Update articol:

Trump sau Biden? Americanii au votat pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al SUA

Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns la final. Americanii au avut de ales între preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, care aspiră la al doilea mandat, şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden. După închiderea urnelor, anunţarea câştigătorului ar putea dura zile. La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat anticipat din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce înseamnă că o întârziere în numărarea tuturor voturilor este foarte probabilă, potrivit Agerpres.

Predicțiile CNN arată că Joe Biden conduce în colegiul electorilor cu 215 la 171. De asemenea, potrivit AP, Biden conduce cu 223 la 174. Pentru a câștiga funcția de la Casa Albă, este nevoie de 270 de voturi electorale.

Potrivit AP, Biden a câștigat California, cea mai mare zonă electorală a națiunii, dar a obținut și alte victorii previzibile, inclusiv Colorado și Virginia, două foste ”câmpuri de luptă” care au devenit bastioane ale democraților. În schimb, printre victoriile lui Trump se află Kansas, Dakota de Nord și alte bastioane conservatoare.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat în noaptea de marţi spre miercuri că “este pe cai mari” pentru a câştiga scrutinul prezidenţial şi a susţinut că oponenţii săi încearcă “să fure alegerile”.

“Suntem pe CAI MARI, dar ei încearcă SĂ FURE Alegerile. Nu-i vom lăsa niciodată să facă asta. Nu se mai poate vota după ce Secţiile s-au închis!”, a scris Trump pe Twitter, după câteva ore bune de tăcere pe reţelele de socializare.

Joe Biden se declară optimist în legătură cu rezultatul final al alegerilor

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a declarat în noaptea de marţi spre miercuri că este “pe drumul cel bun pentru a câştiga alegerile”, relatează agenţiile internaţionale de presă.

“Considerăm că suntem pe drumul cel bun pentru câştiga alegerile”, a afirmat Biden într-un discurs din fieful său din Wilmington, statul Delaware.

El a mai afirmat că trebuie aşteptat până la numărarea tuturor voturilor.

Trump a câştigă în Ohio, unul dintre cele mai disputate state (media)

Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, a câştigat marţi în Ohio, unul din cele mai disputate state în alegerile din SUA, conform previziunilor posturilor de televiziune Fox şi NBC News, preluate de AFP şi Reuters. Victoria îi aduce preşedintelui 18 electori. Ohio este unul dintre statele-cheie care ar putea decide alegerile.

Democrata Alexandria Ocasio-Cortez îşi proclamă victoria în circumscripţia ei din New York

Democrata Alexandria Ocasio-Cortez, reprezentanta aripii de stânga a Partidului Democrat, s-a declarat învingătoare cu o largă majoritate în alegerile pentru Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA la care a candidat din partea statului New York, urmând să obţină al doilea mandat, informează miercuri EFE.

Votanţii din Washington şi New Jersey s-au exprimat în favoarea unor reforme privind drogurile

Votanţii din capitala americană Washington şi din statul New Jersey par să se fi exprimat în favoarea unor măsuri de dezincriminare a marijuanei şi a unor droguri psihedelice, în două referendumuri care au avut loc marţi, potrivit DPA. Alte trei state – Arizona, Montana şi Dakota de Sud – votează de asemenea în legătură cu legalizarea marijuanei.

Democraţii îşi păstrează controlul în Camera Reprezentanţilor (media)

Democraţii şi-au consolidat la alegerile de marţi majoritatea în Camera Reprezentanţilor, au anunţat posturile de televiziune Fox News şi ABC, preluate de agenţiile internaţionale de presă.

Partidul Democrat va câştiga patru sau cinci locuri suplimentare, conform predicţiilor făcute de cele două televiziuni.

Twitter şi Facebook suspendă mai multe conturi de ştiri care postau informaţii despre probleme la scrutin

Twitter şi Facebook au suspendat marţi mai multe conturi de ştiri cu orientare de dreapta recent create şi care postau despre alegeri pentru încălcarea politicilor lor, relatează Reuters.

Twitter a precizat că conturile au fost suspendate pentru încălcarea politicii sale împotriva “coordonării”, postând conţinut identic sau angajându-se într-un alt comportament automat. Facebook le-a suspendat la rândul său pentru comportament neautentic.

FBI examinează o serie de misterioase apeluri telefonice la care un robot îi îndeamnă pe americani să stea acasă de alegeri

Biroul federal de investigaţii al SUA (FBI, poliţia federală) examinează o serie de misterioase apeluri telefonice la care un robot îi îndeamnă pe americani să stea acasă în ziua alegerilor, a afirmat marţi un responsabil al Ministerului securităţii interne, citat de Reuters.

Nu există dovezi că un “actor străin” a determinat compromiterea de voturi (ministru)

Secretarul interimar pentru securitate internă al SUA (ministru de interne), Chad Wolf, a afirmat marţi că nu există dovezi că un “actor străin” a determinat compromiterea unor voturi în alegerile prezidenţiale, relatează Reuters.

Mesajul înaltului responsabil al administraţiei a venit în ultima zi în care americanii îşi pot exprima preferinţa privind următorul lider de la Casa Albă, după o campanie electorală marcată de preocupări legate de posibile “interferenţe” străine în procesul electoral.

Donald Trump avea 70 de ani în ianuarie 2017, când şi-a preluat mandatul, devenind cel mai în vârstă preşedinte din istoria Statelor Unite, relatează DPA, care face o trecere în revistă a celor mai bătrâni lideri de la Casa Albă.

Însă dacă Joe Biden va câştiga alegerile de marţi, va depăşi acest record. El va împlini 78 de ani înainte de ceremonie de învestitură de la 20 ianuarie şi ar avea 81 până la viitoarele alegeri, din 2024.

 

BVB | Știri BVB