Update articol:

Trezoreria SUA ia măsuri restrictive pentru pieţele şi tranzacţiile cu criptomonede

bitcoin Sursa foto: pixabay.com

Departamentul Trezorerie al Statelor Unite a anunţat joi că ia măsuri restrictive pentru a contracara pieţele şi tranzacţiile cu criptomonede, declarând că va impune ca orice transfer în valoare de cel puţin 10.000 de dolari să fie raportat la autoritatea fiscală, Internal Revenue Service (IRS), transmite CNBC.

“Criptomonedele pun deja probleme semnificative de detectare, facilitând activităţi ilegale în general, inclusiv evaziunea fiscală”, a afirmat Trezoreria într-un comunicat. ”Acesta este motivul pentru care propunerea preşedintelui SUA include resurse suplimentare pentru IRS, pentru a răspunde creşterii activelor cripto”, a adăugat departamentul, precizând: “În contextul noului regim de raportare a conturilor financiare, vor fi acoperite criptomonedele și conturile de schimb de cripto-active și conturile de servicii de plată care acceptă criptomonede. Mai mult, la fel ca în cazul tranzacțiilor în numerar, vor fi raportate și companiile care primesc active cripto cu o valoare justă de piață mai mare de 10.000 USD. ”

Preţul bitcoin şi-a modificat evoluţia la scurt timp după anunţul Trezoreriei, fiind în urcare cu numai  1,6%, potrivit Coin Metrics. Anterior anunţului, avansul era de peste 9%.

Un număr din ce în ce mai mare de analiști de pe Wall Street au dat în ultimă lună un semnal de alarmă că autoritățile de reglementare de la Trezorerie și Securities and Exchange Commission ar putea adopta în curând un rol mai activ în reglementarea criptomonedelor.

Comunicatul Departamentului Trezoreriei a venit ca parte a unui anunţ mai amplu privind eforturile administraţiei Biden de a contracara evaziunea fiscală şi de a promova o conformitate mai bună. Printre propunerile pe care oficialii le iau în considerare sunt îmbunătăţirea finanţării şi tehnologiei IRS şi sancţiuni mai severe pentru cei care se sustrag de la obligaţiile lor.

Potrivit estimărilor Trezoreriei, diferenţa dintre impozitele datorate guvernului SUA şi cele plătite efectiv s-a ridicat în 2019 la aproape 600 miliarde de dolari.

Reglementarea sporită îi va deranja probabil unii investitori în criptomonede, care au văzut că valoarea bitcoin a scăzut cu aproximativ 25% în ultima lună, vorbindu-se deja de capitulare pe unele forumuri online.

Cu Gary Gensler în fruntea SEC, care are o lungă experienţă în criptomonede, analistul Raymond James spune că este doar o chestiune de timp până când Congresul va acorda autorității de reglementare o jurisdicție mai largă.

El a declarat congresmenilor la începutul acestei luni că permiterea SEC să reglementeze schimburile de criptomonede va ajuta la asigurarea protejării investitorilor și la prevenirea manipulării pieței.

„Președintele Gensler este văzut ca un potențial aliat al criptomonedelor ca fost profesor pe această temă; cu toate acestea, aceste declarații sunt susceptibile de a revizui dezbaterile cu privire la riscul de reglementare pentru criptomonede și schimburi ”, a scris analistul Raymond James  în luna mai.

„Pe termen scurt, acest lucru ar putea cauza un risc principal”, a adăugat el. „Cu toate acestea, pe termen mediu-lung, reglementarea ar adăuga o legitimitate suplimentară clasei de active și ar putea oferi o anumită reglementare în jurul schimburilor de criptomonede existente.”

În timp ce implicarea Departamentului Trezoreriei și a SEC pot dovedi în cele din urmă un avantaj pentru investitorii în criptomonede, orice obstacole de reglementare pe termen scurt va fi probabil o altă problemă pentru investitorii în bitcoin, dogecoin și alte monede.

Aceste sentimente au fost repetate de Miller Tabak luna trecută, când firma le-a spus clienților că „piețele criptomonede nu iau în considerare în mod corespunzător riscul legal”.

„Confirmarea lui Gary Gensler în calitate de președinte al SEC și volatilitatea criptomonedelor, după zvonurile privind o reglementare mai strictă, evidențiază riscurile de reglementare cu care se confruntă această industrie”, a scris economistul strategic Paul Shea în aprilie.

Deopotrivă, democrații și republicanii au făcut din reglementarea criptomonedelor o prioritate de vârf în 2021, deoarece volatilitatea bitcoinului și a altor active digitale anul trecut au stârnit îngrijorări legate de manipularea pieței.

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022