“Ruşii vor merge în Rai“ în caz de război nuclear. (Vladimir Putin)
Serghei Lavrov: Moscova va riposta la orice acţiune de ieşire din INF
Președintele Donald Trump a declarat, ieri, că decizia sa de a retrage SUA din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF) semnat cu Rusia este determinată și de necesitatea de a răspunde la dezvoltarea nucleară a Chinei.
Liderul american a spus că Statele Unite îşi vor spori arsenalul “până când oamenilor le vine mintea la cap”. “Este o ameninţare pentru oricine vreţi, include China şi include Rusia şi pe oricine altcineva care vrea să joace acel joc”, a declarat Trump.
Rusia: “Iniţiativele de acest gen, dacă sunt puse în aplicare, vor face lumea mai periculoasă“
Retragerea planificată de SUA dintr-un important tratat nuclear semnat în timpul Războiului Rece, anunţată în urmă cu câteva zile de preşedintele american Donald Trump, “va face lumea mai periculoasă“, a afirmat luni Kremlinul, citat de AFP.
“Iniţiativele de acest gen, dacă sunt puse în aplicare, vor face lumea mai periculoasă“, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, adăugând că Moscova aşteaptă explicaţii de la Washington. “Abolirea acestui document va submina stabilitatea şi securitatea mondiale“, a adăugat el.
UE: “SUA şi Federaţia Rusă trebuie să continue un dialog constructiv pentru a menţine acest tratat”
Uniunea Europeană (UE) a îndemnat, ieri, SUA şi Rusia să continue dialogul, pentru a menţine Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF). “SUA şi Federaţia Rusă trebuie să continue un dialog constructiv pentru a menţine acest tratat şi a se asigura că el este pus în aplicare într-un mod complet şi verificabil, ceea ce desigur este un lucru crucial pentru securitatea Europei şi cea globală”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini. “Aşteptăm desigur ca Federaţia Rusă să răspundă, într-un mod substanţial şi transparent, îngrijorărilor privind modul în care ea aplică acest tratat”, a adăugat Kocijancic. Datorită Tratatului INF, care “a contribuit la încheierea războiului rece”, aproape 3.000 de rachete cu focoase nucleare şi convenţionale au fost distruse, a mai spus aceasta.
Donald Trump a anunţat, acum câteva zile, că SUA intenţionează să se retragă din Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) asupra armelor nucleare cu rază intermediară, semnat în 1987 de liderul sovietic de la acea vreme Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan. Trump a acuzat Rusia că nu respectă de mulţi ani acest tratat.
Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km şi a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.
Mihail Gorbaciov: Este o greşeală
Decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage unilateral SUA din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF) este o greşeală, a apreciat, duminică, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, cosemnatar al INF, alături de Ronald Reagan, potrivit agenţiei ruse Interfax, preluată de Reuters şi AFP. „Sub nicio circumstanţă nu ar trebui să rupem acorduri vechi privind dezarmarea… Oare cei din Washington chiar nu înţeleg unde se poate ajunge? Retragerea din INF este o greşeală”, a insistat Gorbaciov. Potrivit Reuters, Gorbaciov a atras atenţia că o astfel de decizie, pe care a calificat-o drept „foarte ciudată”, subminează munca desfăşurată de liderii american şi sovietic în vederea încheierii cursei înarmării din timpul Războiului Rece.
Kremlinul a declarat luni că este categoric în dezacord cu aceste acuzaţii. Rusia a fost şi rămâne ataşată acestui tratat, a spus Peskov. “Am furnizat dovezi că tocmai Statele Unite au subminat baza acestui acord, dezvoltând rachete care pot fi folosite nu numai ca interceptoare, ci şi ca rachete cu rază scurtă şi medie“, a spus el în continuare.
Rusia “nu va ataca niciodată pe nimeni prima“ în caz de război nuclear, a asigurat Peskov, menţionând că recenta afirmaţie a preşedintelui Vladimir Putin că “ruşii vor merge în Rai“ în caz de război nuclear a fost o “alegorie“, prin care şeful statului a încercat să explice că doctrina militară a Federaţiei Ruse nu prevede atacul preventiv.
“Agresorul trebuie să înţeleagă că pedeapsa este inevitabilă, că va fi distrus. Iar noi, ca victime ale agresiunii, vom merge în Rai ca martiri. În schimb, ei (agresorii) vor crăpa pur şi simplu, nu vor avea timp nici să se pocăiască“, a declarat, săptămâna trecută, Vladimir Putin la o conferinţă a clubului de discuţii Valdai pe tema “Lumea în care vom trăi: stabilitatea şi dezvoltarea în secolul XXI“, potrivit RIA Novosti. “Nu vom ataca niciodată pe nimeni primii“, a ţinut să sublinieze luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, subliniind că Rusia nu consideră că are dreptul să lovească prima şi nu îşi rezervă dreptul la o lovitură preventivă, conform TASS.
În acelaşi timp, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va riposta la orice acţiune de ieşire din INF, potrivit RIA Novosti.
“Evident, aşa cum am spus de mai multe ori, iar preşedintele Vladimir Putin a confirmat acest lucru la forumul Valdai, orice acţiune în acest domeniu va primi o ripostă, deoarece stabilitatea strategică poate fi asigurată doar pe bază de paritate. O astfel de paritate va fi menţinută în orice condiţii”, a declarat Lavrov, citat de TASS.
În acelaşi timp, Lavrov a subliniat că, deocamdată, Washingtonul nu a declanşat procedurile de retragere din INF. “Tratatul conţine o procedură scrisă care prevede posibilitatea retragerii din acord. Această procedura nu a fost încă declanşată“, a menţionat ministrul de externe rus.
China: Este o greşeală ca SUA să se retragă unilateral din Tratatul INF
Este o greşeală ca SUA să se retragă unilateral din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), semnat cu Rusia în timpul războiului rece, a atenţionat China, informează Reuters, potrivit Agerpres. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunyiong, a declarat în cadrul unui briefing de presă că Beijingul se opune unei asemenea retrageri.
NATO: Rusia încalcă tratatul armelor nucleare
Rusia încalcă acordul istoric în domeniul controlului armamentului, a acuzat, ieri, Alianţa Nord-Atlantică, precizând că a încercat în mai multe rânduri să obţină informaţii despre un nou sistem rus de rachete, însă fără rezultat, relatează The Associated Press. NATO şi-a exprimat încă de anul trecut îngrijorarea faţă de faptul că acest sistem rus de rachetă – 9M729 – care poate fi dotat cu focoase nucleare, încalcă Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) din 1987.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu asistentul președintelui american pentru probleme de securitate națională, John Bolton
Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, s-a întâlnit aseară, la Moscova, cu asistentul președintelui american pentru probleme de securitate națională, John Bolton. Părțile au făcut schimb de opinii cu privire la problemele internaționale actuale, inclusiv situația din Siria și Afganistan, situația din Ucraina și Peninsula Coreeană. S-au discutat perspective de cooperare între cele două națiuni, inclusiv în interesul soluționării conflictelor regionale, al combaterii efective a terorismului și al menținerii stabilității strategice.