Update articol:
CAMPANIE ELECTORALĂ

Traian Băsescu, dacă ajunge la Primărie: “Nu aş demola Cathedral Plaza, nu aş pune buldozerele pe o clădire nouă, ci aş da-o Bisericii Catolice”

Sursa foto: Facebook

Traian Băsescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei,  a declarat, marți seară, la B1 TV, că, dacă va ajunge primarul Bucureștiului din nou, nu va demola Cathedral Plaza, ci va face toate demersurile pentru ca aceasta să intre în patrimoniul Bisericii Catolice.

Instanţa a decis definitiv şi irevocabil ca imobilul Cathedral Plaza, o clădire de birouri cu 19 etaje, ridicată în centrul Bucureştiului, lângă Catedrala Sfântul Iosif, să fie demolat.

Traian Băsescu a spus: “Eu n-aș da-o jos, aș folosi-o. Avem atâția oameni care au nevoie de un spațiu. Aș da-o Bisericii Catolice, să facă ea în ea școală, ateliere de pictură, ce-o vrea să facă, dar n-aș da-o jos. 

Cât de bogați suntem noi să demolăm blocuri de 12 etaje nou construite? Sunt omul care  a demolat vreo 47.000 de chioșcuri, dar dacă m-ați pune să demolez un astfel de bloc, nu aș face-o. Aș da la săraci, l-aș face grădiniță, dar n-o să-l demolez.

E hotărâre judecătorească din timpul lui Oprescu, cred că sunt vreo 5 – 6 ani de când hotărârea a spus că acea construcție trebuie demolată. Nu s-a demolat. N-avem cadrul legal prin care Primăria să suporte costurile de demolare ale unei astfel de construcții. E scump să construiești un astfel de bloc, dar e cel puțin jumătate din costuri să demolezi, pentru că e construcție nouă, bine înfiptă și nu se demolează cu una, cu două. În plus, riscurile la demolare pentru catedrală sunt uriașe”.

Candidatul PMP la Primăria Capitalei a mai declarat că dacă un dezvoltator ajunge să finalizeze o construcție fără autorizație, atunci e vina primarului: “Marea problemă e că nu ai voie să ajungi cu o construcție neautorizată în stadiul de construcție terminată. Avem Inspecția în Cosntrucții a Primăriei și a Ministerului Lucrărilor Publice. Cum e posibil să nu fi controlat nimeni autorizația acelei clădiri? (…) Eu mă tem că a avut autorizație legală și apoi s-a constatat în instanță că e ilegală.

Un primar care-și face treaba nu ajunge în situația să aibă clădiri în stadiul ăsta, pe care să nu le fi văzut Inspecţia în Construcții a Primăriei și să nu le fi stopat de când să se nască. Dacă ea ajunge la stadiul de imposibil de demolat, atunci vinovăția e a primarului, nu a constructorului. Constructorul a fost lăsat de capul lui, deci autoritatea statului și-a bătut joc.

Dacă am fost atât de prost și în mandatul meu s-a făcut o construcție cu 12 etaje, iar Inspecția în Construcții a Primăriei nu a văzut că este o construcţie ilegală , să mă ierte Dumnezeu, nu mai am nicio scuză să o demolez, după ce s-au cheltuit atâția bani. Nu am decât s-o trec în patrimoniul Primăriei și să fac ceva cu ea pentru cei care au nevoie”.

Băsescu a mai spus: “Dacă ajung primar, fac toate demersurile ca acea clădire să intre în patrimoniul Bisericii Catolice, pentru că pe ei i-a deranjat, dar nu mă puneți să pun buldozerele pe o clădire nouă de 12 etaje (n.r. 19 etaje)”. 

Cum câţiva ani, peprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti au susţinut că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, încearcă ”să se spele pe mâini” în cazul Cathedral Plaza.

Primăria Capitalei a anunţat că nu are competenţe în ceea ce priveşte demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza şi că atribuţiile pentru avizarea desfiinţării imobilului revin exclusiv Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi proprietarului clădirii.

“Primarul general al Capitalei se crede Pilat din Pont: încearcă să se spele pe mâini în cazul Cathedral Plaza. Prin noua sa tentativă de a scăpa de răspunderea aplicării legii în cazul Cathedral Plaza, primarul general Gabriela Firea oferă opiniei publice o confirmare a legăturilor sale de afinitate (şi interese) cu dezvoltatorul proiectului. Ultimele sale demersuri produc îngrijorare Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB), întrucât acestea denotă implicarea dnei Gabriela Firea în salvarea colosului ilegal. (…) Ca primar al municipiului Bucureşti (PMB) este obligată să emită dispoziţia de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza, acţiune pentru care nu are nevoie de avize sau păreri de la alte instituţii şi apoi este obligată să ia toate măsurile administrative pentru a readuce terenul la starea de dinainte de construire”, preciza un comunicat al Arhiepiscopiei.

Potrivit sursei citate, avizul de la Comisia Naţională a Monumentelor nu trebuie să fie cerut nici de primarul Capitalei şi nici de proprietarul clădirii, fiind vorba despre o hotărâre judecătorească ce trebuie pusă în executare.

“Constatând că sentinţa civilă nr. 2.520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa şi decizia nr. 89/2016 a Curţii de Apel Constanţa nu sunt respectate, solicităm din nou public primarului Capitalei să-şi facă datoria şi să pună în executare hotărârea definitivă, mai ales că prin hotărârea judecătorească pronunţată de Tribunalul Bucureşti la data de 10.07.2017 instanţa a respins în mod definitiv şi ultima contestaţie la executare formulată de către primarul municipiului Bucureşti”, menţionează sursa citată.

Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, nicio autoritate administrativă nu poate lipsi de efecte o hotărâre judecătorească.

“Dispoziţiile legale la care se face referire în comunicatul primarului general nu sunt aplicabile în situaţia de faţă, întrucât acestea se referă la procedurile necontencioase de autorizare a desfiinţării unei construcţii ilegale. Grija pe care o manifestă primarul general în ultima perioadă pentru procesele aflate pe rol, introduse de către Millennium Building Development (MBD), demonstrează că mai presus de lege există alte legături despre care ARCB a făcut vorbire şi pe care PMB nu le-a infirmat. De altfel, dezinformând prin omisiune, dna primar general nu aduce la cunoştinţa publicului faptul că în acelaşi dosar în care s-a solicitat de către MBD ca instanţa să dispună intrarea în legalitate a acestei construcţii, ARCB a cerut instanţei judecătoreşti să oblige primarul general la emiterea actului administrativ de respingere a cererii de intrare în legalitate”, se mai arăta în comunicat.