Update articol:

Teodorovici, la Digi24: „Unii mi-au reproșat că nu am fost mai vehement față de BNR”

Ministerul Finanțelor și Banca Naţională a României trebuie să colaboreze, iar dialogul între cele două instituții publice se poartă în mod privat, a declarat Eugen Teodorovici,  ministrul Finanțelor, la Digi24. 

Acesta a explicat: “Dialogul pe orice temă se poartă între cele două entități – Banca Centrală și Ministerul Finanțelor. Discuțiile pe lângă nu își au rostul, sunt discuții neoficiale. Cele două instituții publice trebuie să colaboreze, pentru că acele două politici de bază – fiscală și monetară – trebuie să conlucreze, dar nu să se întrepătrundă. Dacă vă uitaţi la mesajele mele publice, am fost mereu pentru acest tip de dialog. Unii  mi-au reproșat că nu sunt mult mai vehement față de Banca Centrală. M-am gândit că nu aveam voie să îmi exprim părerile personale despre o instituție așa importantă ca Banca Centrală.

În discuțiile noastre interne discutăm, inclusiv de problema ROBOR. Domnul guvernator, când se referea la această independență, se referă de fapt la instrumentul pe care îl are la îndemână Banca Centrală si pe care nu îl poate folosi atât de eficient având această ordonanță în vigoare. Tocmai de aceea am înființat acel grup de lucru între reprezentanții celor două instituții pentru ca, până pe 18 februarie, să avem pe masă o propunere, sau două, de modificare sau de îmbunătățire a ceea ce este astăzi conceptul  ROBOR, obiectivul fiind ca ratele românilor să fie mai mici.

Îmi doresc să discutăm despre asta (n.r. modificarea ROBOR) doar între noi, cu guvernatorul BNR, și să putem spune în mod public concluzia. Dacă va fi cazul şi se dovedeşte a fi un mecanism mult mai bun decât cel de astăzi, îmi doresc să fie şi transpus”.     

Despre audierea reprezentaților Băncii Naționale de la Parlament, Eugen Teodorovici a declarat că „Parlamentul e o structură politică, care are drepul să aibă comisii, să cheme în audiere”.

Ministrul Finanțelor a afirmat, de asemenea, că ar trebui introdusă în școli, dar și în grădinițe, un curs de Educație Financiară.

De asemenea, Eugen Teodorovici a spus că România „va fi bine” din punct de vedere economic, în ciuda semnelor de slăbire a marilor economii din Uniunea Europeană, precum Germania, Franța și Italia: “Economic? Va fi bine! Acum să nu înțeleagă cineva că mă bucur de răul altuia. Doamne ferește! Dar am spus și când a fost criza, nefiind provocată de alții, ci de noi, din păcate, cu abordarea guvernelor anterioare, atunci când s-au tăiat din veniturile românilor. Un om inteligent face business atunci când situația din jurul lui poate nu este tocmai cea mai plăcută. Acum este momentul în care România poate profita de foarte multe astfel de situații din Europa. Punctual, Italia, cum ați spus, și alte state”.

Potrivit lui Eugen Teodorovici, România trebuie să insiste foarte mult pe producție, să exporte ceea ce produce și să exporte în afara spațiului european: “O spun de ani de zile că trebuie făcută chestiunea asta și am fost atacat că nu vreau să devin stat membru în zona euro. Ce treabă are una cu alta, nu știu. Ca și concluzie, România poate avea un avantaj, culmea, poate avea un avantaj din situația de astăzi economică la nivel european”.

 

 

 

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%