Update articol:

Tudorache: Guvernul “a uitat” să modifice o prevedere legislativă în urma căreia statul poate pierde 2 miliarde de euro din măsuri asigurătorii în cauze aflate în cercetare penală

Dragos Tudorache *(Facebook) Dragos Tudorache *(Facebook)

Preşedintele executiv al PLUS, Dragoş Tudorache, a apreciat că este “de neînţeles modul diletant” în care Guvernul “a uitat” să modifice o prevedere legislativă declarată neconstituţională în urma căreia statul poate pierde 2 miliarde de euro din măsuri asigurătorii în cauze aflate în cercetare penală.

“Este de neînţeles modul diletant în care Guvernul României – prin Ministerul Finanţelor şi ANAF – ‘a uitat’ să modifice o prevedere legislativă declarată neconstituţională în urma căreia statul român poate pierde 2 miliarde de euro din măsuri asigurătorii în cauze aflate în cercetare penală. PLUS va cere ANAF lista cu beneficiarii acestei ‘scăpări’ a Guvernului PNL pentru a înţelege exact dacă la mijloc nu este ceva mai mult decât incompetenţă”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Potrivit acestuia, Curtea Constituţională a publicat pe 21 ianuarie o decizie care “stabileşte că prelungirea automată a sechestrului ANAF până la finalul cercetării penale este neconstituţională şi a cerut legiuitorului – Parlamentul sau Guvernul – să corecteze în termen de 45 de zile” prevederea declarată neconstituţională.

“Din păcate, Guvernul Orban nu a făcut această modificare atunci când avea instrumentele necesare, inclusiv posibilitatea de a da OUG-uri, iar pe 6 martie măsurile asiguratorii se ridică pentru o sumă de aproximativ 10 miliarde de lei. Deşi a dat 25 de Ordonanţe de Urgenţă pe 4 februarie, Guvernul PNL condus de Ludovic Orban nu a părut interesat şi de prevederea care poate priva statul de 2 miliarde de euro. Dacă a fost incompetenţă, este necesară o explicaţie urgentă şi modificarea să fie făcută în procedură de urgenţă în Parlament. Altfel, acest caz arată ca o complicitate cvasipenală din care statul pierde foarte mulţi bani”, a menţionat europarlamentarul.

BVBStiri BVB