Președintele ales Donald Trump vrea o întâlnire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a pune capăt „mizeriei sângeroase” din Ucraina, în timp ce administrația demisionară a lui Joe Biden a promovat ultimul său pachet de ajutor pentru aliatul lovit Kiev, scrie CNBC.
„Vrea să se întâlnească și … o stabilim”, a declarat Trump în timpul unei conferințe de presă de joi, menționând că ar prefera să amâne întâlnirea până după inaugurarea sa prezidențială, pe 20 ianuarie. Nu s-a decis încă dacă întâlnirea va avea loc sub forma unui summit sau a unei vizite de stat.
„Președintele Putin dorește să se întâlnească. A spus asta chiar și public. Și trebuie să terminăm cu acest război, care este o mizerie sângeroasă”, a spus Trump.
Trump s-a bucurat istoric de o relație mai cordială cu Putin decât mulți șefi de stat occidentali, care s-au distanțat tot mai mult de Kremlin de la invazia Moscovei din februarie 2022 a vecinului său est-european.
Forța relației lui Trump cu Putin a fost analizată în cadrul unei anchete de aproape doi ani a consilierului special cu privire la afirmațiile privind interferența Rusiei în alegerile din 2016. Trump, care a obținut victoria la vot, a negat afirmațiile potrivit cărora ar fi căzut sub influența Kremlinului.
Putin este gata să se întâlnească cu Trump fără rezerve, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în comentarii traduse de Google și raportate de agenția rusă de știri de stat Tass. El a adăugat că detaliile specifice ale unei astfel de întâlniri nu au fost încă convenite și vor aștepta probabil inaugurarea lui Trump, menționând că Rusia salută intențiile președintelui ales de a recurge la dialog.
Eforturile conduse de Occident de a media un acord de pace, împreună cu oamenii președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy și ale influentului mediator chinez Xi Jinping, nu au fost încă acceptate sau nu au dat roade.
Moscova și Kievul au stabilit până acum linii roșii reciproc contradictorii, refuzând să se alăture mesei de negocieri dacă nu li se permite să păstreze teritoriile anexate și, respectiv, până când trupele ruse nu părăsesc teritoriul ucrainean.
Deschiderea lui Trump de a intra în legătură cu Putin marchează o îndepărtare de relația ghidată în ultimii doi ani de administrația Biden, un susținător ferm al Ucrainei de-a lungul conflictului.
Guvernul lui Biden a angajat aproximativ 65,9 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Kiev de la începutul invaziei până la 8 ianuarie. Joi, Departamentul american al Apărării a anunțat o tranșă de ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina, cu doar 10 zile înainte de plecarea programată a lui Biden de la Casa Albă.
Întrebările persistă cu privire la amploarea implicării SUA în războiul devastator din Ucraina, care intră în al treilea an luna viitoare și care a propulsat indirect creșteri ale prețurilor la energie și ale inflației globale din cauza sancțiunilor occidentale asupra resurselor rusești. Trump a susținut anterior că ar putea rezolva războiul devastator din Ucraina într-un termen ambițios de „24 de ore”, fără a-și dezvălui metodele sau a prezenta o propunere concretă de încetare a focului.
De asemenea, el a criticat vehement cheltuielile americane pentru consolidarea apărării Ucrainei, a pus sub semnul întrebării participarea continuă a SUA la alianța militară NATO și l-a numit odată pe Zelenskyy „poate cel mai bun vânzător dintre toți politicienii care au trăit vreodată”, făcând aluzie la faptul că ajutorul acordat Ucrainei a fost rezultatul abilităților politice ale liderului ucrainean, mai mult decât al nevoilor reale ale țării sale.
În ansamblu, comentariile lui Trump și semnele incipiente de naționalism comercial au stârnit îngrijorări mai ample cu privire la faptul că potențialele presiuni ale Casei Albe sau retragerea sprijinului militar american ar putea determina Kievul, dependent de resurse, să ajungă la un deznodământ diplomatic care să implice concesii teritoriale față de invadator.
Ucraina se așteaptă ca o întâlnire Trump-Zelenskyy să aibă loc la scurt timp după preluarea mandatului de către președintele ales al SUA, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului, Heorhii Tykhyi, potrivit Reuters.