Update articol:

The Guardian: Oamenii de știință de top avertizează cu privire la „viitorul teribil al dispariției în masă” și la perturbarea climatului

Sursa Twitter
  • Un nou raport susține că lumea nu reușește să înțeleagă amploarea amenințărilor reprezentate de pierderea biodiversității și de criza climatică

Planeta se confruntă cu un „viitor teribil al dispariției în masă, declinuri de sănătate și perturbări climatice” care amenință supraviețuirea umană din cauza ignoranței și inacțiunii, potrivit unui grup internațional de oameni de știință, care avertizează că oamenii încă nu au înțeles situaţia gravă în care ne aflăm privind  biodiversitatea și crizele climatice, potrivit The Guardian.

Cei 17 experți, inclusiv prof. Paul Ehrlich de la Universitatea Stanford, autorul The Population Bomb, și oameni de știință din Mexic, Australia și SUA, spun că planeta se află într-o stare mult mai proastă decât au înțeles majoritatea oamenilor – chiar și oamenii de știință.

“Scara amenințărilor la adresa biosferei și a tuturor formelor sale de viață – inclusiv a umanității – este de fapt atât de mare încât este dificil de înțeles chiar și pentru experții bine informați”, scriu ei într-un raport din Frontiers in Conservation Science care face referire la mai mult de 150 de studii care detaliază provocările majore de mediu ale lumii.

Întârzierea dintre distrugerea lumii naturale și impactul acestor acțiuni înseamnă că oamenii nu recunosc cât de gravă  este problema, susține ziarul The Guardian.

Raportul avertizează că migrațiile în masă provocate de climă, mai multe pandemii și conflicte legate de resurse vor fi inevitabile dacă nu se iau măsuri urgente.

„Apelul nostru nu este la capitulare – noi ne propunem să oferim liderilor un „duș rece” realist al stării planetei, care este esențial pentru planificarea evitării unui viitor cumplit”, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Abordarea în raport cu gravitatea problemei necesită schimbări de amploare în capitalismul global, educație și egalitate. Acestea includ renunțarea la ideea creșterii economice perpetue, renunțarea la folosirea combustibililor fosili și încheierea activităților de lobby distructiv al companiilor, mai multă putere femeilor şi stabilirea corectă a prețurilor externalităților de mediu.

Raportul cercetătorilor vine în contextul în care guvernele lumii nu au reușit să atingă nici măcar o țintă de biodiversitate Aichi, stabilite de ONU în 2010 prin protocolul de la Nagoya, creat pentru a stopa distrugerea lumii naturale. Este pentru a doua oară consecutiv când guvernele nu au reușit să își îndeplinească obiectivele de 10 ani privind biodiversitatea. Săptămâna aceasta, o coaliție de peste 50 de țări s-a angajat să protejeze aproape o treime din planetă până în 2030.

Se estimează că un milion de specii sunt expuse riscului de dispariție, multe dintre ele chiar în deceniile următoare, potrivit unui raport recent al ONU.

„Deteriorarea mediului este infinit mai amenințătoare pentru civilizație decât Trumpismul sau Covid-19”, a declarat Ehrlich pentru The Guardian.

În The Population Bomb, publicat în 1968, Ehrlich a avertizat cu privire la iminenta explozie a populației și la sute de milioane de oameni care mor de foame.

 Deși recunoaște că a greșit în câteva aspecte ale predicțiilor sale, el spune că mesajul fundamental nu s-a schimbat – populația continuă să crească iar nivelul crescut de consum al țărilor bogate va duce la distrugeri.

El a declarat pentru The Guardian: „Mania creşterii este boala fatală a civilizației – trebuie înlocuită de campanii care fac ca obiectivele societății să fie echitabile și de bunăstare – nu consumul de gunoaie”.  Populațiile mari și creșterea lor continuă determină degradarea solului și pierderea biodiversității, avertizează noua lucrare. „Mai mulți oameni înseamnă că se fabrică mai mulți compuși sintetici și materiale plastice periculoase care sunt aruncate, majoritatea dintre acestea alimentând toxificarea crescândă a planetei. De asemenea, cresc șansele de pandemii care alimentează vânătorile din ce în ce mai disperate de resurse rare. ”

„Principalul nostru argument este că odată ce realizezi nivelul și iminența acestei probleme, devine foarte clar că este nevoie de acțiune mult mai serioasă decât cea individuală, importantă și ea, precum folosirea de plastic mai puțin, consumul mai redus de carne sau reducerea călătoriilor cu avionul.  Ideea este că avem nevoie de schimbări sistematice mari și rapide”, a declarat pentru Guardian profesorul Daniel Blumstein de la Universitatea din California Los Angeles, care a contribuit la redactarea lucrării.

BVBStiri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2021)

Situatia inregistrarii la RC Bucuresti a hotararilor AGOA si AGEA din 10.09.2021

MECANICA FINA SA (MECE) (22/09/2021)

Completare Raport Anual 2020 - raport consolidat

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (22/09/2021)

Actualizarea componentei comitetelor consultative ale societatii

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (22/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (22/09/2021)

Completarea ordinii de zi a AGEA din 20/21.10.2021