Update articol:

TotalEnergies investeşte 1,5 miliarde de dolari în extinderea zăcământului North Field din Qatar

franta, steag Sursa foto: pixabay.com

Grupul energetic francez TotalEnergies a anunţat că va investi aproximativ 1,5 miliarde de dolari în planificata extindere a capacităţilor Qatarului de gaze naturale lichefiate, un proiect care promite să majoreze livrările de gaze către pieţele europene, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Directorul general al companiei franceze, Patrick Pouyanne, a călătorit la Doha pentru a semna sâmbătă acordul cu şeful QatarEnergy, Saad al-Kaabi, pentru extinderea zăcământului North Field South (NFS), şi a declarat că tranzacţia vine “într-un moment perfect” când lumea, în special Europa, caută nou surse de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate.

Qatar încheie parteneriate cu firmele internaţionale în prima fază a extinderii zăcământului North Field, evaluată la 30 miliarde de dolari, care îi va consolida poziţia de principal exportator global de gaze naturale lichefiate (GNL), într-un moment în care Europa caută alternative la livrările din Rusia.

Recent, QatarEnergy a semnat acorduri cu Shell, Exxon, ConocoPhillips şi Eni.

Kaabi a anunţat că TotalEnergies va deţine 9,375% din participaţia de 25% în NFS dedicată partenerilor internaţionali. QatarEnergy va deţine 75% din NFS.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters firmele germane RWE şi Uniper sunt aproape de a semna acorduri pe termen lung pentru a cumpăra de la zăcământul North Field, pentru a înlocui gazele ruseşti.

Sâmbătă, cancelarul german Olaf Scholz a aterizat în Arabia Saudită pentru o vizită de două zile în regiunea Golfului, urmând să ajungă şi în Qatar şi Emiratele Arabe Unite.

North Field ar urma să producă 32 de milioane de tone anual de gaze naturale lichefiate (GNL) şi va creşte capacitatea Qatarului de a exporta gaze de la 77 la 110 milioane de tone pe an.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/11/2022)

Disponibilitatea versiunii in limba romana a Raportului Anual pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Finalizare proces fuziune Greenfiber Intl. SA-Greentech SA,detineri indirecte

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/11/2022)

Document informare - alocare actiuni

ROPHARMA SA (RPH) (28/11/2022)

Hotarari AGA O & E 28.11.2022

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014