Update articol:
OPINIE

Tehnologia 5G excită spiritele, nu corpul

Autor: Mihnea Dumitru  

Un clip apărut pe Facebook, distribuit de un membru al unei organizații religioase românești, avertizează împotriva vitezei tehnologiei 5G, cu sugestii indirecte privind pericolele de sănătate ale acesteia. Pe persoană fizică – și fără cunoștințe prea mari în domeniu – am cercetat timp de câteva ore subiectul, pentru a afla ce nouă dramă națională ne așteaptă. Am descoperit că de la Soare în „jos”, spre Pământ, diferite boli sau improbabila explozie într-un cuptor de microunde pot fi cu greu generate de un telefon mobil și, eventual, o legătură dubioasă între fumătorii înrăiți și Cernobâlul.

Recent, mi-am făcut o radiografie toracică. Conform mai multor surse internaționale și extrem de simplist explicat, o astfel de procedură este echivalentă cu câteva zile de radiație naturală (cosmică, terestră, ce mâncăm, ce emite corpul nostru etc.). Ca limită superioară, accidentul de la Cernobâl a însemnat, pentru români, în jur de jumătate din doza anuală (normală) de radiație. Ar mai fi echivalentul fumatului a două pachete de țigări pe zi, timp de un an, din cauza elementelor radioactive din frunza de tutun. Dar acestea sunt exemple de radiație ionizantă, care separă electronii de atomi, oprește funcționarea corectă a celulelor și, în cantități mari, afectează ADN-ul organismelor vii. Practic, ne degradăm din interior și murim.

Organizația Mondială a Sănătății a catalogat recent radiația provenind de la telefoanele mobile ca fiind un potențial risc de cancer din clasa 2B, dar este o categorie în care găsim și murăturile și cafeaua.

Doza anuală globală de radiație ionizantă este o medie. La nivel global, cea artificială (venită din surse create de om, inclusiv radiografii) este de aproape patru ori mai mică decât cea naturală. Ca excepție, în SUA, ca țară profund tehnologizată, cea artificială este ușor mai mare. Practic, media radiațiilor artificiale, pe teritoriul Statelor Unite, este în mod anual de trei ori mai mare decât ce au primit românii ca efect al Cernobâlului (într-o perioadă mult mai scurtă). Americanii primesc încă o dată doza de radiații pe care o emită planeta, mâncarea crescută pe Pământ, apa și radiațiile cosmice, din cauza tehnologiei.

În spectrul de frecvențe, razele X și gama sunt la polul extrem al radiațiilor electromagnetice, dacă luăm lumina vizibilă ca punct de mijloc, cu razele radio în partea opusă, ca radiație neionizantă. Includem aici semnalele trimise de submarine, un semnal radio pe banda AM și cuptorul cu microunde, precum și infraroșul. Un cuptor cu microunde nu afectează ADN-ul din interiorul celulelor, dar crește temperatura corpului gătit prin excitarea moleculelor de apă din el. Este un aparat care funcționează la peste 500 de wați și care ar ucide orice ființă vie introdusă în el, excitându-i în mod nebunesc și ireparabil viața. Practic ne încălzim și facem „bum”.

Când vorbim despre telefonie mobilă, este important de menționat că telefoanele mobile funcționează în spectrul microundelor încă de la a doua generație (2G). Ele emit radiații neionizante, dar cu altă putere, de sute de ori mai mică decât un cuptor cu microunde. Mai menționăm și faptul că radiațiile, într-un cuptor cu microunde, sunt în foarte mare măsură blocate spre exterior. În mod similar, nimeni nu stă cu antena de 4G în brațe, iar puterea ei scade în funcție de distanță. Telefonul, în mod similar, emite foarte puțin, comparabil. În plus, vorbim aici și despre evoluția tehnologiilor de antene sau stații, nu doar a celei de transmisie.

Tehnologia 5G cere mult mai multe stații emitente față de 4G, dar și schimbă profund modul în care se conectează telefonul la ele. De asemenea, emite și într-o lungime de undă milimetrică, deasupra gamei microundelor, dar cu extrem de puțină putere. Această lungime de undă este folosită deja pentru astronomie, medicină și meteorologie.

Organizația Mondială a Sănătății a catalogat recent radiația provenind de la telefoanele mobile ca fiind un potențial risc de cancer din clasa 2B, dar este o categorie în care găsim și murăturile și cafeaua. Societatea Americană a Cancerului nu a găsit legături directe între folosirea telefonului mobil și boală, dar a sugerat că persoanele îngrijorate pot folosi caști de tip handsfree. De altfel, aproape un sfert din americanii care mor în accidente rutiere o fac din cauza folosirii telefonului mobil. 

Ca și în cazul Cernobâlului, dacă trăiai în România și fumai două pachete de țigări pe zi, timp de un an, la 30 de ani, șansele de supraviețuire îți erau mai mari decât, doamne ferește, pentru un sugar. Este clar și faptul că reacționăm diferit, în funcție de vârstă și de predispoziția genetică la radiații de orice fel și că mai multe studii trebuie făcute, în acest sens. Dar asta nu înseamnă să negăm, la fel ca aceia care cred cu tărie că Pământul e plat, tehnologiile noi doar din prostie.

În câțiva ani, vom avea mai multe stații 5G și acestea vor funcționa mult mai direct, nu doar pentru viteze mai mari, dar și pentru o mult mai largă inter-conectivitate, inclusiv cu orașele în care locuim. Acest lucru nu ar trebui să ne sperie. Avem un risc mai mare de cancer de la mersul mult prea des la un salon de bronzat. Ideea că un telefon mobil sau apropierea unei noi tehnologii de putere mai mică, dar mai des întâlnită ar putea să provoace pagube mai mari corpului nostru este foarte probabil falsă pentru marea majoritate a românilor.  

 

Mihnea Dumitru – analist politic și scriitor de SF-uri. Este specialist în imagine, auto-declarat „anticonsultant” politic prin presă. Are studii în Coreea de Sud, Canada, Marea Britanie și un doctorat în științe politice la Universitatea din București. S-a întors în țară în 2005. 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/11/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDMN si EFSA

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/11/2020)

Participare si vot electronic la AGA din 26.11.2020

VES SA (VESY) (26/11/2020)

Informatii suplimentare privind operatiunile de capital social

ROMCAB SA (MCAB) (26/11/2020)

Depunere plan de reorganizare