Telegram, fondată în 2013 de antreprenorul rus Pavel Durov, a devenit unul dintre cele mai mari instrumente de comunicare online din lume și este esențială în viața de zi cu zi în țări precum Rusia, Ucraina și India pentru mesagerie, obținerea de știri independente și schimbul de opinii, potrivit New York Times.
Creșterea companiei – care are în prezent peste 900 de milioane de utilizatori – a fost determinată parțial de un angajament față de libertatea de exprimare. Supravegherea nu foarte strictă a Telegram a ceea ce oamenii spun sau fac pe platformă a ajutat oamenii care trăiesc sub guverne autoritare să comunice și să se organizeze. Dar aplicația a devenit, de asemenea, un paradis pentru dezinformare, extremism de extremă dreapta și alte conținuturi dăunătoare.
Mulți au fost șocați când sâmbătă au apărut informații în presa franceză conform cărora fondatorul Pavel Durov a fost arestat în Franța pentru acuzații legate de răspândirea de materiale ilicite pe Telegram. Un oficial judiciar francez, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre o anchetă în curs, a confirmat duminică seara că Pavel Durov se afla în custodia poliției. Pe măsură ce informația s-a răspândit pe internet în cursul weekendului, vestea reținerii sale a devenit un punct sensibil în cadrul unei dezbateri continue privind libertatea de exprimare pe internet.
Elon Musk, proprietarul X, care a adoptat o abordare similară față de moderarea conținutului, a postat „#FreePavel” pe contul său X. „Suntem în 2030 în Europa și ești executat pentru că ți-a plăcut un meme”, a mai spus el.
Leonid Volkov, fost consilier de top al lui Aleksei A. Navalny, liderul opoziției ruse care a murit în închisoare anul trecut, a scris pe Telegram că, deși platforma a devenit un instrument util pentru infractori, dl Durov ar trebui eliberat. „Durov nu este un „complice” la infracţiunile comise de utilizatorii Telegram”, a spus el.
Reacția la vestea arestării a arătat modul în care preocupările privind libertatea de exprimare, cenzura și supravegherea guvernamentală a conținutului online sunt în creștere într-un moment în care s-a intensificat controlul reglementărilor privind exprimarea pe internet în întreaga lume. Guvernele naționale, în special cele din Uniunea Europeană, au intensificat presiunile asupra companiilor pentru a aborda dezinformarea, extremismul online, siguranța copiilor și răspândirea de materiale ilicite.
Telegram a fost mult timp pe radarul agențiilor de aplicare a legii din întreaga lume, deoarece organizațiile teroriste, vânzătorii de droguri, traficanții de arme și grupurile extremiste de extremă dreapta au folosit-o pentru comunicare, recrutare și organizare.
Pavel Durov, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat pe aeroportul Le Bourget de lângă Paris după ce a aterizat cu un avion privat din Azerbaidjan, potrivit presei franceze. Oficialul judiciar francez a declarat duminică seară că perioada sa de detenție a fost prelungită. În conformitate cu legislația franceză, cele 24 de ore inițiale petrecute în arest pot fi prelungite până la 96 de ore, în funcție de gravitatea acuzațiilor penale.
Reprezentanții poliției franceze și ai Ministerului de Interne au refuzat să comenteze.
Duminică, într-o declarație pe Telegram, compania a declarat: „Telegram respectă legislația UE”, adăugând: „Directorul general al Telegram, Pavel Durov, nu are nimic de ascuns”.
Într-un interviu pe Telegram, George Lobushkin, un fost secretar de presă al dlui Durov care rămâne apropiat de acesta, a scris: „Acesta este un atac monstruos asupra libertății de exprimare la nivel mondial”.
Arestarea dlui Durov risca să intensifice tensiunile cu Rusia. Ambasada Rusiei în Franța a anunţat duminică, într-o declarație, că a solicitat autorităților franceze clarificări cu privire la vestea arestării.