Update articol:

Transelectrica s-a afiliat la Centrul Regional de Coordonare a Securității Operaționale din Regiunea Sud-Est Europeană (SEE RSC)

Afilierea CNTEE ”Transelectrica” S.A. la acționariatul Centrului Regional de Coordonare a Securității Operaționale din Regiunea Sud-Est Europeană (SEE RSC) ”Southeast Electricity Network Coordination Center (SEleNeCC) Societe Anonyme” a devenit efectivă începând cu data de 22.05.2020, cu o subscriere cu numerar în valoare de 50.000 euro, astfel fiindui alocate 50.000 de acțiuni, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Acționarii au aprobat participarea Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice ”Transelectrica” – S.A. la înființarea centrului de coordonare regională a securității operaționale care va deservi regiunile de calcul coordonat al capacităților de transport transfrontaliere SEE (Bulgaria, Grecia, Romania) și GRIT (Grecia, Italia), în Grecia la Salonic, la AGA din 06.03.2020.

Atunci, compania a justificat: “Romania, prin granitele energetice cu statele vecine care sunt membre ale Uniunii Europene (Ungaria si Bulgaria), face parte din doua regiuni de calcul coordonat al capacitatii de transfer transfrontalier:

• Prin granita Romania – Ungaria, Romania face parte din regiunea de calcul coordonat al capacitatilor de transfer transfrontalier „Core”. Din punct de vedere al serviciilor de coordonare regionala a securitatii operationale aceasta regiune este deservita de centrul regional de coordonare a securitatii operationale TSCNET Services Gmbh (companie inregistrata in Germania). Transelectrica este actionar in cadrul TSCNET Services Gmbh din anul 2018, operatiunea fiind aprobata prin Hotararea AGEA Transelectrica nr. 9 din 5 iunie 2018.

• Prin granita Romania – Bulgaria, Romania face parte din regiunea de calcul coordonat al capacitatilor de transfer transfrontalier South-East Europe („SEE”)

Din punct de vedere al serviciilor de coordonare regionala a securitatii operationale aceasta regiune va fi deservita de o entitate juridica de sine statatoare care va exercita rolul de centru regional de coordonare a securitatii operationale (denumita in continuare SEE RSC).

Configuratia la nivelul Uniunii Europene a regiunilor de calcul coordonat al capacitatilor de transfer transfrontalier a fost stabilita prin decizia din 7 noiembrie 2016 a Agentiei europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

Regiunea de calcul coordonat al capacitatii de transfer transfrontalier SEE (South-East Europe) consta din granitele energetice Romania – Bulgaria si Bulgaria – Grecia, operarea acestor granite aflandu-se in responsabilitatea operatorilor de transport si de sistem ai respectivelor state (C.N.T.E.E. Transelectrica SA pentru Romania, ESO EAD pentru Bulgaria, IPTO pentru Grecia).

Procesul formarii cadrului organizatoric de cooperare in cadrul regiunii SEE se afla in stadiu avansat, operatorii de transport si de sistem din cadrul regiunii aflandu-se in etapa de definitivare a solutiei administrative in conformitate cu cerintele legale incidente. Astfel, locatia centrului 3 regional de coordonare a securitatii operationale din regiunea sud-est europeana (SEE RSC) a fost stabilita in Grecia, la Salonic. Forma juridica a viitoarei entitati este societate pe actiuni. S-a agreat ca entitatea juridica va fi infiintata si va functiona in conformitate cu legislatia din Grecia.

De asemenea, avand in vedere considerente ce tin atat de distributie echilibrata la nivel european a centrelor regionale de coordonare a securitatii operationale (exista deja patru centre regionale functionale care deservesc arealuri energetice extinse in Europa: TSCNET Services, Coreso, Baltic RSC, Nordic RSC), dar si de reducere a costurilor de functionare a centrului regional SEE RSC, operatorii de transport si de sistem din regiunile de calcul al capacitatilor de schimb transfrontalier SEE (Bulgaria, Grecia, Romania) si GRIT (Grecia, Italia) au identificat oportunitatea formarii unui centru multi-regional care sa deserveasca cele doua regiuni de calcul al capacitatii de transfer transfrontalier. Sinergiile formarii unui singur centru regional rezulta atat din infuzia comuna de know-how in cadrul SEE RSC cat si din economiile de scara generate de impartirea costurilor comune pe o baza extinsa de beneficiari ai serviciilor centrului regional. Astfel, operatorii de transport si de sistem pentru energia electrica din cele patru tari (Bulgaria, Grecia, Romania si Italia) au agreat constituirea in comun a unui centru regional care sa deserveasca cele doua regiuni de calcul al capacitatilor de schimb transfrontalier mentionate (conform ilustratiei de mai jos).

