Update articol:

Trump amenință cu “distrugerea”, Iranul numește Casa Albă “retardată”

Președintele american Donald Trump a amenințat marți că va distruge părți din Iran dacă ar ataca “orice american”, într-un nou război al declarațiilor cu Iranul, care a condamnat cele mai recente sancțiuni americane împotriva Teheranului și a numit acțiunile Casei Albe “retardate“, potrivit Reuters.

Trump a semnat luni o ordonanță care impune sancțiuni economice simbolice împotriva liderului suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei și a altor persoane înalte, fiind așteptate în cursul acestei săptămâni noi măsuri punitive împotriva ministrului de externe, Mohammad Javad Zarif.

Iranul a doborât săptămâna trecută o dronă americană, iar  Trump a anulat în ultima clipă planurile de atac împotriva Iranului, pe motiv că prea mulți oameni ar fi fost uciși. Ar fi fost prima dată când Statele Unite ar fi bombardat Republica Islamică în patru decenii de ostilitate reciprocă.

Trump a scris, pe Twitter: “Orice atac al Iranului asupra a orice american va fi întâmpinat cu o forță mare și copleșitoare. În unele zone, copleșirea va însemna distrugere.”
Într-o intervenție televizată marți, președintele iranian Hassan Rouhani a declarat că noile sancțiuni împotriva lui Khamenei nu ar avea niciun impact practic, deoarece clericul de top nu are active în străinătate.

Rouhani, un pragmatic care a câștigat două runde de alegeri cu promisiunea de a deschide Iranul în lume, a declarat că acțiunile Casei Albe au fost “retardate” – o insultă pe care au folosit-o în trecut alți oficiali iranieni despre Trump, dar un derapaj față de tonul măsurat al lui Rouhani, de-a lungul anilor.

“Răbdarea strategică a Teheranului nu înseamnă teamă”, a spus Rouhani, care, împreună cu cabinetul său, conduce treburile zilnice în Iran, în timp ce Khamenei, la putere din 1989, este autoritatea supremă a țării.
Statele Unite au impus sancțiuni financiare drastice împotriva Iranului de anul trecut, când Trump s-a retras dintr-o înțelegere din 2015 dintre Teheran și puterile mondiale prin care Iranul și-a limitat programul nuclear.

BVBStiri BVB

VES SA (VESY) (28/01/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 25.01.2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (28/01/2021)

Incheiere Instanta - Imposibilitate desfasurare AGOA - 01/02.02.2021

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (28/01/2021)

Hotarari AGA O din 28.01.2021