Update articol:
REACŢIE OFICIALĂ A CHINEI DUPĂ CONVORBIREA BIDEN-XI

“Timpul va dovedi că poziția Chinei este pe partea dreaptă a istoriei în privința războiului din Ucraina”, susţine ministrul de externe – CNN

Ministrul de externe chinez Wang Yi Ministrul de externe chinez Wang Yi

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a declarat duminică că „timpul va dovedi că poziția Chinei este pe partea dreaptă a istoriei” în privința războiului din Ucraina, scrie CNN.

„China va continua să emită judecăți independente bazate pe fondul problemei și într-o atitudine obiectivă și corectă. Nu vom accepta niciodată nicio constrângere și presiune externă și, de asemenea, ne opunem oricăror acuzații și suspiciuni fără temei împotriva Chinei”, a declarat Wang Yi reporterilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

“Sancțiunile impuse Rusiei devin din ce în ce mai scandaloase, iar abuzul de sancțiuni va avea consecințe dezastruoase pentru lume”, spune viceministrul de externe al Chinei – CNN

 

Wang a spus că „soluția pe termen lung este abandonarea mentalității Războiului Rece, abținerea de la confruntare de grup și formarea cu adevărat a unei arhitecturi de securitate regională echilibrată, eficientă și durabilă. Numai în acest fel se poate atinge stabilitatea pe termen lung pe continentul european.”

Comentariile oficialului chinez vin după ce președintele SUA Joe Biden a vorbit vineri cu președintele chinez Xi Jinping, în încercarea de a descuraja China să ajute Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

„China trebuie să ia o decizie pentru ea însăși cu privire la locul în care vrea să se situeze și la felul în care dorește ca manualele de istorie să îi prezinte acțiunile”, a declarat la acea vreme secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki. „Aceasta este o decizie pe care o ia președintele Xi”.

Deși China nu a condamnat definitiv invazia rusă a Ucrainei, nici nu a oferit sprijin explicit, potrivit CNN. Experții cred că Beijingul se află într-o poziție complexă pe măsură ce criza din Ucraina se intensifică, încercând să echilibreze parteneriatul strategic cu Moscova, menținând în același timp legăturile economice cu Occidentul.

SUA au urmărit cu prudență cum Xi cultivă un parteneriat strâns cu președintele rus Vladimir Putin, crezând că alianța liderilor autoritari se poziționează să se opună Statelor Unite din punct de vedere militar și economic. În timpul discuțiilor importante de la Beijing luna trecută, Xi și Putin și-au parafat parteneriatul, declarând că relația este nelimitată.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)