Update articol:

Teodorovici confirmă că înghețarea salariilor bugetarilor în 2019 este un scenariu

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a confirmat sâmbătă că documentul care ia în calcul îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 a fost trimis Comisiei Europene.

“Este un document de lucru care a fost trimis Comisiei Europene zilele trecute, este un scenariu, un calcul făcut la Ministerul Finanţelor Publice, dar trebuie spus foarte clar că Legea Salarizării şi Legea Pensiilor despre care se vorbeşte în ultima perioadă, sunt două legi care se vor aplica aşa cum au fost ele adoptate”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, citat de Știrile Pro TV.

“Noi am încercat să facem un calcul prin a propune chiar o aplicare a Legii Salarizării mai repede de anul 2022, cum are ea termenul de aplicabilitate, adică în 2020. (…) Peste câteva săptămâni de zile venim în Guvernul României cu proiectul de buget pe 2019, document în care vom stabili foarte clar modul în care, anul viitor, bugetul va fi structurat”, a mai precizat ministrul de Finanţe.

Ministrul a spus și că îngheţarea salariilor nu este o certitudine, ci doar o posibilitate: “Este un calcul pe care noi l-am făcut, un posibil scenariu, dar mergem pe ceea ce Parlamentul a adoptat în privinţa Legii Salarizării”.

În privinţa salariului minim pe economie, ministrul de Finanţe a declarat că va fi aplicat aşa cum a promis Guvernul, de la 2.080 de lei, cel târziu de la 1 ianuarie 2019. Iar punctul de pensie tot ar urma să crească cu 15% în 2019.

Întrebat care a fost motivul care a determinat luarea în calcul a posibilității îngheţării salariilor, ministrul Eugen Teodorovici a declarat că acest lucru a fost făcut pentru a se demonstra că nu exista niciun risc în a aplica mai repede măsuri care au ca termen de aplicabilitate anul 2022.

În acelaşi timp însă, Eugen Teodorovici a vorbit, din nou, de supradimensionarea sectorului bugetar şi a luat în calcul scenariul disponibilizărilor.

“Se face caz cu caz, fiecare agenţie, fiecare minister în parte şi vedem exact fiecare cum este structurată. Şi vom vedea exact dacă acea structură trebuie să rămână la nivelul de astăzi sau ea trebuie să fie diminuată ca şi număr de salariaţi, nu ca şi venituri ale salariaţilor”, a mai adăugat ministrul.

Răspunsul ministrului de Finanţe a venit în urma unor informaţii apărute, sâmbătă, pe pagina de Facebook a senatorului PNL Florin Cîțu cu privire la posibilitatea îngheţării salariului brut pentru angajații din sectorul public.

Florin Cîtu, PNL: “PSD și ALDE promit Comisiei Europene înghețarea salariilor în sectorul bugetar”

 

Potrivit senatorului, îngheţarea ar urma să fie efectuată în 2019, la nivelul din decembrie 2018, fiind luată în calcul şi neaplicarea Legii Salarizării Unitare.

Între timp, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a confirmat declarațiile ministrului de finanțe.

“Legea salarizării se va aplica așa cum a fost ea adoptată de Parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu și anume să se aplice direct grila din 2022 în 2020, așa cum au solicitat, în mod repetat, mai multe federații sindicale. Considerăm însă ca legea trebuie aplicată așa cum a fost adoptată de parlament și cum este în vigoare, cu aplicare etapizată până în 2022 și creștere anuală cu 25 la sută din diferenţă până la grila din 2022. Mai mult, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucrează la creșterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an și la diferenţierea salariului minim în funcție de studii sau vechimea de peste 15 ani. ”, a precizat Lia Olguța Vasilescu pe pagina sa de Facebook, sâmbătă.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023