupate din administrație.
- Introducere contribuției de asigurări de sănătate (CASS) şi la salariile din Agricultura – Cultivare /Procesare / Producție şi din Construcții.
- Impozit mărit cu 10% la licența pentru jocuri de noroc, aparate tip “păcănele”, tutun rece – țigări electronice, băuturi de lux, cognac, rom, whiskey, champagne, alimente de lux – fois gras, icre negre, etc
- Creșterea de la 1% la 10% a impozitului pe câștigurile de la Bursă.