Update articol:

Thierry Breton: UE ar putea interzice serviciile companiilor de tehnologie care nu respectă reglementările europene

Thierry Breton Thierry Breton/ Source: EC - Audiovisual Service

Serviciile companiilor de tehnologie ar putea fi interzise pe piața europeană dacă nu țin seama de reglementările UE, a declarat comisarul pentru piaţa internă Thierry Breton pentru săptămânalul german Welt am Sonntag, în condiţiile în care Comisia Europeană va finaliza regulile privind companiile de internet, informează Reuters.

Breton va anunţa pe 2 decembrie noile proiecte de reglementări, cunoscute sub numele de Legea pentru Servicii Digitale şi Legea pentru Pieţele Digitale, împreună cu comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager.

Regulile vor stabili o listă cu ceea pot sau nu pot face companiile online cu putere pe piaţă, obligându-le să partajeze date cu companiile concurente şi cu autorităţile de reglementare şi să nu îşi promoveze incorect serviciile şi produsele incorect.

Noile proiecte de reguli vin în timp ce criticii giganţilor tehnologici americani, care includ companii şi organisme din industrie, pun la îndoială hotărârile UE împotriva Google, divizia grupului Alphabet, afirmând că nu i-au limitat comportamentul anticoncurenţial. Unii doresc ca autorităţile din UE să meargă mai departe decât să ordone companiilor să oprească astfel de practici.

Proiectul de reguli ar permite UE să interzică accesul companiilor sau a unei părţi din serviciile lor în blocul format din 27 de ţări, ca opţiune extremă. Până la adoptarea proiectului de reglementări, autorităţile de reglementare nu au puterea de a impune astfel de interdicţii.

„Regulile stricte trebuie să fie aplicabile”, a declarat Breton pentru Welt am Sonntag, explicând: „Pentru aceasta avem nevoie de arsenalul adecvat de măsuri posibile: impunem amenzi, excludem companiile sau părți din serviciile lor de pe piața unică, insistăm să se despartă dacă vor să păstreze accesul pe piața unică. Sau o combinație a tuturor acestora”.

El a adăugat că aceste sancțiuni s-ar aplica numai companiilor care nu respectă normele UE și că cele mai dure măsuri vor fi utilizate numai în circumstanțe excepționale.

Un semn al îngrijorării companiilor de tehnologie faţă de noile reglementări, Google a lansat luna trecută o strategie de 60 de zile pentru a atrage aliaţi în SUA care să se opună acestor proiecte.

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (28/03/2023)

Convocare AGAO 27.04.2023

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (28/03/2023)

Convocare AGOA 29/30.04.2023

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/03/2023)

Schimbarea Depozitarului activelor

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/03/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

UZTEL S.A. (UZT) (28/03/2023)

Procedura insolventei la cererea debitorului