Update articol:

Trezoreria SUA impune sancțiuni unui presupus traficant de petrol şi unor companii care sprijină Forța Quds a Corpului Garda Revoluționară Islamică; una din companii este din România

Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că impune sancțiuni unui presupus contrabandist de petrol, dar şi unor companii care sprijină Forța Quds a Corpului Garda Revoluționară Islamică (IRGC) din Iran, potrivit unui comunicat. Biroul Trezoreriei pentru Controlul Activelor Străine l-a nominalizat pe cetăţeanul din Oman Mahmood Rashid Amur Al Habsi și o rețea de companii, două cu sediul în Oman, una cu sediul în Liberia și una cu sediul în România, potrivit Reuters.

“Astăzi, Biroul Trezoreriei pentru Controlul Activelor Străine din cadrul Departamentului Trezoreriei a identificat o serie de persoane şi companii implicate într-o reţea internaţională de contrabandă cu petrol care oferă susţinere Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei din Iran. Oficiali din cadrul Forţei Quds utilizează profituri obţinute din exporturi de petrol pentru finanţarea activităţilor destabilizatoare pe plan regional”, a anunţat Departamentul Trezoreriei din SUA.

Acțiunea Trezoreriei blochează toate activele din SUA ale celor pe lista neagră și, în general, interzice americanilor să aibă interacţiune cu ele.

Anunţul Trezoreriei are loc în momentul în care eforturile de revigorare a acordului nuclear din 2015 s-au oprit, Washingtonul pierzându-şi răbdarea cu privire la întârzierile Teheranului în ceea ce privește revenirea la discuțiile indirecte cu oficialii americani de la Viena.

Un oficial american a declarat luna trecută că Washingtonul are în vedere reducerea vânzărilor iraniene de petrol către China, care au continuat în ciuda sancțiunilor.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Forța Quds a folosit veniturile din vânzările de petrol iranian pentru a finanța „activitățile sale maligne”: “Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei utilizează venituri din vânzările de petrol pentru finanţarea activităţilor maligne, pe cheltuiala poporului iranian. Aceste vânzări se bazează pe intermediari străini, pentru a ascunde implicarea Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei; Departamentul Trezoreriei va continua să perturbe şi să dezvăluie numele tuturor persoanelor implicate în aceste acţiuni”.

Sancţiunile vizează companii administrate de Mahmood Rashid Amur Al Habsi, având sediile în Oman, Liberia şi România, respectiv compania Orbit Petrochemicals Trading LLC, cu sediul în Oman; Bravery Maritime Corporation, o companie înregistrată în Liberia.  Compania Nimr International S.R.L., cu sediul în România, este identificată în virtutea Ordinului Executiv 13224, cu amendamente, din cauza faptului că este deţinută, controlată sau condusă, direct sau indirect, de către Al Habsi.

Potrivit termene.ro, NIMR International are sediul în Cluj, iar asociaţi sunt  MAHMOOD RASHID AMUR AL HABSI şi   INTERCLOUD INVESTMENT S.R.L., câte 50%.

Potrivit Instituţiei SUA, toate proprietăţile şi interesele în proprietăţi aflate sub jurisdicţia SUA aparţinând persoanelor desemnate sunt blocate, iar cetăţenii americani au interdicţie de a se implica în tranzacţii cu persoanele identificate sau cu proprietăţile lor care sunt blocate. De asemenea, instituţiile financiare străine care facilitează cu bună-ştiinţă tranzacţii semnificative sau persoanele care oferă susţinere financiară sau de alt tip persoanelor identificate astăzi riscă expunerea la sancţiuni care ar putea consta în oprirea accesului la sistemul financiar american sau în blocarea proprietăţilor şi intereselor de proprietate aflate sub jurisdicţia SUA.

 

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING