Update articol:
INTERVIU PENTRU REUTERS: Trump va critica Fed, dacă va continua să majoreze ratele dobânzilor

UPDATE: Declaraţiile lui Trump au dus la scăderea dolarului, faţă de principalele valute

jerome powell

UPDATE: Dolarul a scăzut, marţi, faţă de principalele valute, după ce preşedintele american Donald Trump a afirmat că Europa şi China manipulează cursul monedelor lor, dar a avut şi critici la adresa FED, transmite Bloomberg.

……………..

* Președintele Trump a declarat pentru Reuters că nu a fost “încântat” de președintele Fed, Jerome Powell, pentru creșterea ratelor dobânzilor
* Trump l-a nominalizat pe Powell pentru a o înlocui pe Janet Yellen, la începutul acestui an
* Fed-ul a majorat ratele de cinci ori de la preluarea mandatului lui Trump, de două ori de când Powell a devenit șeful băncii centrale

Președintele Donald Trump a declarat, într-un interviu pentru Reuters, că nu este de acord cu decizia Federal Reserve de a majora ratele dobânzilor și a spus că Fed ar trebui să facă “ceea ce este bine pentru țară”.
De asemenea, Trump a spus  că nu a fost “încântat” de președintele Fed, Jerome Powell, pentru creșterea ratelor dobânzilor, adăugând că va critica Fed-ul dacă va continua să le majorez. “Nu sunt încântat de creșterea ratelor dobânzilor, nu, nu sunt încântat”, a spus Trump în interviu.

În opinia lui Donald Trump, China își manipulează moneda, iar europenii manipulează moneda euro. Trump nu este îngrijorat de potențialul de daune economice pentru Europa, după ce SUA a impus tarife Turciei, spunând că “nu vor exista concesii” cu Turcia.

Donald Trump l-a nominalizat pe Powell pentru a o înlocui pe fosta președintă Fed, Janet Yellen, la începutul acestui an. Banca centrală a majorat ratele de cinci ori de la preluarea mandatului lui Trunp, de două ori de când Powell a devenit președinte Fed.

Comentariile de luni vin doar cu câteva săptămâni înainte ca Fed să se întâlnească din nou să ia în analiză ratele de dobândă. Este de așteptat ca acestea să fie ridicate în septembrie și, probabil, şi mai târziu în cursul acestui an.

Este neobișnuit ca președinții să critice deschis FED, care ar trebui să fie independentă. Dar Trump a mai făcut deja acest lucru într-un interviu acordat CNBC la începutul acestei veri. “Aceste tipuri de comentarii ar putea fi percepute ca amenințând independenţa Rezervei Federale”, a declarat Lindsey Piegza, economist șef la Stifel.

Cu o piață puternică a locurilor de muncă și o creștere economică, Fed încearcă să crească ratele dozânzilor, de la cele mai scăzute niveluri istorice, la un deceniu după ce a inundat sistemul financiar cu bani pentru a ajuta la recuperarea de la criza financiară.

FED şi-a exprimat intenţia de a ridica ratele la un nivel neutru.

Conform CNBC, comentariile privind manipularea valutară sunt destul de sensibile, deoarece oficialii din China se întâlnesc în această săptămână cu oficiali din SUA cu privire la reluarea negocierilor comerciale după runda de sancţiuni care a sporit tensiunile dintre cele două țări. Trump a declarat pentru Reuters că nu are timp pentru a pune capăt disputei comerciale cu China și că nu anticipează prea mult din discuțiile din această săptămână.

BVB | Știri BVB

ARTEGO SA (ARTE) (27/01/2023)

Calendar financiar 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (26/01/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

AQUILA PART PROD COM (AQ) (26/01/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (26/01/2023)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii