Update articol:

Trezoreria SUA spune acum că ar putea rămâne fără bani pe 5 iunie, câștigând timp pentru discuțiile privind plafonul datoriilor

Janet Yellen Janet Yellen
  • Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat vineri că Statele Unite vor avea probabil suficiente rezerve pentru plata datoriilor până pe 5 iunie.

  • Actualizarea pentru așa-numita „dată X” câștigă mai mult timp pentru ca negociatorii să încheie o înțelegere. Anterior, Yellen spusese că SUA ar putea rămâne fără bani pentru a-și plăti facturile până la 1 iunie.

  • Piețele s-au închis vineri mai sus, susținute parțial de optimismul că va exista un acord adoptat de Congres și semnat de președinte până la data limită.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat vineri că Statele Unite vor avea probabil suficiente rezerve pentru plata datoriilor  până pe 5 iunie, potrivit CNBC.

„Estimăm acum că Trezoreria va avea resurse insuficiente pentru a satisface obligațiile guvernului, dacă Congresul nu va ridica sau suspenda limita datoriei până pe 5 iunie”, a scris Yellen într-o scrisoare către președintele Camerei, Kevin McCarthy.

Noua dată, anunţată  vineri, oferă spațiu pentru negocierile dintre Casa Albă și republicanii din Congres, care păreau să se apropie de un acord de compromis vineri pentru a ridica plafonul datoriei pentru doi ani.

Ultima dată când așa-numita „dată X” a fost actualizată a fost pe 1 mai, când Yellen a spus Congresului că Statele Unite au suficient numerar disponibil pentru a-și îndeplini obligațiile până la „începutul lunii iunie”.

Yellen a explicat că Trezoreria are plăți programate de peste „130 de miliarde de dolari în primele două zile ale lunii iunie”, lăsând instituţiei „un nivel extrem de scăzut de resurse”.

Pentru a sublinia cât de scăzute au ajuns rezervele Trezoreriei, Yellen a spus că agenția a fost forțată să implementeze o măsură joi, pentru a muta 2 miliarde de dolari dintr-un fond de pensii al serviciului public la principala instituție de împrumut a guvernului, Banca Federală de Finanțare.

Mișcarea a fost necesară deoarece „nivelul extrem de scăzut al resurselor rămase cere să epuizez toate măsurile extraordinare disponibile pentru a evita să nu fiu în stare să-mi îndeplinesc toate angajamentele guvernului”, a scris Yellen.

Piețele au închis vineri mai sus, susținute parțial de optimismul că va exista un acord adoptat de Cameră și Senat și semnat de președinte până la 1 iunie.

Dar, pe măsură ce discuțiile s-au prelungit săptămâna aceasta, cu puțin mai mult decât afirmații vagi de „progres” din partea celor implicați, optimismul a dispărut că se va ajunge la un acord vineri.

Noua dată anunţată de Yellen a venit pe fondul preocupărilor tot mai mari din  întreaga lume cu privire la ratingul de credit al SUA.

Miercuri, Fitch a plasat ratingul AAA al Statelor Unite sub supraveghere în perspectiva unei posibile retrogradări.

Vineri, într-o evaluare anuală preliminară a Fondului Monetar Internațional cu privire la SUA, oficialii au scris că „politica de a lăsa la marginea prăpastiei plafonului datoriei federale ar putea crea un risc sistemic suplimentar, complet evitabil, atât pentru SUA, cât și pentru economia globală”.

În cazul în care Statele Unite ar intra în incapacitate de plată din punct de vedere tehnic, chiar și doar pentru câteva zile, acest lucru ar putea crește ratele dobânzilor și ar putea submina încrederea în dolarul american. Economiștii notează că adversarii Americii, și în special Rusia și China, urmăresc cu încântare situația actuală a limitelor datoriei, siguri că o erodare a încrederii în dolarul american ar fi în beneficiul lor.

Fitch plaseză ratingul AAA al Statelor Unite sub supraveghere în perspectiva unei posibile retrogradări

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out