Update articol:

Trafigura Group va opri toate achiziţiile de ţiţei de la compania petrolieră de stat rusă Rosneft, până pe 15 mai

Comerciantul global de mărfuri Trafigura Group va opri toate achiziţiile de ţiţei de la compania petrolieră de stat rusă Rosneft, până pe 15 mai, când vor intra în vigoare reguli mai stricte ale UE privind vânzările de petrol rusesc, a declarat marţi un purtător de cuvânt al companiei, transmite Reuters.

Potrivit oilprice.com, este cel mai recent comerciant de mărfuri care a tăiat legăturile cu exportatorul de țiței, pe fondul presiunii crescânde de a reduce veniturile din petrol ale Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Inițial, Trafigura declarase că va continua doar cu contractele existente și nu va semna noi acorduri cu Rosneft. Cu toate acestea, s-a confruntat cu reacții negative pentru că a continuat să comercializeze mărfuri rusești și, prin urmare, a finanțat războiul Rusiei cu Ucraina.

Comerciantul elvețian de mărfuri se ocupă de aproximativ 25% din petrolul mondial în fiecare zi. Alte companii care vor întrerupe legăturile cu comercianții ruși de mărfuri sunt giganții energetici precum BP, ENI (Italia), Equinor (Norvegia) și Shell. Concurentul Trafigura, grupul Vitol, a declarat că va înceta achzițiile de țiței și produsele rafinate din Rusia până la sfârșitul acestui an.

15 mai este termenul limită al Uniunii Europene pentru companii de a înceta achizițiile de petrol de la întreprinderi susținute de stat rusești precum Rosneft, ca parte a sancțiunilor sale financiare împotriva Rusiei. În prezent, aproximativ 50% din cele 4,7 milioane bpd (barili pe zi) ale Rusiei sunt exportate în UE.

Uniunea Europeană ia în considerare mai multe opţiuni de reducere a importurilor de petrol rusesc ca parte a posibilelor sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei, dar niciuna nu a fost propusă oficial. Acestea includ plăţi într-un cont escrow, un plafon de preţ şi tarife.

Pentru a minimiza impactul sancțiunilor UE, Rusia a căutat măsuri precum solicitarea plăților pentru petrolul său în ruble.

Odată cu sancțiunile din Europa, Rusia se uită din ce în ce mai mult în afara UE, spre țări precum India și Turcia pentru a onora comenzile. Indian Oil Corporation, cea mai mare rafinărie din India, a cumpărat 3 milioane de barili de țiței Urali pe 23 martie.