Update articol:

Trump recunoaşte că ia hidroxiclorochină de “o săptămână şi jumătate”

Sursa foto: Twitter

Preşedintele american, Donald Trump, a făcut cunoscut luni la Casa Albă că ia hidroxiclorochină, împreună cu zinc, ca măsură preventivă împotriva coronavirusului. Trump a spus că ia medicamentele “de o săptămână şi jumătate”.

Hidroxiclorochină  un medicament anti-malarie, a cărui eventuală eficacitate contra coronavirusului nu a fost demonstrată riguros până în prezent, scrie presa americană. “Iau asta pentru că aud lucruri foarte bune”, a declarat Donald Trump în cursul unei discuţii cu jurnaliştii.

“Ştiţi vorba aia: ce ai de pierdut?”, a adăugat el.

“În fiecare zi, o pastilă în fiecare zi. La un moment dat, mă voi opri”, a mai spus preşedintele american, insistând că toate testele pe care le-a efectuat până în prezent pentru COVID-19 au ieşit negative.

Trump a mai spus că a luat şi o doză inițială de azitromicină sau Z-Pak.

Medicul de la Casa Albă, Dr. Sean Conley, a declarat că, după ce a discutat cu Trump despre hidroxiclorochină, a ajuns la concluzia că „potențialul beneficiu al tratamentului a depășit riscurile relative”.

“Președintele este într-o stare de sănătate foarte bună și nu are simptome. El este testat periodic pentru COVID-19, iar toate testele au ieşit negative până în prezent”, a spus Conley. El a adăugat că monitorizează diferitele studii care investighează potențialele terapii Covid-19, în consultare cu experți în materie din întreaga țară.

Hidroxiclorochina, care a fost adusă în discuţie în mod repetat de Trump ca un potențial medicament în lupta împotriva coronavirusului, este adesea folosită de medici pentru a trata artrita reumatoidă și lupusul. Numeroase studii clinice încearcă să vadă dacă este eficient în combaterea coronavirusului, dar nu este încă un tratament dovedit.

Între timp, Trump refuză să poarte masca, pe care experții medicali au recomandat-o ca o modalitate de a limita răspândirea virusului.

Comentariile lui Trump vin la câteva săptămâni după ce Food and Drug Administration a emis un avertisment cu privire la acest medicament, spunând că există rapoarte despre „probleme grave de ritm cardiac” la pacienții care au fost tratați cu hidroxiclorochina, adesea în combinație cu antibiotic azitromicină.

Hidroxiclorochina, care este disponibilă ca medicament generic și este, de asemenea, produsă sub denumirea Plaquenil de către compania franceză Sanofi, poate avea reacții adverse grave, inclusiv slăbiciune musculară și aritmie cardiacă.

Un studiu în Brazilia a fost oprit din motive de siguranță după ce pacienții cu coronavirus au luat cloroquină, din care provine hidroxiclorochină, şi au dezvoltat aritmie, iar unii au murit. Săptămâna trecută, un alt studiu publicat în rețeaua JAMA a descoperit că medicamentul pare să nu ajute pacienții cu Covid-19, dar în schimb au risc crescut de stop cardiac.