Update articol:

TSMC investeşte 100 de miliarde de dolari în trei ani, pentru a face faţă cererii de cipuri

Producătorul de cipuri Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) a anunţat joi că intenţionează să investească 100 de miliarde de dolari în următorii trei ani pentru a-şi creşte capacitatea la fabricile unde sunt produse cipuri, transmite Reuters.

Anunţul vine la câteva zile după ce Intel a informat că va construi două fabrici în Arizona, SUA, şi îşi va deschide unităţile clienţilor din afară, o provocare directă pentru companiile care produc cele mai avansate cipuri: TSMC şi Samsung Electronics Co Ltd. Investiţia Intel se ridică la 20 de miliarde de dolari.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd, ai cărui clienți includ Apple Inc și Qualcomm Inc, a semnat deja un plan de cheltuieli cuprins între 25 și 28 miliarde USD în acest an, pentru a dezvolta și produce cipuri avansate.

Miscarea vine în timp ce companiile globale au probleme din cauza lipsei de semiconductori care inițial au obligat companiile auto să reducă producția, dar acum dăunează producătorilor de smartphone-uri, laptopuri și chiar aparate electrocasnice, pe fondul unei creșteri a cererii alimentate de pandemie.

“Intrăm într-o perioadă de creștere mai mare, deoarece se așteaptă ca megatendințele multianuale de 5G și calculul de înaltă performanță să alimenteze cererea puternică pentru tehnologiile noastre de semiconductori în următorii câțiva ani”, a declarat TSMC într-o declarație pentru Reuters. “În plus, pandemia COVID-19 accelerează digitalizarea în toate aspectele”, a spus acesta. Acțiunile TSMC au crescut cu aproape 2% .

Anul acesta, titlurile TSMC au urcat cu aproape 10%, iar capitalizarea sa bursieră se situează la aproximativ 542 miliarde dolari. În mai, compania anunţase că intenţionează să construiască propria sa fabrică în Arizona, de 12 miliarde dolari.

Guvernele şi companiile străine fac de asemenea presiuni asupra Taiwanului să rezolve criza de cipuri pentru industria auto. Producătorii auto din întreaga lume, printre care Renault, Ford Motor, Subaru Corp, Toyota Motor Corp, Volkswagen AG, Nissan Motor şi Fiat Chrysler, închid liniile de asamblare din cauza lipsei de cipuri pentru industria auto.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014