Update articol:

Trump ia în considerare impunerea de sancțiuni asupra Nord Stream 2

Sursa youtube

Președintele american Donald Trump a declarat, miercuri, că intenționează să impună sancțiuni pentru a bloca conducta controversată Nord Stream 2, care ar duce la creșterea fluxurilor de gaze naturale din Rusia în Germania.

„Ei bine, ne uităm la asta. Oamenii au dreptul să facă ceea ce vor să facă. Cred că este ceva la care m-am gândit și eu sunt cel care a adus în discuție problema conductei”, a declarat Trump reporterilor în timpul unei apariții cu președintele polonez Andrzej Duda, potrivit CNBC.

Trump a susținut încă de anul trecut că Germania este captivă exporturilor rusești de energie. La fel ca și președinții anteriori din S.U.A., el se opune conductei Nord Stream 2, care se va intinde sub Marea Baltică, lângă o conductă existentă ce leagă Rusia de est și nordul Germaniei.

SUA și multe națiuni europene se tem că Nord Stream 2 ar ajuta Rusia să ocupe infrastructura din Ucraina, permițând Moscovei să utilizeze resursele energetice ca pe o armă împotriva vecinilor săi, fără a perturba fluxurile către Europa de Vest.

Rusia și Germania afirmă că Nord Stream 2 este un proiect pur economic. Gigantul Gazprom construiește linia, finanțată de companii europene, printre care Royal Dutch Shell și Wintershall.

Senatorul Ted Cruz și senatorul Jeanne Shaheen au depus luna trecută un proiect de lege care ar impune sancțiuni pentru navele utilizate pentru a construi Nord Stream 2. Secretarul pentru energie Rick Perry și alți oficiali ai administrației au ridicat, de asemenea, perspectiva implementării de sancțiuni pentru blocarea construcției.

Administrația Trump încearcă să înlocuiască livrările prin gazoductele rusești în Europa cu exporturile de gaze naturale lichefiate din S.U.A.

Polonia, una dintre cele mai agresive țări în critica la adresa Nord Stream 2, a intrat în acorduri pentru a cumpăra LNG din S.U.A. în încercarea de a reduce dependența de gazul rusesc.

Miercuri, compania petrolieră și de gaze poloneză a semnat un acord pentru achiziționarea a 1,5 milioane de tone suplimentare pe an de la terminalul de export PLN Plaquemines LNG propus de Venture Global, la sud de New Orleans. Acordul mărește achizițiile angajate de către compania poloneză controlate de stat de la Plaquemines la 2,5 milioane de tone pe an.