Update articol:
#FORUMUL ENERGIEI

Toma Petcu: Combinatele de îngrăşăminte din România ar trebui să înceapă să producă – VIDEO

  • Planurile de investiții ale tuturor distribuitorilor sunt la pragul de avarie; Rețelele de energie au nevoie de investiții – atât CPT-ul (n.r. consumul propriu tehnologic), dar și furturile din sistem pot fi evitate prin aceste investiții.

 

Toate combinatele de îngrăşăminte pe care statul român le-a avut de-a lungul timpului și care, la un moment dat, au fost privatizate, ar trebui să înceapă să producă, pentru că vedem că, o dată cu o criză energetică puternică, avem și o criză alimentară, a declarat senatorul Toma Petcu, Membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică, resurse minerale și Președintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Senat, la Forumul Energiei.

 

Potrivit domniei sale, ceea ce s-a  întâmplat în zona de energie a produs efecte în zona alimentară și agricolă și, dacă am fi avut posibilitatea să producem mai multe îngrășăminte, cu siguranță prețurile lor și prețurile de producție pentru cereale ar fi fost unele mai rezonabile.

Domnia sa a mai spus: “Salut votul din Camera Deputaților privind Legea Offshore, un proiect pe care, în momentul când era ministru, l-am promovat într-o formă similară cu cea de astăzi și agreată cu toate companiile din piață.

Din păcate, în acel moment în Parlament, nu s-a găsit majoritatea necesară și iată că, după aproximativ patru ani și jumătate, s-a găsit un anume consens politic – pentru că asta ne-am dorit tot timpul pentru această lege – un consens politic. Mă rog, nu a putut să fie unanimitate pentru că mai sunt și alții care au alte viziuni sau alte intenții (n.r. partidul AUR e singurul care nu a votat legea).

Am  reușit să aprobăm legea offshore. Dacă este prea  târziu sau încă este în grafic, asta cred că va stabili timpul și modul în care investitorii pentru perimetrul Neptun Deep- și mă refer în primul rând la Romgaz și la OMV Petrom – vor demara investițiile și care va fi ritmul.

Dacă ne uităm la ce spun cei de la Black Sea Oil &Gas (BSOG), probabil că în acest an vom avea primele gaze extrase din platoul continental de către cei de la BSOG.

Cu siguranță, investiția celor de la OMV Petrom împreună cu Romgaz are nevoie de timp și de răbdare. Dar cred că ea trebuie făcută într-un ritm  accelerat. Din punctul meu de vedere, chiar dacă în acest moment producția și consumul de gaz sunt  văzute doar ca pe o perioadă de tranziție, eu cred că această perioadă se va prelungi.

Pe de altă parte, cred că tranziția de la energia în care încă mai consumăm combustibil fosili către energia verde va fi mai lungă decât ne propunem cu toții.

Trebuie să recunoaștem acest lucru și cred că gazul joacă un rol important nu doar pentru consumul pentru energie termică sau energie electrică, ci m-aș uita și pe zona de petrochimie.

Eu mi-aș dori foarte mult ca toate combinatele pe care statul român le-a avut de-a lungul timpului și care, la un moment dat, au fost privatizate – fără a discuta modul de privatizare -, să funcţioneze, să înceapă să producă, pentru că vedem că, o dată cu o criză energetică puternică, avem și o criza alimentară. Ceea ce s-a întâmplat în zona de energie a produs efecte în zona alimentară și agricolă și, dacă am fi avut posibilitatea să producem mai multe îngrășăminte, cu siguranță poate prețurile lor și bineînțeles prețurile de producție pentru cereale ar fi fost unele mai rezonabile”.

  • Rețelele de energie au nevoie de investiții – atât CPT-ul (n.r. consumul propriu tehnologic), dar și furturile din sistem pot fi evitate prin aceste investiții.

Piața energetică trece prin cea mai dificilă perioadă de la Revoluţie încoace – o perioadă plină de provocări, complicată, într-un context geopolitic nu doar regional, ci chiar mondial destul de complicat, perioadă pe care trebuie să o parcurgem cu toții împreună, în deplină solidaritate spune Toma Petcu.

Domnia sa a menţionat: “Companiile de profil din domeniu se confruntă cu situații mai puțin previzibile, care pot degenera. Mă îngrijorează foarte mult zona de distribuție și furnizare de energie electrică și mai puțin pe gaze, pentru că, în acest moment, majoritatea companiilor de profil au luat o decizie destul de grea, aceea de a opri pe cât posibil tot planul de investiții.

În afară de acele obligații minime asumate cu ANRE pe care trebuie să le îndeplinească până la sfârșitul anului, în rest, investițiile majore au fost oprite – aceste investiții au fost concepute și cu proiectele de dezvoltare pe zona de energie verde. Degeaba venim noi acum și spunem că pe PNRR avem foarte mulți bani și încercăm să facem parcuri fotovoltaice sau eoliene, dar, în același timp, nu avem bani să modernizăm o stație, fie că aparţine unui distribuitor regional sau nu avem bani să modernizăm stațiile celor de la Transelectrica. Aici ar putea să avem un blocaj – construim parcuri, dar ne este foarte greu să ne racordăm în sistem.

Pe de altă parte, cred că rețelele noastre încă au nevoie de investiții și acestea, din punctul meu de vedere, ar fi însemnat o economie în ceea ce privește consumul. Ştim foarte clar că atât CPT-ul (n.r. consumul propriu tehnologic), dar și furturile din sistem, care încă sunt recunoscute și asumate de distribuitori și ANRE, puteau fi evitate prin aceste investiții.

Din păcate, planurile de investiții ale tuturor distribuitorilor sunt la pragul de avarie din motive destul de obiective și, personal, îi înțeleg de ce fac acest lucru.

Sper ca, ușor-ușor, ritmul de rambursare a sumelor atât din plafonare, cât și din compensare să înceapă să fie unul rezonabil, astfel încât să recâştigăm încrederea tuturor investitorilor și a celor care vor să dezvolte și să investească în rețele în această perioadă. Personalul,  consider că aceste investiții sunt prioritare și importante pentru noi în această perioadă.

Sunt mai multe grupuri de dialog pentru rezolvarea crizei din energie și sper că toate aceste grupuri de dialog să găsească soluții care să fie aplicate imediat.

În ceea ce privește activitatea din Comisie, atât eu cât și colegul meu Lorant Antal, avem toată deschiderea spre a asculta toată piața și toți factorii importanți din domeniu, indiferent că sunt companii de stat sau private. Cu siguranță perioada care ne așteaptă nu va fi una simplă”.

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative