Update articol:

Țuca Zbârcea & Asociații, soluție definitivă la ÎCCJ de respingere a acțiunii Municipiului București privind fostul sediu al Primăriei Generale

Ţuca Zbârcea & Asociaţii a obținut la ÎCCJ o soluție definitivă de respingere a acțiunii Municipiului București, îndreptată împotriva proprietarului fostului sediu al Primăriei, prin care primul tindea la dobândirea dreptului de proprietate asupra clădirii evaluată la aproximativ 30 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Țuca Zbârcea & Asociații.

Litigiul a fost inițiat în anul 2014, de către Municipiul București în contradictoriu cu proprietarul clădirii din Splaiul Independenței, sediu al Primăriei până în ianuarie 2017, solicitându-se instanței pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare. În cadrul acestui demers, Municipiul București a pretins că ar fi beneficiarul unei promisiuni de vânzare, ce i-ar fi conferit dreptul de a solicita proprietarului clădirii, evaluată la aproximativ 30 milioane de euro, transferul dreptului de proprietate.

Tribunalul București, ca primă instanță, a respins în tot demersul Municipiului București. Soluția a fost menținută de instanța de apel. Deși a păstrat soluția de respingere a acțiunii, reținând că nu există o promisiune de vânzare validă, întrucât nu a fost respectată cerința legală a stipulării unui preț determinat sau determinabil, instanța de apel a apreciat totuși că proprietarul clădirii își asumase o obligație de a vinde, la cererea Municipiului București. Această hotărâre a fost ulterior atacată cu recurs atât de Municipiul București (care critica soluția de respingere a acțiunii), cât și de proprietarul clădirii, acesta din urmă argumentând că nu și-a asumat o atare obligație.

Prin decizia civilă din 14 iulie 2020, ÎCCJ a respins recursul Municipiului București și a admis recursul proprietarului clădirii, dispunând înlocuirea considerentelor criticate.

„Discutăm despre un litigiu cu o miză considerabilă, derivată din valoarea substanțială a clădirii, cu multiple ramificații de ordin civil, expuse prin zeci de argumente pe care părțile le-au dezbătut timp de peste 6 ani, dar și cu un substrat probatoriu complicat, tradus în două expertize de specialitate. Soluția instanței supreme confirmă corectitudinea punctului de vedere al proprietarului, reprezentând o frumoasă recunoaștere a argumentelor ce țineau de regulile aplicabile promisiunilor de vânzare, criteriile de interpretare a contractelor, regimul convențiilor private, precum și de instituții pilon în materia procedurii civile”, a arătat Av. Ioana Gelepu.

În acest litigiu, proprietarul clădirii a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Ioana Gelepu, Partener în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații. Din echipă a făcut parte și Irina Răileanu, Managing Associate.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CONPET SA (COTE) (23/09/2022)

Modificare Convocator AGOA 28/31.10.2022

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (23/09/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 16 sept. - 23 sept. 2022

Turbo Long on Societatea Nationala de (RCSNGTL2) (23/09/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:30 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie