Update articol:
Interviu în exclusivitate cu Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex

Tivadar Runtag: ”Bulgaria, Grecia și Moldova -în mod direct dependente de producția Chimcomplex, neavând la nivel național producători de clorosodice sau alcooli și nici alte surse externe pentru aprovizionare”

Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex, Bulgaria, Grecia și Moldova sunt în mod direct dependente de producția Chimcomplex, neavând la nivel național producători de clorosodice sau alcooli și nici alte surse externe din care să se aprovizioneze Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex

* Investiția în digitalizare și automatizare este o necesitate

Produsele biocide Chimcomplex sunt utilizate și în dezinfecție dar și în clorinarea apelor potabile și a celor pentru piscine. Bulgaria, Grecia și Moldova sunt în mod direct dependente de producția companiei românești Chimcomplex, neavând la nivel național producători de clorosodice sau alcooli și nici alte surse externe din care să se aprovizioneze, ne-a povestit Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Financial Intelligence.

Chimcomplex are misiunea strategică să construiască o companie chimică regională puternică și integrată, axată pe producția de polioli cu valoare adăugată ridicată. Pe un orizont strategic, oficialii Chimcomplex se așteaptă ca statul român să creeze un mediu de afaceri similar cu cel din țările vest-europene, unde companiile chimice beneficiază de diferite forme de sprijin și stimulente.

  1. Chimcomplex s-a concentrat, în ultima vreme, pe proiectele interne și pe transformarea businessului. Ne puteți da câteva exemple și care au fost rezultatele? Care este target-ul propus?

Tivadar Runtag: Cel mai important aspect pentru noi rămâne interesul și orientarea către nevoile clienților. Proiectele interne sunt justificate numai dacă acestea vizează o anumită îmbunătățire a serviciilor noastre adresate clienților: securizarea lanțului de aprovizionare, dezvoltarea de noi produse, procese mai eficiente, contact mai ușor (digitalizat) cu echipa noastră de vânzări. Pentru a identifica astfel de oportunități de dezvoltare, am mobilizat resursele interne într-un program de transformare numit „Pentru Mâine”. Colegii noștri au generat proiecte pentru dezvoltarea Chimcomplex și în etapa următoare se vor concentra pe implementarea acestora. Vom îmbunătăți portofoliul de polioli, vom implementa un nou sistem de gestionare a relației cu clienții, vom optimiza activitatea de mentenanță și vom reduce amprenta de carbon printr-o utilizare mai eficientă a energiei. Aceste proiecte vor necesita mai multe procese digitalizate și oameni, care sa fie mai bine pregătiți în ceea ce privește competențele digitale. De aceea vor fi organizate instruiri interne pentru a dezvolta aceste competențe. Lucrul cu echipele programului “Pentru Mâine” ne-a ajutat să ne cunoaștem mai bine și să realizăm cât de multă creativitate, pasiune și profesionalism este „ascunsă” în echipa noastră. Acestea sunt valori pe care le încurajez și pe care vreau să construim în viitor. Iar acest viitor este clar, deoarece Chimcomplex are o misiune strategică: să construiască o companie chimică regională puternică și integrată, axată pe producția de polioli cu valoare adăugată ridicată. Strategia noastră este să integrăm cele două platforme de producție și să creștem eficiența companiei, să ajustăm portofoliul la cerințele pieței, să reducem amprenta de carbon și să ne dezvoltăm într-un mod durabil.

Investim în creșterea capacității de producție, inovare, cercetare și dezvoltare de noi produse. Suntem în etapa de strângere a fondurilor necesare și selectarea partenerilor potriviți.

  1. Ce ați făcut pentru a crește competitivitatea?

Tivadar Runtag: Ne concentrăm pe dezvoltarea și producția de polioli cu valoare adăugată ridicată și pe loializarea clienților. Aceste priorități sunt noi în strategia Chimcomplex și conduc la un nou model de afaceri. Ne propunem parteneriate strategice nu numai cu clienții și furnizorii cheie, ci și cu alte companii chimice, cu care ne putem asocia în utilizarea activelor și în dezvoltarea de noi aplicații. Transformarea nu este doar tehnică, ci discutăm și despre o nouă cultură organizațională care se bazează pe încredere și colaborare.

  1. Ce idei ar putea prelua companiie românești pentru creșterea competitivității?

Tivadar Runtag: Vorbiți întotdeauna cu clienții dumneavoastră și învățați de la ei. Examinați periodic ceea ce a funcționat până acum și ce nu. Colaborați cu partenerii dumneavoastră de afaceri pentru a descoperi noi sinergii. Eliberați creativitatea și energia pozitivă din cadrul echipelor. Investiția în digitalizare și automatizare este o necesitate.

  1. Cum au mers vânzările de biocide?

Tivadar Runtag: Produsele biocide Chimcomplex sunt utilizate și în dezinfecție dar și în clorinarea apelor potabile și a celor pentru piscine. Bulgaria, Grecia și Moldova nu au la nivel național producători de clorosodice sau alcooli și nici alte surse externe din care să se aprovizioneze, fiind în mod direct dependente de producția noastră. Orașe precum: Sofia, Atena și Salonic nu au alte surse pentru asigurarea apei potabile. Am reușit să satisfacem cererea regională crescută în cursul anului și ne simțim responsabili să rămânem și pe viitor un furnizor de încredere.

Merită menționat faptul că activitățile legate de dezinfectanți au fost în centrul atenției mass-media – în ultimele luni, dar transformarea și repoziționarea Chimcomplex S.A. depășesc cu mult acest lucru.

  1. Și-au revenit piețele pe produsele tradiționale ale companiei?

Tivadar Runtag: Nu în întregime. În timp ce cererea pentru polioli de înaltă calitate a crescut semnificativ din luna septembrie, piața tradițională a Sodei Caustice rămâne sub planurile noastre. Într-un scenariu optimist, ne așteptăm la o revenire în a doua jumătate a anului 2021.

  1. Ați apelat la măsurile de ajutor propuse de guvern? Considerați că au fost utile?

Tivadar Runtag: Da. Aceste măsuri nu sunt doar utile, ci necesare.

  1. Ce așteptări aveți în continuare de la autorități?

Tivadar Runtag: Autoritățile joacă un rol important în economie pentru a stimula mediul de afaceri și concurența loială. În perioada de criză am fost recunoscători pentru reacția rapidă de a ne acorda licența pentru producția și distribuția de biocid gata de utilizat.

Pe un orizont strategic, ne așteptăm ca statul român să creeze un mediu de afaceri similar cu cel din țările vest-europene, unde companiile chimice beneficiază de diferite forme de sprijin și stimulente. Acestea sunt necesare pentru a rămâne competitivi și pentru a dezvolta procese și produse prietenoase cu mediul înconjurător.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/12/2021)

Achizitie companie de proiect parc fotovoltaic

SOCIETATEA DE CONSTRUCTII NAPOCA SA (NAPO) (07/12/2021)

Cerere de deschidere a procedurii insolventei

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (07/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (07/12/2021)

Finalizare Plan de plata pe baza de actiuni

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (07/12/2021)

Tarife reglementate aplicabile de la 01 ianuarie 2022