Update articol:

Teodorovici: Proiectul privind plafonarea preţului la gaze, retras de pe site-ul Ministerului Finanțelor

Fondul Proprietatea: Plafonarea prețului la gaze pune în pericol investițiile și independența energetică a României * FP a solicitat retragerea proiectul de hotărâre

 

Proiectul de Hotărîre  de Guvern privind plafonarea prețului la gaze a fost scos de pe site-ul Ministerului Finanțelor, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice. Acesta a  explicat, în cadrul unei conferințe de presă la Constanța: “Vom discuta despre acest subiect când toţi vom fi pregătiţi.  Când vom înţelege ce înseamnă să ai concurenţă în piaţa reală și de ce ar trebui să facem acest lucru, dar şi altele”. Tedorovici susține că tarifele cresc în mod nejustificat şi investiţiile pe care cei doi operatori din piață le-au asumat nu sunt respectate.

Fondul Proprietatea: ”Plafonarea prețului la gaze încalcă legislația locală și europeană”

Fondul Proprietatea (FP) și-a exprimat îngrijorarea majoră cu privire la intenția Guvernului de a plafona prețul gazelor naturale din producția internă la aproximativ 70% din prețul curent de pe piață, așa cum reiese dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern, publicat recent de Ministerul Finanțelor Publice. Dacă va fi adoptată, Hotărârea de Guvern va încălca în mod flagrant legislația națională în vigoare, cât și obligațiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieței libere și de a liberaliza piața gazelor naturale, conform FP care susține că această măsură va avea un impact extrem de dăunător asupra economiei și a atractivității pieței pentru investitori, descurajând investițiile directe străine în țară.

FP arată că independența energetică a României va fi pusă în pericol, iar țara s-ar putea afla în situația de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la prețuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control: ”Mai mult, dacă măsura se va aplica tuturor consumatorilor, inclusiv celor industriali, aceasta va ridica din nou problema tratamentului discriminatoriu și posibil și a ajutorului de stat. În plus, va determina o reducere a contribuțiilor industriei de gaze la bugetul de stat”.

Prin anunțarea acestei decizii neinspirate, Guvernul reușește să șteargă peste 600 de milioane RON din valoarea propriilor investiții în Romgaz și OMV Petrom, precum și peste 1,45 miliarde RON din valoarea totală a ambelor companii într-o singură zi”.

 

Comentând pe marginea implicațiilor deosebit de grave ale acestei propuneri, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat: „În calitate de investitori financiari, suntem foarte surprinși și îngrijorați că Guvernul ar putea șterge cu buretele ani întregi în care și-a construit credibilitatea în fața comunității internaționale, printr-o singură decizie. Investitorii individuali locali, fondurile de pensii din România și investitorii instituționali internaționali au investit cu bună credință în piața de capital din România, în companii precum Romgaz și OMV Petrom, ca acum să vadă valoarea acestor investiții distrusă de Guvern, prin acest proiect. Prin anunțarea acestei decizii neinspirate, Guvernul reușește să șteargă peste 600 de milioane RON din valoarea propriilor investiții în Romgaz și OMV Petrom, precum și peste 1,45 miliarde RON din valoarea totală a ambelor companii într-o singură zi. Plafonarea în mod arbitrar a prețului gazelor ar arunca România în trecut, întrucât proiectul Ministerului Finanțelor pune o piedică întregului proces de liberalizare, care s-a realizat în decursul câtorva ani și amenință orice investiție viitoare în Marea Neagră, esențială pentru independența energetică a României. Mai mult, această măsură încalcă principiile pieței libere ale UE și va pune România într-o lumină foarte nefavorabilă chiar înainte de asumarea Președinției Consiliului UE. O astfel de gândire pe termen scurt, care ignoră implicațiile pe termen lung asupra economiei României, nu va proteja consumatorii, ci îi va expune, de fapt, unor prețuri chiar mai ridicate în viitor”.

Având în vedere efectele severe și variate pe care o astfel de decizie le-ar avea, Fondul Proprietatea a solicitat Guvernului să retragă proiectul de hotărâre și să protejeze principiile pieței libere pe care se bazează economia României, cât și angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană, esențiale pentru asigurarea dezvoltării sustenabile și pe termen lung a țării. În plus, Fondul Proprietatea consideră că o piață de capital funcțională are nevoie ca Guvernul să se angajeze că va fi atent la impactul potențial al deciziilor sale asupra viitorului companiilor și al comunității de investiții. De asemenea, Fondul va lua orice măsuri adecvate pentru a proteja drepturile acționarilor Fondul Proprietatea.

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017(R) 05.05.2023_29.09.2023

CEC 2028 EURO (CECRO28E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023