Update articol:

The Telegraph citând revista ştiinţifică Nature: Un vaccin universal împotriva cancerului poate deveni realitate

pixabay.com pixabay.com

Vaccinul universal împotriva cancerului ar putea deveni realitate, după ce oamenii de știință au descoperit cum să refacă celulele imune pentru a lupta împotriva oricărui tip de boală, potrivit The Telegraph care citează un articol din revista Nature.

Noua terapie implică injectarea în corp a unor particule minuscule de cod genetic care se deplasează către celulele imune și le învață să recunoască anumite tipuri de cancer. 

 

Și deoarece codul genetic ar putea fi programat pentru orice cancer, înseamnă că tehnica ar putea fi universală. Toți medicii vor avea nevoie de profilul genetic al tumorii pentru a face un vaccin la comandă care va lupta împotriva celulelor canceroase și va elimina și pericolul reapariției bolii.

Testul pe șoareci a arătat că vaccinul a declanșat un răspuns imun puternic, în timp ce studiile la trei pacienți cu cancer de piele au demonstrat că tratamentul poate fi tolerat.

„Aceste vaccinuri sunt ieftine, se produc rapid și practic orice antigene tumorale pot fi codate în ARN”, a precizat coordonatorul cercetărilor legate de acest vaccin, Prof. Ugur Sahin, director al Centrului pentru Oncologie Translațională de la Universitatea germană Johannes Gutenberg. “Abordarea pe care o prezentăm poate fi considerată drept o nouă clasă de vaccinuri cu aplicabilitate universală în imunoterapia cancerului”, a adăugat el.

Echipa s-a concentrat pe o clasă de celule imune numite celule dendritice care sunt permanent în căutarea corpurilor străine din organism. Odată ce o celulă dendritică observă o celulă străină precum cancerul, recoltează molecule de la suprafața ei și le transmite celulelor ucigașe T (limfocitele T) pentru ca acestea să recunoască tipul de țesut pe care trebuie să-l atace și așa începe lupta sistemului imunitar împotriva bolii. Însă celulele canceroase arată foarte similar cu cele normale și, de aceea, sistemul imunitar le evită des.

Noua tehnologie implică plasarea unei mici bucăți de cod genetic într-o nanoparticulă și oferirea unei încărcături ușor negative, astfel încât este atrasă de celulele imune dendritice din splină, ganglioni și măduva osoasă. Odată ajuns acolo, ordonează crearea unei molecule de cancer – cunoscută sub denumirea de antigen – care este apoi utilizată ca amprentă biologică pentru ca celulele imune să știe ce să caute.

Autorii au dovedit că declanșează un răspuns puternic al celulelor T și începe lupta împotriva tumorilor.

Dr. Aine McCarthy, cercetător ştiinţific din Marea Britanie, a declarat: „Prin combinarea studiilor de laborator cu rezultatele unui studiu clinic în fază timpurie, această cercetare arată că un nou tip de vaccin de tratament ar putea fi utilizat pentru a trata pacienții cu melanom prin stimularea sistemelor imunitare. Deoarece vaccinul a fost testat doar la trei pacienți, sunt necesare studii clinice mai mari pentru a confirma că funcționează și este sigur, în timp ce mai multe cercetări vor determina dacă ar putea fi utilizat pentru a trata alte tipuri de cancer”.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie