Update articol:
Despre ESG cu Adrian Codirlașu, CFA - Vicepreședinte al Asociației CFA România

Tot mai mulți mari investitori vor condiționa accesul la finanțare al companiilor de implementarea standardelor ESG (VIDEO)

Despre ESG cu Anca Iovan – Membru Fondator al Financial Intelligence și Adrian Codirlasu, CFA - Vicepreședinte al Asociației CFA România. ESG - Environment, Social, Governance, implementarea standardelor ESG, acces la finantare

ESG – Environment, Social, Governance (standarde de mediu, responsabilitate socială și guvernanță corporativă) – este un concept care se regăsește din ce în ce mai des în multe aspecte ale vieții noastre profesionale și chiar personale. Totodată, agendele publice reliefează creșterea importanței criteriilor ESG în ceea ce privește politicile de creditare precum și analiză și reglementare macroprudențială. Sustenabilitatea face parte deja din deciziile noastre zilnice. Este un pas natural ca, în primul rând, acționarii și investitorii să ceară companiilor să respecte noile norme în ESG.

Aflăm mai multe despre standardele ESG, implementarea lor în instituțiile financiare, cum pot ajuta aceste standarde la combaterea încălzirii globale și unde găsim resurse de documentare privind implementarea standardelor ESG dintr-un interviu video realizat de Financial Intelligence cu Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședintele Asociației CFA România.

CFA Institute are un focus pe acest sector și are diverse analize, rapoarte, cărți pe partea de ESG. De asemenea, a introdus la nivel global un certificat ESG prin care cei care iau examenul învață cum să implementeze aceste principii în decizia de investiții și în analiza financiară a companiei. Acest certificat poate fi obținut acum și în România, fiind adus în țara noastră de CFA România.

Ce este ESG?

Adrian Codirlașu: ESG este un concept relativ nou și vine de la următoarele cuvinte: E de la Environmental, S de la Social și G de la Governance, deci factorii de mediu, social și guvernanță.

În ultimii ani, se pune tot mai mult accent pe comportamentul etic al companiilor, însemnând și modul cum tratează aceste companii mediul înconjurător, societatea, stakeholderii și cum sunt organizate acele companii.

Au apărut diverse concepte: unul dintre ele este ESG, dar mai sunt și altele, cum ar fi CSR (Corporate, Social, Responsability), investiții verzi, investiții cu impact social. Dintre toate aceste concepte de investiții și de comportament etic, după părerea mea, se detașează ESG-ul pentru că este cuantificabil. Sunt, deja, diverse companii care acordă un rating pentru companiile listate.

E (Environmental) reflectă comportamentul unei companii referitor la mediu: Ce impact are activitatea companiei asupra mediului? Știm că sunt diverse companii care au un impact substanțial asupra mediului (minerit – arderea de cărbune pentru a obține energie electrică, despăduriri). Sunt și unele investiții care pot fi considerate verzi, cum ar fi construirea unei hidrocentrale, dar acea hidrocentrală presupune construirea unui baraj care poate afecta mediul. Altă situație ar fi exploatarea de petrol – depinde unde este realizată, care poate afecta mediul. În prezent, această componentă (E) este cea mai utilizată.

Partea de responsabilitate socială (S) se referă la modul cum compania interacționează cu societatea, cu stakeholderii ei: salariații, clienții, comunitatea cu care desfășoară activitatea. Pot fi cazuri în care activitatea unei companii, deși nu poluează, prin alte abilități poate afecta o comunitate locală. O altă situație poate fi corupția sau mita – cum se poziționează o anumită companie față de acest comportament.

O altă componentă este Governance (G): modul cum compania este organizată și modul cum respectă principiile diversității, de exemplu – cum este organizat board-ul companiei care trebuie să fie divers. În interiorul companiei, salariații de asemenea trebuie să provină din medii diferite, să aibă vârste diferite, să respecte principiul diversității. Tot aici intră și partea de paid gap, adică modul cum compania își remunerează angajații și dacă nu cumva face discriminări în a-și remunera angajații.

Toate aceste criterii sunt puse într-un rating, iar acest rating este disponibil pentru orice investitor. Orice companie listată are acest rating pe care îl poate utiliza și decizia de investiție se poate lua în funcție de rating.

Ce presupune implementarea standardelor ESG în instituțiile financiare?

Adrian Codirlașu: Să luăm, de exemplu, un fond de investiții. Un fond de investiții poate să realizeze un screening al rating-urilor ESG și să opteze să investească doar în companiile care au peste un anumit rating. Astfel, elimină companiile riscante din perspectiva ESG și se concentrează în a investi doar pe anumite companii.

Legea nu obligă companiile la un anumit comportament, ci le prezintă recomandările autorităților – să ia în considerare acești factori atunci când realizează activitatea de investiții, însă nu impune vreo limită. De exemplu, o companie poate să decidă că doar ratingul verde este eligibil pentru a realiza investiții, o altă companie de investiții decide că acceptă doar rating verde și galben, extinzându-și orizontul și către companii cu rating mai slab. Legea nu le impune un anumit rating. În modul acesta, companiile de investiții pot include în activitatea lor ratingul ESG.

De asemenea, pot să se concentreze pe emisiile de carbon, deoarece acestea sunt, acum, în focusul autorităților și al publicului. Așa cum decid o anumită investiție în funcție de rating, pot decide aceeași investiție și în funcție de amprenta de carbon a acelui emitent și își pot impune să construiască portofolii care întrunesc emisii nete zero. E poate puțin mai greu acum, dar în felul acesta este forțată și industria să ia măsuri pentru a combate modificările climatice. Dacă nu iau măsuri și ratingul ESG sau amprenta de carbon nu corespunde cerințelor asset managerilor, deci investitorilor instituționali, nu vor găsi finanțare. Practic, în modul acesta standardele ESG au efect asupra comportamentului companiilor în a lua măsuri pentru a combate modificările climatice.

Deja vedem pe piețe ETF-uri (Exchange Traded Funds) pe diverse teme de investiții care mai au o condiție –  să aibă și un anumit rating ESG, astfel încât investitorii care doresc să investească doar în companiile responsabile față de mediu și față de societate să poată alege în consecință.

Cum poate ajuta implementarea standardelor ESG în combaterea încălzirii globale?

Adrian Codirlașu: Implementarea standardelor ESG de către marii investitori instituționali va condiționa accesul la finanțare al emitenților, fie de acțiuni, fie de obligațiuni, de respectarea acestor standarde. De exemplu, BlackRock, cel mai mare asset manager din lume, și-a asumat că va implementa standardele ESG în deciziile de investiție. În momentul în care cel mai mare asset manager dă acest semnal către piață, că va ține cont de implementarea standardelor ESG, dă un semnal atât companiilor, care riscă să nu aibă acces la finanțare dacă nu respectă aceste standarde, cât și celorlalți investitori, fie individuali, fie instituționali, de faptul că există o atenție, iar companiile care nu respectă aceste standarde, pe lângă faptul că ar putea să nu aibă acces la finanțare, ar putea și să aibă o evoluție pe bursă mai slabă, cu un randament mai mic decât celelalte.

Un alt exemplu: Fondul de Pensii al Japoniei, cel mai mare fond de pensii din lume, și-a asumat să respecte standardele ESG.

De asemenea, industria financiară poate influența reducerea modificărilor climatice sau atenuarea lor prin transparență. Legislația va solicita acest lucru, probabil din 2024, în sensul că instituțiile financiare vor trebui să arate către public expunerile lor și ratingul ESG pe acele expuneri, precum și amprenta de carbon a acelor expuneri. În modul acesta, investitorii vor vedea cum finanțează instituțiile financiare diverse sectoare economice și ce impact are acea finanțare dată de insituțiile financiare asupra mediului sau a sociatății, respectiv prin acest rating ESG, al portofoliului de acțiuni sau de obligațiuni deținute. Raportarea va ajuta ca piața să selecteze acele companii care sunt cele mai responsabile.

Mai există reglementări, însă nu sunt obligatorii pentru companii, de a respecta anumite standarde, de a face diligențe. Probabil, având în vedere conferința de la Glasgow (n.r. Conferinţa ONU privind schimbările climatice, de la finalul anului trecut) care a venit cu noi cerințe, vor aparea în viitor reglementări ceva mai stricte și, probabil, vor apărea din partea autorităților taxe suplimentare pentru țările care nu respectă principiile asumate la această conferință.

Unde putem găsi resurse de documentare privind implementarea standardelor ESG?

Adrian Codirlașu: CFA România a introdus în sondajul lunar pe care îl realizează și întrebări referitoare la ESG. Una dintre ele se referă la dificultățile pe care le au instituțiile financiare în a implementa aceste standarde. Una distre ele era lipsa expertizei. Reglementările sunt noi, topicurile ESG sunt relativ noi, prin urmare poate exista puțină expertiză în acest domeniu în România. Este nevoie de resurse pentru a crește expertiza, atât în instituțiile financiare, precum și în companiile listate, cu privire la respectarea acestor factori.

Primele resurse sunt cele date de reglementator – legile. European Banking Authority (EBA) a dat recomandări atât pentru instituțiile bancare, cât și pentru firmele de investiții cu privire la ce standarde trebuie să respecte atunci când finanțează o activitate. Tot EBA are diverse rapoarte pe partea de ESG, despre cele mai bune practici în instituțiile financiare pentru a respecta aceste cerințe. Apoi, mai sunt băncile internaționale, cum ar fi BERD sau BEI, care oferă finanțări cu condiția să fie investite respectând aceste cerințe. ONU mai are anumite principii, aș numi Ecuador Principles printre ele, în finanțarea responsabilă a investițiilor. Apoi, vin instituțiile profesionale: CFA Institute are un focus pe acest sector și are diverse analize, rapoarte, cărți pe partea de ESG. De asemenea, a introdus la nivel global un certificat ESG prin care cei care iau examenul învață cum să implementeze aceste principii în decizia de investiții și în analiza financiară a companiei. Acest certificat poate fi obținut acum și în Romania fiind adus în țara noastră de CFA România.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (26/01/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

AQUILA PART PROD COM (AQ) (26/01/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (26/01/2023)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

DAFORA SA (DAFR) (26/01/2023)

Hotarare AGA O 26.01.2023

CONDMAG S.A. (COMI) (26/01/2023)

Calendar financiar 2023