Update articol:

Transportatorii şi distribuitorii de energie îşi pot recupera investiţiile de securitate cibernetică

pixabay.com pixabay.com

Surse: Investiţiile cyber-security ale transportatorilor şi distribuitorilor de energie – considerate cheltuieli eligibile

Investiţiile de securitate cibernetică ale transportatorilor şi distribuitorilor de energie vor fi considerate de către ANRE cheltuieli eligibile şi pot fi recuperate, potrivit unor surse din energie.
Se pare că ordinul a fost aprobat deja de ANRE şi va fi publicat până la 1 octombrie.

Distribuitorii şi transportatorii de energie trebuie să vină la ANRE cu planul de investiţii pentru următori cinci ani, începând cu 1 ianuarie 2019.

Sursele ne-au spus că intenţia ANRE este stimularea, în acest fel, a transportatorilor şi distribuitorilor din energie să-şi dezvolte sistemele de cyber-security, deoarece aceştia nu au investit foarte mult în acest domeniu.

Guvernul României a aprobat, în primăvară, proiectul de lege, inițiat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, ce vizează transpunerea la nivel național a Directivei Uniunii Europene (UE) 2016/1148 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune, fiind vorba despre directiva NIS. Prin acest proiect, CERT-RO implementează prevederile tehnice și de bună guvernanță trasate prin Directivă și în cadrul Proiectului de lege. Sectoarele de activitate și tipurile de servicii ce intră sub incidența directivei sunt următoarele: transporturile, sectorul energetic, sectorul bancar, infrastructuri ale pieței financiare, sănătate, furnizare și distribuire de apă potabilă şi infrastructură digitală. Totodată, proiectul se adresează și unor categorii de servicii digitale precum serviciile cloud, motoarele de căutare și piețele online.

Conform CERT-RO, un incident de securitate informatică la nivelul acestor rețele ar avea repercusiuni semnificative în economie, precum şi în activități și servicii cu impact direct asupra populației, subminând în acelaşi timp încrederea cetățeanului în serviciile digitale și în capacitatea statului de a-l proteja.

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2022)

Hotarari AGA E - 28.11.2022

AAGES S.A. (AAG) (29/11/2022)

Hotarari CA din 29.11.2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (29/11/2022)

Prelungirea Contractului de mandat Director Financiar

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (29/11/2022)

Notificare Estinvest - indice de alocare pentru oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX

COMPA S. A. (CMP) (29/11/2022)

Erata - Convocare AGAE 9/10.01.2023