Update articol:

Transgaz: “Majorarea prețurilor la gaze – consecință a diminuării lichidității și a creșterii cererii de gaze naturale”

Cantitatea de gaze disponibilă pentru consumatorii noncasnici, pe piețele centralizate, s-a diminuat semnificativ, ceea ce a dus la creşterea preţurilor, în condiţiile în care producătorii au obligația, începând cu 1 mai 2019, să vândă cu prioritate gaze naturale destinate consumatorilor casnici și producătorilor de energie termică pe piața de echilibrare, la prețul de 68 lei, în contextul implementării noilor prevederi legislative impuse de Ordonanța 114/2018.

OUG 114/2018 a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale, iar OUG 19/2019 a modificat această prevedere, lăsând la preţ plafonat doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor. Având în vedere condiţiile actuale, producătorii de gaze susţin că au redus producţia, din  cauza lipsei de rentabilitate, ceea ce a determinat creşterea preţului gazelor de producţie internă care se tranzacţionează pe bursă şi care este destinat agenţilor economici, comparativ cu preţurile gazelor din import. 

Recent, ministrul român al Energiei, Anton Anton, a declarat că majorarea importurilor de gaze, ca urmare a faptului că preţul de producţie internă pentru agenţii economici a devenit mai mare, nu reprezintă o problemă. “Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema”, a afirmat Anton.

În acest context, Transgaz a cumpărat, în perioada ianuarie 2019 – aprilie 2019, gaze mai scumpe decât prețul mediu ponderat al tranzacțiilor din piață. De asemenea, Transgaz a achiziționat, la începutul acestei luni, din piața de gaze naturale un volum de 16.470,000 MWh (39% din totalul volumului tranzacționat pe piețe centralizate pe termen scurt în perioada 1-9 mai) la prețuri care au depășit prețurile medii ponderate din piață cu aproximativ 5,5%, potrivit unor surse din piaţă, care precizează că unele tranzacţii s-au făcut chiar şi după orele normale de program.

Oficialii Transgaz ne-au transmis că achiziţiile de gaze au fost făcute pentru echilibrarea sistemului: “Conform prevederilor Codului rețelei pentru Sistemul Național de Transport (SNT), Transgaz SA are obligația să întreprindă acțiuni de echilibrare operațională a SNT, astfel încât  cantitatea de gaze naturale prognozată a fi existentă în SNT la sfârșitul zilei gaziere în curs (line-pack estimat – LPE)  să se încadreze în limitele optime de funcționare a SNT, limite optime ce sunt publicate pe pagina de internet a companiei. Menținerea  SNT în limitele optime de funcționare  reprezintă o garanție a faptului că în orice moment Transgaz SA va presta serviciul de transport gaze naturale către toți utilizatorii de reţea la parametrii contractuali”.

Transgaz SA desfășoară acțiuni de echilibrare prin achiziția sau vânzarea de produse standardizate pe termen scurt, pe o platformă de tranzacționare conform prevederilor Regulamentului (UE) nr.312/2014 de stabilire a unui cod de rețea privind echilibrarea rețelelor de transport de gaz.

Reprezentanţii companiei susţin că Transgaz se conformează regulilor de transparență stabilite în Codul rețelei, și anume informațiile cu privire la  rezultatele acțiunilor desfășurate în scopul echilibrării SNT cât și prețurile aferente tranzacțiilor încheiate sunt publicate până la sfârșitul fiecărei zile gaziere pe pagina proprie de internet: “În ce privește ponderea tranzacțiilor încheiate de către Transgaz SA din totalul volumului tranzacționat pe piețe centralizate pe termen scurt în perioada 1-9 mai, trebuie menționat că s-a înregistrat o diminuare semnificativă a lichidității în cadrul acestor piețe în contextul implementării noilor prevederi legislative impuse de Ordonanța 114/2018”.

