Update articol:
Biden a dat 1,8 miliarde de dolari către Ucraina, în timp ce fiul său Hunter Biden ar primit milioane de dolari de la gigantul energetic ucrainean Burisma Holdings

The Hill: Biden a cerut Ucrainei să-l demită pe procurorul şef care investiga Burisma, unde fiul vicepreşedintelui american era membru al Consiliului de Administraţie (video)

Foto Twitter Foto Twitter

Joe Biden ar fi îndreptat 1,8 miliarde de dolari către Ucraina pe când era  vicepreședinte SUA, în timp ce fiul său Hunter Biden ar primit milioane de dolari de la gigantul energetic ucrainean Burisma Holdings, potrivit lui Peter Schweizer, președintele Institutului de Responsabilitate al Guvernului și senior editor la Breitbart.

După cum a declarat John Solomon de la publicaţia Hill, citat de zerohedge.com, Hunter Biden a fost plătit cu 166.000 de dolari pe lună pentru a se instala în bordul Burisma din primăvara anului 2014 până în toamna anului 2015.

Peter Schweizer  a spus: “Fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, a avut o mare afacere în Ucraina, in care a fost implicată o companie energetică numită Burisma, o organizație foarte coruptă condusă de un oligarh pe nume Mykola Zlochevsky, care este foarte aproape de liderul pro-rus Viktor Ianukovici. Există tot felul de întrebări și implicații. Există o componentă rusă în această afacere, din cauză că Burisma este o companie atât de coruptă? (…). Consecința este că Joe Biden a fost persoana cheie a administrației Obama în ceea ce privește politica față de Ucraina. Acesta a îndreptat 1,8 miliarde de dolari ajutor guvernamental american către Ucraina, în timp ce fiul lui făcea parte dintr-o înțelegere cu această companie energetică – pe care am reușit să o urmărim pentru o perioadă de doar 14 luni – unde a fost plătit cu 3,1 milioane de dolari”.

Schweizer a subliniat: “Este suficient să spunem că Hunter Biden nu are nici o experienţă în Ucraina sau în politica energetică. Nu există nici o explicație legitimă în ceea ce privește motivul pentru care a primit această funcţie în Burisma Holdings, altul decât faptul că tatăl său a fost responsabil pentru trimiterea banilor guvernamentali americani în Ucraina”. 

De asemenea,  Joe Biden ar fi amenințat că va arunca Ucraina în faliment dacă procurorul său de rang înalt, generalul Viktor Shokin, nu va fi  concediat imediat, potrivit lui John Solomon de la The Hill. Se pare că Shokin derula o anchetă la  Burisma.

The Hill scrie: “Cu cuvintele sale, în faţa camerelor, Biden a descris modul în care l-a amenințat pe președintele ucrainean Petro Poroșenko, în martie 2016, că administrația Obama retrage 1 miliard de dolari din împrumutul american, ducând fosta republică sovietică în faliment, dacă procurorul general Viktor Shokin nu va fi concediat”.

“Eu am spus: «Nu veți obține miliardul», voi pleca aici. M-am uitat la ei și am spus:  «Plec în șase ore. Dacă  procurorul nu este concediat, nu primești banii»”, s-a lăudat Biden, reamintind conversația cu Poroșenko.

“Ei bine, nenorocitul (son of a bitch) a fost concediat și au pus pe loc pe cineva care era puternic în acea perioadă”, a declarat Biden la evenimentul Consiliului pentru Relații Externe, insistând în același timp că fostul președinte Obama a fost implicat în amenințare.

Potrivit The Hill, procurorul care a fost concediat a condus o anchetă vastă de  corupție față de compania Burisma Holdings, care l-a angajat pe fiul mai mic al lui Biden, Hunter, ca membru al consiliului de administrație. Înregistrările bancare americane arată că firma americană a lui Hunter Biden, Rosemont Seneca Partners LLC, a primit transferuri regulate într-unul din conturile sale – de obicei peste 166.000 de dolari pe lună – din Burisma din primăvara anului 2014 până în toamna anului 2015, într-o perioadă în care vicepreședintele Biden a fost principalul oficial american care se ocupa de Ucraina și relațiile sale tensionate cu Rusia.

John Solomon de la The Hill:  Dosarul oficial al procurorului pentru ancheta  Burisma – care mi-a fost împărtășit de oficialii ucraineni de rang înalt – arată că procurorii îl identifică pe Hunter Biden, partenerul de afaceri Devon Archer și firma lor, Rosemont Seneca, ca potențiali beneficiari de bani.

Se pare că Shokin, înainte de a fi concediat, avea în vedere interogatorii și alte proceduri de investigare a criminalității pentru toți membrii consiliului Burisma inclusiv pentru Hunter Biden. 

William Russo, purtător de cuvânt al lui Joe Biden și Hunter Biden, nu a răspuns la emailurile transmise de reporterul The Hill pentru comentarii. Numărul de telefon de la Rosemont Seneca Partners LLC din Washington nu mai era în serviciu.

Conform The Hill,  Ambasada SUA din Kiev, care a coordonat activitatea lui Biden în Ucraina,  a discutat public, în mod repetat, despre cazul procurorului general împotriva lui Burisma. 

Activitatea de investigaţie a procurorului general Viktor Shokin asupra Burisma s-au axat pe trei anchte separate, care au încetat brusc odată ce Shokin a fost concediat. Cel mai important dintre cazurile Burisma a fost transferat către o agenție ucraineană, foarte apropiată de Ambasada SUA la Kiev, cunoscut sub numele de Biroul Național Anticorupție a Ucrainei (Nabu). NABU a închis acest caz, iar un al doilea caz care implica presupuse transferuri necorespunzătoare de bani la Londra a fost abandonat atunci când oficialii ucraineni nu au reușit să depună documentele necesare până la termenul stabilit.

Se pare că autorităţile ucrainene au reluat investigaţiile în cazul Burisma, în 2018.  

Joe Biden ar putea candida pentru alegerile prezidenţiale din 2020 în SUA, din partea democraţilor. 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022