Update articol:

Trump alege Boeing în detrimentul Lockheed pentru un contract pentru avioane de luptă de peste 20 de miliarde de dolari

Donald Trump
  • Boeing câștigă un contract de 20 de miliarde de dolari pentru programul Next Generation Air Dominance

  • Contractul vine după pierderea anuală a Boeing, grevă și alte probleme

  • Acțiunile Boeing cresc, iar cele ale Lockheed scad

  • Lockheed a fost afectată de întârzieri în modernizarea F-35

  • Elon Musk este sceptic cu privire la avioanele de luptă cu echipaj, preferând dronele mai ieftine

Președintele american Donald Trump a acordat vineri Boeing (BA.N) contractul pentru construirea celui mai sofisticat avion de luptă al Forțelor Aeriene ale SUA, oferind companiei o victorie foarte necesară și stimulându-i acțiunile, potrivit Reuters.

Programul Next Generation Air Dominance va înlocui avionul F-22 Raptor al Lockheed Martin cu un avion cu echipaj, construit pentru a intra în luptă alături de drone. Trump, cel de-al 47-lea președinte, a anunțat numele noului avion, F-47.

„Am dat o comandă pentru o mulțime. Nu vă putem spune prețul”, le-a spus Trump reporterilor în Biroul Oval.

Acțiunile Boeing au crescut cu 5% după ce compania americană a devansat Lockheed Martin (LMT.N) pentru afacere. Acțiunile Lockheed au scăzut cu aproape 7%.

„Aliații noștri sună constant”, a adăugat Trump, spunând că vânzările externe ar putea fi o opțiune. „Și ei vor să le cumpere”.

Pentru Boeing, victoria marchează o răsturnare de situație pentru o companie care a avut dificultăți atât pe partea comercială, cât și pe cea de apărare. Este un impuls major pentru afacerea sa de producție de avioane de luptă din St Louis, Missouri.

Pierderea este o altă lovitură pentru Lockheed după ce a fost eliminată din competiția pentru a construi următoarea generație de avioane de luptă nedetectabile ale Marinei bazate pe portavioane și pe fondul nemulțumirii tot mai mari din partea Pentagonului cu privire la întârzierile în modernizarea avionului său de luptă F-35.

În ultimele săptămâni, Trump s-a întâlnit cu directorul general al Lockheed, Jim Taiclet, pentru a discuta despre F-35, potrivit a trei surse.

Contractul de inginerie și dezvoltare a producției valorează mai mult de 20 de miliarde de dolari. Câștigarea Boeing înseamnă că va produce avionul de vânătoare și va primi comenzi în valoare de sute de miliarde de dolari pe durata de viață de mai multe decenii a contractului.

Reuters a fost prima care a raportat victoria Boeing.

„Recunoaștem importanța proiectării, construirii și livrării unei capacități de luptă de generația a șasea pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite”, a spus Steve Parker, care conduce divizia de apărare a Boeing, într-o declarație. „În pregătirea pentru această misiune, am făcut cea mai semnificativă investiție din istoria afacerii noastre de apărare”.

Designul avionului rămâne un secret bine păstrat, dar include probabil senzori de nedetectabilitate, senzori avansați și motoare de ultimă generație.

„Comparativ cu F-22, F-47 va costa mai puțin și va fi mai adaptabil la amenințările viitoare – și vom avea mai multe F-47 în inventarul nostru”, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul David Allvin.

Next Generation Air Dominance (NGAD), inițiativa de superioritate aeriană de generația a șasea a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (USAF), a fost concepută ca o „familie de sisteme” centrată în jurul unui avion de vânătoare de generația a șasea pentru a contracara adversari precum China și Rusia.

Allvin a declarat că F-47 va avea o rază de acțiune semnificativ mai mare, nedetectibilitate mai avansată și va fi mai ușor de susținut decât F-22.

Operațiunile comerciale ale Boeing au întâmpinat dificultăți în timp ce încearcă să readucă la viteză maximă producția celui mai bine vândut avion 737 MAX, în timp ce operațiunile sale de apărare au fost îngreunate de contracte neperformante pentru avioane cisternă de realimentare în aer, drone și avioane de antrenament.

„Câștigul este un impuls major pentru companie, care s-a confruntat cu depășiri de costuri, întârzieri în program și execuție în alte programe ale Departamentului Apărării”, a declarat Roman Schweizer, analist la TD Cowen.

Depășirile de costuri la programul KC-46 pentru avioanele cisternă de realimentare în aer au depășit 7 miliarde de dolari în ultimii ani, în timp ce un alt contract cu preț fix pentru modernizarea a două avioane Air Force One a creat o pierdere de 2 miliarde de dolari.

Unitatea Boeing care produce avioane de pasageri s-a confruntat cu o examinare intensă de la o serie de crize, inclusiv o urgență în aer în ianuarie 2024, implicând un nou Alaska Airlines 737 MAX 9 căruia îi lipseau patru șuruburi cheie. În ianuarie, Boeing a raportat o pierdere anuală de 11,8 miliarde de dolari – cea mai mare din 2020 – din cauza problemelor de la principalele sale unități, împreună cu consecințele unei greve care a oprit producția majorității avioanelor sale.

De asemenea, Boeing a cedat teren în fața Airbus (AIR.PA) în cursa pentru livrări și a intrat în vizorul autorităților de reglementare și al clienților în urma unor pași greșiți. Administrația Federală a Aviației a impus la începutul anului 2024 un plafon lunar de producție.

„Deși dezamăgiți de acest rezultat, suntem încrezători că am oferit o soluție competitivă”, a declarat Lockheed într-o declarație. „Vom aștepta noi discuții cu Forțele Aeriene ale SUA”.

În timp ce Lockheed ar putea în continuare să protesteze împotriva atribuirii Boeing de către guvern, faptul că Trump a anunțat acordul în cadrul unei conferințe de presă de profil înalt ar putea reduce posibilitatea unei expuneri publice a argumentelor împotriva acordului din partea firmei de apărare cu sediul în Bethesda, Maryland.

Contractul acordat Boeing a atras felicitări din partea senatorului democrat Mark Kelly, dar acesta a avertizat: „Un program de această dimensiune și complexitate necesită o supraveghere atentă pentru a ne asigura că nu rămâne în urmă sau că nu are depășiri de costuri”.
Elon Musk, miliardar și consilier prezidențial, și-a exprimat scepticismul cu privire la eficiența avioanelor de luptă de vârf cu echipaj, afirmând că dronele mai ieftine sunt o opțiune mai bună.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu