Update articol:

Top cele mai bune orașe de locuit din lume, în 2021 (EIU)

Top cele mai bune orașe de locuit din lumea în 2021 (EIU)

Orașul metropolitan Auckland din Noua Zeelandă conduce Top cele mai bune orașe de locuit din lume în 2021, potrivit The Economist Intelligence Unit (EIU), scrie CNBC.

Acest lucru se datorează în mare parte gestionării cu succes a Covid-19 din țară, care a permis școlilor, teatrelor, restaurantelor și altor atracții culturale să rămână deschise în perioada 22 februarie – 21 martie 2021, potrivit EIU.

Noua Zeelandă a implementat un blocaj strict la nivel național timp de câteva săptămâni anul trecut pentru a încetini răspândirea virusului. De asemenea, și-a închis frontierele internaționale majorității călătorilor.

Orașele din Asia-Pacific au dominat primele 10 locuri din clasament în acest an, chiar dacă pandemia a cauzat scăderea nivelului general de viață din întreaga lume.

Primele cele mai bune 10 orașe de locuit din lume și scorurile lor conform Indicelui global de viabilitate 2021 sunt:

Auckland, Noua Zeelandă (96,0)
Osaka, Japonia (94,2)
Adelaide, Australia (94,0)
Wellington, Noua Zeelandă (93,7)
Tokyo, Japonia (93,7)
Perth, Australia (93,3)
Zurich, Elveția (92,8)
Geneva, Elveția (92,5)
Melbourne, Australia (92,5)
Brisbane, Australia (92,4)

Indicele de viabilitate clasifică orașele pe baza a peste 30 de factori calitativi și cantitativi din cinci mari categorii: stabilitate, îngrijire a sănătății, cultură și mediu, educație și infrastructură.

Datorită pandemiei, EIU a adăugat noi indicatori, cum ar fi stresul asupra resurselor de îngrijire a sănătății, precum și restricții în jurul evenimentelor sportive locale, teatre, concerte de muzică, restaurante și școli.

Impactul Covid-19 a fost destul de evident în clasament, potrivit lui Simon Baptist, economist-șef global la EIU.

“A existat o schimbare destul de mare în ceea ce privește cu siguranță primele 10 locuri, dar chiar tot clasamentul, pe baza situației Covid-19”, a declarat el pentru CNBC.

Orașele aflate în blocaj sau care se confruntau cu o creștere a cazurilor în timpul perioadei sondajului au înregistrat un scor redus pe mai multe criterii, ceea ce a dus la scăderea multor orașe europene în top, a explicat Baptist.

Un exemplu este orașul austriac Viena, care s-a clasat în mod constant aproape de vârf în ultimii ani. Anul acesta, însă, nu a reușit să intre în top 10 și a ajuns pe poziția a 12-a.

Pe de altă parte, orașele din Australia, Noua Zeelandă și Japonia au rămas relativ deschise, cu o bună disponibilitate a serviciilor, în timp ce sistemele lor de îngrijire a sănătății erau rezistente din cauza unui număr relativ mic de cazuri, a adăugat el.

Capitala hawaiană Honolulu a avut cel mai mare salt, în topul celor mai bune orașe de locuit, urcând cu 46 de locuri până pe locul 14 datorită eforturilor sale de a limita răspândirea coronavirusului și de a lansa rapid vaccinul. Printre alte orașe, Taipei a terminat pe locul 33, în timp ce Singapore a ocupat locul 34.

Damascul din Siria a rămas cel mai puțin locuibil oraș din lume – Siria a marcat anul acesta 10 ani de război civil.

„Asia are unele dintre cele mai locuibile orașe din lume, are și unele dintre cele mai puțin locuibile”, a spus Baptist. În timp ce orașele din Australia, Noua Zeelandă și Japonia au dominat primele 10 poziții, locuri precum Dhaka, Bangladesh, Karachi, Pakistan și Port Moresby, capitala Papua Noua Guinee, sunt la finalul topului, a adăugat el .

Baptist a spus că lista este actualizată de două ori pe an.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (30/06/2022)

OMV Petrom lanseaza raportul de sustenabilitate pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (30/06/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/06/2022)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/06/2022)

Convocare AGAO la data de 01/02.08.2022