Şi în perioada ianuarie – aprilie 2019, acțiunile SNTGN Transgaz SA au avut la bază aceleași reglementări, anume Codul rețelei și regulamentele europene. Acțiunile de echilibrare s-au desfășurat pe platforma de tranzacționare, pe care prețul se stabilește ca urmare a cererii și ofertei.

Pentru menţinerea Sistemului Naţional de Transport în limitele optime de funcționare, Transgaz SA întreprinde zilnic acțiuni de vânzare/cumpărare în baza calculelor orare privind prognoza LPE (prognoza ce se actualizează orar pe site-ul Transgaz) și în baza unei proceduri interne privind vânzarea/cumpărarea de gaze naturale de pe piețele centralizate pe termen scurt. Această procedură nu este publică deoarece cunoașterea ei de către ceilalți participanți ar putea conduce la acțiuni de manipulare a pieței de gaze, potrivit oficialilor Transgaz.

Transgaz inițiază ordine de vânzare/cumpărare de gaze naturale pentru echilibrarea SNT și încheie tranzacții pe tot parcursul zilei, inclusiv după orele normale de program, conform reprezentanţilor companiei, care ne-au explicat: “Dacă anumite tranzacții s-au încheiat la ora 21 se explică prin faptul că doar atunci au existat oferte pentru ordinele emise de SNTGN Transgaz SA. Referitor la faptul că s-au cumpărat gaze la prețuri majorate, vă precizăm că achizițiile/vânzările se fac pe o platformă de tranzacționare, în condiții transparente și nediscriminatorii, pe care prețul de încheiere a tranzacțiilor este format ca urmare a cererii şi ofertei din piață.  Majorarea prețurilor a apărut ca o consecință a diminuării lichidității și a creșterii  cererii de gaze naturale”.

Importurile de gaze au început să crească foarte mult de la începutul anului. Astfel, în ianuarie, importurile au fost mai mari cu 55% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată cel mai recent raport lunar de monitorizare a pieţei gazelor, realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Se pare că Valahia Gaz, înfiinţată în 2017, a depășit E.On, în această iarnă,  la importurile de gaze, după ENGIE.

Surse din piaţa de gaze susţin că Valahia Gaz sau AIK Energy sunt jucători activi pe Bursă, în această perioadă, vânzând cantităţi semnificative de gaz.

Întrebaţi dacă au cunoştinţă de vânzătorul cantităţilor de gaze din  această perioadă, Transgaz ne-a transmis: “Conform Ordin ANRE nr. 223/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind cadrul organizat de tranzacționare a produselor standardizate pe piețe centralizate de gaze naturale, operatorul piețelor centralizate este contraparte în tranzacțiile pe termen scurt. Contrapartea devine, din punct de vedere financiar, cumpărător pentru participantul la piețele centralizate care vinde și vânzător pentru participantul la piețele centralizate care cumpără, astfel ca SNTGN Transgaz SA relaționează cu operatorul pieței centralizate pentru activitățile de facturare și decontare a tranzacțiilor, nu cu alți participanți activi pe platformă (anonimatul acestora fiind asigurat de către operatorul pieței centralizate)”.

Pentru participanții la piață care au înregistrat deficit de gaze naturale, prețul de cumpărare al cantităților respective se determină, conform Codului Rețelei, plecând de la prețul mediu ponderat al tranzacțiilor din piață la care se adaugă 10% (componentă de ajustare).

Achiziţiile Transgaz au rolul de echilibrare a sistemului naţional, gazele cumpărate în acest sens fiind vândute cu 10% mai mult utilizatorilor de reţea care au creat deficitul, tocmai pentru a descuraja astfel de practici.

Profitul rezultat din echilibrare este împărţit tututor utilizatorilor de reţea, nu este păstrat de Transgaz. 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2021)

Amendament Conventie de trezorerie interna

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (22/10/2021)

Alocare actiuni in dreptul persoanelor cu responsabilitati de conducere SOP2018

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (22/10/2021)

Incheiere contract cu Global Medical Solutions