Update articol:

Trump l-a informat pe Putin că vrea să lărgească formatul G7, invitând Rusia, India, Australia şi Coreea

Foto Kremlin Foto Kremlin

Evoluțiile pieței petroliere mondiale în contextul punerii în aplicare a acordului OPEC +, o altă temă de discuţie pentru Putin şi Trump  

 

Preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump au discutat, ieri, la telefon propunerea liderului american de a lărgi formatul G7, cu posibila invitație a liderilor din Rusia, Australia, India și Republica Coreea, a anunţat un comunicat al Kremlinului, transmite un comunicat al Kremlinului.

Într-o conversaţie telefonică care a avut loc la “iniţiativa părţii americane”, se arată în comunicat, preşedintele Trump l-a informat pe Vladimir Putin despre proiectul său de a invita Rusia şi alte ţări la următoarea reuniune a G7, amânată ca urmare a pandemiei noului coronavirus. A fost o conversaţie “constructivă şi substanţială”, conform sursei citate.

Președinții au făcut schimb de opinii şi cu privire la măsurile de răspuns la coronavirus luate de ambele țări. Vladimir Putin și-a exprimat aprecierea pentru furnizarea de ventilatoare americane Rusiei.

Președintele rus l-a felicitat pe Donald Trump pentru lansarea cu succes a navei spațiale Space X la 30 mai, care a transportat astronauții americani la Stația Spațială Internațională. A fost confirmată o atitudine comună față de dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase în sectorul spațial.

Președinții au abordat şi evoluțiile pieței petroliere mondiale în contextul punerii în aplicare a acordului OPEC +. S-a afirmat că acest acord multilateral, încheiat cu sprijinul activ al președinților Rusiei și Statelor Unite, va conduce la o restabilire treptată a cererii de petrol și stabilizarea prețurilor.

Cu ocazia convorbirii, s-a remarcat importanța consolidării dialogului ruso-american cu privire la stabilitatea strategică și măsurile de consolidare a încrederii în sectorul militar. Președinții au convenit să continue contactele la diferite niveluri.

Preşedintele Donald Trump a anunţat sâmbătă că va anula până la o dată care nu a fost precizată summitul prevăzut să se desfăşoare în iunie în SUA şi a invitat Rusia şi alte ţări să se alăture reuniunii. Liderul de la Casa Albă a calificat drept “depăşit” formatul G7 (Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi SUA).

Reacţionând luni la acest anunţ, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că Rusia nu cunoaşte “detaliile acestei propuneri şi nici chiar dacă este vorba de o propunere oficială”.

În 2014, Rusia a fost exclusă din G8, după anexarea Peninsulei Crimeii, denunţată ca “ilegală” de occidentali.

Preşedintele Trump a declarat de mai multe ori că este favorabil reintegrării Rusiei în formatul iniţial.

BVBStiri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/06/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 7 - 11 iunie 2021

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (14/06/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 07.06-11.06.2021

MedLife S.A. (M) (14/06/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 7-11 iunie 2021

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (14/06/2021)

Notificare Swiss Capital inaintea perioadei de stabilizare