Update articol:

Trump a semnat decretul prin care recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan (vezi video semnare)

Preşedintele american Donald Trump a semnat, luni, la Casa Albă, în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, decretul prin care recunoaşte oficial suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan.

 

 

Proclamația privind recunoașterea Înălțimilor Golanului ca parte a Statului Israel precizează: “Statul Israel a preluat controlul Înălțimilor Golan în 1967 pentru a-și proteja securitatea de amenințările externe. Astăzi, actele agresive ale Iranului și ale grupurilor teroriste, inclusiv Hezbollah, din sudul Siriei, continuă să facă din Înălțimile Golan un potențial teren de lansare a atacurilor asupra Israelului. Orice eventual acord de pace posibil în regiune trebuie să țină seama de necesitatea Israelului de a se proteja de Siria și alte amenințări regionale. Pe baza acestor circumstanțe unice, este, așadar, adecvată recunoașterea suveranității israeliene asupra Înălțimilor Golanului. ACUM, prin urmare, eu, DONALD J. TRUMP, Președintele Statelor Unite ale Americii, în virtutea autorității pe care mi-o conferă Constituția și legile Statelor Unite, proclam că Statele Unite recunosc că Înălţimile Golan fac parte din statul Israel”.

În plină campanie electorală în ţara sa, Netanyahu a declarat că Israelul “nu va renunţa niciodată” la cea mai mare parte a Golanului sirian capturat de statul evreu în timpul Războiului de Şase Zile din 1967, înainte de anexarea acestuia în 1981 care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Decretul a oficializat declaraţia preşedintelui Trump din 21 martie, când a afirmat că este timpul ca ”Statele Unite să “recunoască pe deplin” suveranitatea israeliană asupra Golanului, după 52 de ani.

Premierul israelian a salutat această declaraţie, scriind pe Twitter “că în momentul în care Iranul încearcă să folosească Siria ca o platformă pentru a distruge Israelul, preşedintele Trump recunoaşte cu curaj suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan. Mulţumesc preşedintelui Trump!”.

Pe de altă parte, Trump a calificat drept un “atac josnic” tirul cu rachete din Fâşia Gaza care s-a soldat cu şapte răniţi în apropiere de Tel Aviv, duminică seara. Armata israeliană a lansat în represalii atacuri în Fâşia Gaza.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a negat luni că ar fi autoarea tirului cu rachete şi a subliniat că nu are niciun interes într-o confruntare cu statul israelian, informează AFP. “Nimeni din cadrul mişcării de rezistenţă, inclusiv din Hamas, nu are interesul să tragă tiruri de rachete din Gaza contra inamicului”, a declarat pentru AFP, cerând să nu-i fie dezvăluită identitatea, un înalt responsabil al mişcării aflată la putere în Fâşia Gaza. Acesta a afirmat că tirul ar fi putut fi provocat, în mod nefericit, “de vremea rea”.

Presa israeliană, probabil alimentată de oficiali preocupaţi să evite un scandal, a invocat deja condiţiile atmosferice drept posibilă cauză a unui tir cu rachete în direcţia Tel Aviv-ului, la mijlocul lui martie. Armata israeliană a lovit atunci zeci de poziţii ale Hamas în Fâşia Gaza, ca represalii.

Înaltul responsabil Hamas a declarat că mişcarea islamistă, precum şi Jihadul islamic, aliatul ei, au împărtăşit această dezminţire, precum şi informaţiile pe care le au la dispoziţie, cu egiptenii, vecini şi mediatori istorici în Gaza, care au “contacte intense şi permanente”, pentru a putea împiedica o ripostă israeliană.

BVBStiri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/08/2020)

Tranzactie de tipul celor enumerate la art. 82 din Legea nr. 24/2017

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (03/08/2020)

Cooptare membru administrator provizoriu

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (03/08/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017