Presa conservatoare a vizat-o pe viceamiralul Marinei Shoshana Chatfield pentru comentariile pe care le-a făcut despre diversitate.
Președintele Donald Trump a concediat unul dintre cei mai importanți ofițeri militari americani de la sediul NATO din Bruxelles, adăugând o mai mare incertitudine cu privire la rolul Americii în alianța de aproape opt decenii, potrivit Politico.
Viceamiralul Marinei Shoshana Chatfield, reprezentantul SUA la comitetul militar al NATO, a fost eliberat din funcție, potrivit a doi oficiali NATO și unui diplomat dintr-o țară NATO, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a discuta un subiect sensibil. Aceștia nu au spus de ce.
Demiterea unui ofițer american atât de proeminent în cadrul NATO adaugă și mai multă tensiune la relația tot mai fragilă a Washingtonului cu alianța. Retorica antagonistă a administrației împotriva aliaților de lungă durată ai NATO – inclusiv criticile vicepreședintelui JD Vance privind problemele culturale europene, insistența continuă a lui Trump că SUA ar trebui să dețină Groenlanda și tarifele uriașe aplicate unora dintre cei mai apropiați parteneri comerciali ai Americii – fac parte dintr-o ruptură tot mai mare în alianța transatlantică. Reuters a anunţat prima concedierea lui Chatfield.
Chatfield a intrat în atenția presei conservatoare în 2023, la scurt timp după preluarea funcției. Criticii au etichetat-o drept „woke” pentru comentariile pe care le-a făcut atunci când a început ca președinte al Colegiului Naval de Război în 2019.
„Vreau să văd că membrii acestei echipe își oferă reciproc respect pentru diferențe, pentru diversitate, pentru dialogul din care rezultă idei și colaborare”, a spus ea.
Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a denunțat eforturile de diversitate din armată ca fiind generatoare de diviziuni și distrăgând atenția de la capacitatea Pentagonului de a câștiga războaie. Sean Parnell, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, nu a răspuns la solicitările de comentarii.
Concedierea urmează confirmării de către Senat, săptămâna trecută, a lui Matthew Whitaker, noul ambasador al SUA la NATO. De asemenea, aceasta are loc în timp ce miniștrii apărării din întreaga alianță se pregătesc să se întâlnească pentru o serie de reuniuni privind consolidarea eforturilor europene de apărare și planificarea unui ajutor militar mai mare pentru Ucraina.
Schimbările în conducerea militară a SUA au loc în timp ce Europa și alianța NATO iau în considerare o nouă coaliție în care Washingtonul joacă un rol mai mic.
Hegseth nu va participa la o reuniune în persoană la sediul NATO, unde peste 50 de națiuni vor discuta despre ajutorul militar pentru Ucraina – deși ar putea participa virtual.
Reuniunea, cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, a fost prezidată de fostul șef al Pentagonului Lloyd Austin până când Hegseth a predat frâiele Germaniei și Regatului Unit în acest an.