Președintele Trump a discutat posibilitatea de a favoriza membrii alianței care cheltuiesc un anumit procent din PIB pentru apărare, au declarat surse pentru NBC News.
Președintele Donald Trump ia în considerare o schimbare majoră a participării SUA la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, potrivit a trei actuali și foști înalți oficiali americani și unui oficial al Congresului, potrivit NBC News.
Trump a discutat cu consilierii săi posibilitatea de a calibra implicarea Americii în NATO într-un mod care să favorizeze membrii alianței care cheltuiesc un anumit procent din produsul lor intern brut pentru apărare, au declarat oficialii.
Ca parte a potențialei schimbări de politică, SUA ar putea să nu apere un membru NATO care este atacat dacă țara respectivă nu atinge pragul cheltuielilor de apărare, au spus oficialii. Dacă Trump face această schimbare, aceasta ar marca o schimbare semnificativă față de un principiu de bază al alianței cunoscut sub numele de articolul 5, care spune că un atac asupra oricărei țări NATO este un atac asupra tuturor acestora.
Președintele ia în considerare, de asemenea, o schimbare de politică prin care SUA ar putea alege să acorde prioritate exercițiilor militare cu membrii NATO care cheltuiesc procentul stabilit din PIB-ul lor pentru apărare, au declarat oficialii.
Administrația sa le-a semnalat deja aliaților europeni ai Americii că SUA și-ar putea reduce prezența militară în Europa, iar o opțiune acum luată în considerare este repoziționarea unor trupe americane în regiune, astfel încât acestea să se concentreze în sau în jurul țărilor NATO care și-au mărit cheltuielile de apărare pentru a atinge procentul specific din PIB-ul lor, au spus oficialii.
Întrebat despre faptul că Trump ia în considerare posibilitatea de a face aceste schimbări în modul în care SUA se implică în NATO, un oficial al Consiliului Național de Securitate a transmis într-o declarație scrisă: „Președintele Trump este angajat față de NATO și articolul V”.
Senatorul Chris Coons, din Delaware, principalul democrat din Subcomisia Senatului pentru Credite pentru Apărare și unul dintre senatorii de rang înalt din comisia pentru Relații Externe, a declarat că nominalizatul lui Trump pentru funcția de ambasador al SUA la NATO, Matthew Whitaker, „a dat răspunsuri foarte liniștitoare” cu privire la angajamentul administrației față de NATO și articolul 5.
Trump a criticat în repetate rânduri țările NATO pentru că nu îndeplinesc obiectivul actual al membrilor NATO de a cheltui 2% din PIB-ul lor pentru apărare. El a susținut că disparitatea este nedreaptă și pune o povară suplimentară pe umerii SUA.
Țările NATO au convenit în urmă cu mai bine de un deceniu să stabilească obiectivul de cheltuieli pentru fiecare dintre ele la 2% din PIB. Dar Trump a făcut presiuni pentru creșterea acestui procent. Cel mai recent, el a declarat că membrii NATO ar trebui să cheltuiască 5% din PIB-ul lor pentru apărare, deși SUA nu fac acest lucru în prezent.
Potrivit celor mai recente statistici ale NATO, anul trecut, cheltuielile de apărare ale 23 de membri NATO au depășit 2% din PIB-ul lor. Cinci dintre aceste națiuni – Estonia, Grecia, Letonia, Polonia și SUA – au cheltuit mai mult de 3% pentru apărare. Polonia a avut cel mai mare procent, dedicând 4,12% din PIB-ul său apărării.
Potențiala schimbare a modului în care SUA participă la NATO vine în contextul în care Trump îi presează pe aliații europeni să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina în războiul său cu Rusia și să joace un rol major în menținerea păcii în țară dacă se ajunge la un acord pentru a pune capăt războiului.
„Am fost contactat de mai mulți ambasadori europeni îngrijorați de zvonurile că Trump ar putea face vreun anunț negativ despre NATO”, a declarat Coons într-un interviu acordat miercuri NBC News. Trump nu a anunțat nimic la discursul său comun în fața Congresului de marți seară, dar Coons a spus: „Dacă nu vă dă de gândit tot ceea ce înseamnă declarațiile și acțiunile președintelui Trump în materie de politică externă, înseamnă că nu sunteți atenți”.
Trump a amenințat să retragă SUA din NATO în timpul primului său mandat și a pus la îndoială meritele articolului 5 pentru SUA. Articolul a fost conceput pentru a proteja națiunile europene de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Acesta a fost activat o singură dată, după atacurile din 11 septembrie asupra SUA.
Ucraina a solicitat aderarea la NATO, însă administrația Trump a declarat că aceasta nu va face parte din niciun acord de pace negociat.