Update articol:

Tentativă de asasinat asupra președintelui Venezuelei (video)

Sursa foto - Twitter Nicolas Maduro Sursa foto - Twitter Nicolas Maduro
  • Nicolas Maduro îl acuză pe preşedintele Columbiei că este implicat * În Venezuela, toţi indicatorii economici sunt pe roşu de ani de zile. Inflaţia ar putea atinge 1.000.000% la sfârşitul lui 2018, potrivit Fondului Monetar Internaţional, în timp ce PIB-ul ar urma să scadă cu 18%.

     

Discursul de sâmbătă al președintelui venezuelean Nicolas Maduro la un eveniment de comemorare a armatei a fost întrerupt brusc, din cauza unei încercări de asasinat cu mai multe drone încărcate cu explozibil, potrivit presei internaționale.

Şapte soldați ai Gardienilor Naționali au fost răniţi în atentat şi spitalizaţi, a anunţat ministrul informaţiei, Jorge Rodriguez.

Preşedintele Maduro “a scăpat complet nevătămat şi în acest moment se pregăteşte să-şi reia programul obişnuit”, a mai declarat ministrul informaţiei.

Potrivit radiodifuzorului NTN24, tentativa de asasinare a lui Maduro se presupune că a fost comisă cu utilizarea unei dronde umplute cu explozivi C-4.

“Astăzi, s-a încercat asasinarea mea”, a declarat, ulterior, Maduro într-un discurs televizat. El l-a acuzat pe președintele columbian Juan Manuel Santos că este implicat în atentatul împotriva sa.

Maduro  a mai spus că “finanţatorii” atacului comis la Caracas se află în SUA şi i-a cerut preşedintelui american Donald Trump să acţioneze. “Este vorba despre un atentat pentru uciderea mea, s-a încercat asasinarea mea (…) nu am nicio îndoială asupra faptului că numele lui Juan Manuel Santos este în spatele acestui atentat”, a declarat Maduro în cadrul unui discurs transmis în direct la televiziune şi la radio, în care a evocat “două explozii”.

“Primele elemente ale anchetei indică faptul că mai mulţi finanţatori trăiesc în SUA, în Florida. Sper că preşedintele Donald Trump este dispus să combată grupurile teroriste”, a adăugat el, citat de Agerpres.

“O parte dintre autorii materiali ai atentatului au fost arestaţi şi sunt pe cale să fie judecaţi (…) Nu voi spune mai mult, dar ancheta a progresat deja destul de mult”, a anunţat Maduro.

Columbia a respins acuzaţiile preşedintelui venezuelean că omologul său Juan Manuel Santos ar fi în spatele tentativei de asasinat de sâmbătă.

“Este o acuzaţie fără fundament”, a declarat o sursă de rang înalt apropiată de Santos, sub protecţia anonimatului. “Preşedintele este concentrat pe botezul nepoatei sale Celeste şi nu pe răsturnarea unor guverne străine”, a precizat sursa citată.

Santos l-a criticat în repetate rânduri pe Maduro, afirmând chiar în această săptămână că “regimul” său că nu este conştient de crizele economică şi umanitară prin care trece şi a anunţat noi măsuri menite să ajute sutele de mii de venezueleni care şi-au părăsit ţara natală.

Preşedintele columbian a spus că “întreaga lume este tot mai înspăimântată” de situaţia din Venezuela, a cărei populaţie “moare de foame şi din cauza lipsei medicamentelor”.

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost aproape inexistente, după ce Bogota şi-a rechemat în mai ambasadorul pentru consultări.

Preşedintele, a precizat el totuşi, “este în permanent contact cu cu înaltul comandament politic, cu miniştrii şi cu înaltul comandament militar”.

În Venezuela, toţi indicatorii economici sunt pe roşu de ani de zile. Inflaţia ar putea atinge 1.000.000% la sfârşitul lui 2018, potrivit Fondului Monetar Internaţional, în timp ce PIB-ul ar urma să scadă cu 18%.

Penuria de alimente, medicamente şi bunuri de consum este generalizată în această ţară în care serviciile publice, de întreţinere a infrastructurii de furnizare a electricităţii, de transport sau de alimentare cu apă s-au degradat puternic.

 

BVB | Știri BVB

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinta rezultate preliminare 2023

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinte rezultate preliminare 2023

ALRO S.A. (ALR) (04/03/2024)

Decizie impunere suplimentara de catre ANAF

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023