Președintele SUA, Donald Trump, este pregătit să impună miercuri noi tarife reciproce importante partenerilor comerciali globali, răsturnând decenii de comerț bazat pe reguli, amenințând cu creșterea costurilor și probabil atrăgând represalii din toate părțile, scrie Reuters.
Detaliile planurilor tarifare ale lui Trump pentru „Ziua Eliberării” sunt ținute sub observație înainte de ceremonia de anunțare din Grădina Trandafirilor a Casei Albe, programată pentru ora 4 p.m., ora estică (20.00 GMT).
Noile taxe urmează să intre în vigoare imediat după ce Trump le va anunța, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, în timp ce un tarif global separat de 25% pentru importurile auto va intra în vigoare la 3 aprilie.
Trump a declarat timp de câteva săptămâni că planurile sale tarifare reciproce sunt o mișcare de egalizare a tarifelor vamale americane, în general mai mici, cu cele percepute de alte țări și de contracarare a barierelor netarifare ale acestora care dezavantajează exporturile americane. Dar formatul taxelor a fost neclar, pe fondul informațiilor conform cărora Trump lua în considerare un tarif universal de 20%.
Un fost oficial comercial din primul mandat al lui Trump a declarat pentru Reuters că este mai probabil ca Trump să impună rate tarifare asupra țărilor individuale la niveluri ceva mai scăzute.
Fostul oficial a adăugat că numărul de țări care se confruntă cu aceste taxe va depăși probabil cele aproximativ 15 țări asupra cărora secretarul Trezoreriei Scott Bessent a declarat anterior că se concentrează administrația din cauza excedentelor comerciale mari cu SUA.
Bessent le-a spus marți legislatorilor republicani din Camera Reprezentanților că tarifele reciproce reprezintă un „plafon” al celui mai ridicat nivel al tarifelor americane cu care se vor confrunta țările și ar putea scădea dacă acestea îndeplinesc cererile administrației, potrivit reprezentantului republican Kevin Hern.
Ryan Majerus, un fost oficial al Departamentului Comerțului, a declarat că un tarif universal ar fi mai ușor de pus în aplicare având în vedere un calendar restrâns și ar putea genera mai multe venituri, însă tarifele reciproce individuale ar fi mai adaptate la practicile comerciale neloiale ale țărilor.
„Oricum ar fi, impactul anunțului de astăzi va fi semnificativ într-o gamă largă de industrii”, a declarat Majerus, partener la firma de avocatură King and Spalding.
În doar peste 10 săptămâni de la preluarea mandatului, președintele republican a impus deja noi taxe de 20% asupra tuturor importurilor din China din cauza fentanilului și a restabilit complet taxele de 25% asupra oțelului și aluminiului, extinzându-le la produse din aval în valoare de aproape 150 de miliarde de dolari .
O amânare de o lună pentru majoritatea produselor canadiene și mexicane de la tarifele sale de 25% legate de fentanil urmează, de asemenea, să expire miercuri.
Oficialii administrației au declarat că toate tarifele lui Trump, inclusiv tarifele anterioare, sunt cumulate, astfel încât o mașină construită în Mexic, care a fost taxată anterior cu 2,5% pentru a intra în SUA, va fi supusă atât tarifelor pentru fentanil, cât și tarifelor sectoriale pentru automobile, ceea ce înseamnă o rată tarifară de 52,5% – plus orice tarif reciproc pe care Trump îl poate impune pentru bunurile mexicane.
Incertitudinea crescândă privind taxele vamale erodează încrederea investitorilor, a consumatorilor și a întreprinderilor într-un mod care ar putea încetini activitatea și determina creșterea prețurilor.
Economiștii de la Federal Reserve Bank din Atlanta au declarat că un sondaj recent a arătat că șefii financiari ai companiilor se așteaptă ca tarifele să le crească prețurile în acest an, reducând în același timp angajările și creșterea economică.
Investitorii agitați au vândut acțiuni în mod agresiv timp de mai bine de o lună, ștergând aproape 5 trilioane de dolari din valoarea acțiunilor americane de la jumătatea lunii februarie. Wall Street a încheiat mixt marți, investitorii rămânând blocați în așteptarea detaliilor anunțului lui Trump de miercuri.
MĂSURI DE RETORSIUNE
Partenerii comerciali, de la Uniunea Europeană la Canada și Mexic, au promis să răspundă cu tarife de retorsiune și alte contramăsuri, chiar dacă unii au încercat să negocieze cu Casa Albă.
Prim-ministrul canadian Mark Carney și președintele mexican Claudia Sheinbaum au vorbit marți despre planul Canadei de a „combate acțiunile comerciale nejustificate” ale SUA, a declarat biroul lui Carney.
„Cu vremuri dificile în față, prim-ministrul Carney și președintele Sheinbaum au subliniat importanța protejării competitivității nord-americane, respectând în același timp suveranitatea fiecărei națiuni”, a declarat biroul lui Carney într-o declarație.
Companiile americane susțin că mișcarea “Buy Canadian ” îngreunează deja accesul produselor lor pe rafturile din această țară.
Trump a susținut că lucrătorii și producătorii americani au fost afectați timp de decenii de acordurile de liber schimb care au redus barierele din calea comerțului global și au alimentat creșterea unei piețe americane de 3 trilioane de dolari pentru bunuri importate.
Explozia importurilor a venit cu ceea ce Trump consideră a fi un dezavantaj evident: un comerț masiv dezechilibrat între SUA și lume, cu un deficit comercial de bunuri care depășește 1,2 trilioane de dolari.
Economiștii avertizează că soluția sa – tarifele ridicate – ar crește prețurile în țară și în străinătate și ar afecta economia globală. Un tarif de 20% pe lângă cele deja impuse ar costa o gospodărie americană medie cel puțin 3 400 de dolari, potrivit Laboratorului de buget al Universității Yale.