Aceasta abordare, in sensul stabilirii unui centru multi-regional pentru regiunile SEE si GRIT, a fost agreata si sustinuta si la nivel european in cadrul ENTSO-E4 (asociatia europeana a operatorilor de transport si de sistem pentru energia electrica). Investitia financiara a C.N.T.E.E. Transelectrica SA de participare la capitalul social initial al centrului de coordonare regionala a securitatii operationale care va deservi regiunile SEE (Bulgaria, Grecia, Romania) si GRIT (Grecia, Italia), se incadreaza intr-un plafon de 100.000 (o suta de mii) Euro. Suma finala va fi stabilita de comun acord de catre actionarii viitorului centru regional (operatorii de transport si de sistem pentru energia electrica din Bulgaria, Grecia, Romania si Italia). La infiintarea acestui centru actionarii vor plati sume egale si vor primi in schimb cote egale de actiuni prin care vor dobandi puteri egale de vot in cadrul centrului regional. In acest sens la constructia Bugetul de Venituri si Cheltuieli al Companiei propus spre aprobare pentru perioada 2020-2022, s-a avut in vedere ca aceasta investitie financiara sa fie prevazuta distinct in Anexa cu nr.4, pentru care s-a alocat suma de 482 mii lei, suma necesara pentru participarea la capitalul social intial al centrului de coordonare regionala a securitatii operationale care va deservi regiunile SEE (Bulgaria, Grecia, Romania) si GRIT (Grecia, Italia).

Intrarea C.N.T.E.E. Transelectrica SA in actionariatul viitorului centru regional de coordonare a securitatii operationale din SEE reprezinta o consecinta a aplicarii prevederilor legislatiei europene in regiunea sud-estica a Europei. Totodata, acest pas face parte dintr-o evolutie normala si necesara pentru pozitionarea solida a Romaniei pe harta energetica europeana in contextul implementarii noului model al pietei comune de energie electrica (Pachetul legislativ III Energie, regulamentele europene pentru implementarea codurilor de retea, Pachetul legislativ IV Energie). C.N.T.E.E. Transelectrica SA a informat periodic Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei cu privire la stadiul procesului de infiintare a centrului de coordonare regionala a securitatii operationale in regiunea SEE. Sinteza: In baza obligatiilor ce le revin din legislatia europeana in domeniul energiei electrice operatorii de transport si de sistem pentru energia electrica din Bulgaria, Grecia, Romania si Italia au agreat infiintarea unei entitati juridice de sine statatoare care va indeplini rolul de centru regional pentru coordonarea securitatii operationale in regiunile de calcul coordonat al capacitatilor de schimb transfrontalier SEE (Bulgaria, Grecia, Romania) si GRIT (Grecia, Italia). Salonic (Grecia) a fost agreata ca locatie a viitorului centru regional. Entitatea juridica va fi infiintata si va functiona in conformitate cu legislatia din Grecia. Forma juridica a viitoarei entitati este societate pe actiuni. La infiintarea societatii pe actiuni actionarii vor plati sume egale si vor primi in schimb cote egale de actiuni prin care vor dobandi puteri de vot egale in cadrul societatii. Investitia financiara a C.N.T.E.E. Transelectrica SA de participare la capitalul social initial al societatii se incadreaza in limita a 100.000 (o suta de mii) Euro.”

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (07/07/2020)

VAN la data 30.06.2020

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (07/07/2020)

Declaratie conform Instructiunii CNVM nr. 6/2012

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (07/07/2020)

Structura actionariat la data de 30 iunie 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (07/07/2020)

Informare detineri prag >5%

PREBET SA AIUD (PREB) (07/07/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014