Update articol:

Turiști români, blocaţi pe aeroportul din Cancun, autoritățile le-au luat actele și telefoanele (vezi reacţia MAE)

https://pixabay.com/ https://pixabay.com/

Zeci de români, inclusiv copii, sunt blocaţi pe un aeroport în Cancun, unii de trei zile, după ce autorităţile le-au luat paşapoartele şi telefoanele şi le-au intrezis intrarea în ţară.

Autorităţile mexicane fac un abuz blocând pe aeroportul din Cancun turiştii români iar ANAT a trimis un protest la Ambasada statului Mexic în acest sens, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

“Din punctul meu de vedere şi al colegilor mei, este un abuz. Este o bătaie de joc la care Mexicul ne supune cam din doi în doi ani. Noi pornim de la premisa că este o ţară civilizată, dar, prin ceea ce face şi măsurile abuzive pe care le ia la frontiere, demonstrează că nu este. Pentru că nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Astăzi sunt aproximativ 80 de turişti, atât grupuri organizate cât şi turişti individuali, în Cancun, care sunt pur şi simplu sechestraţi, băgaţi într-o cameră. Tuturor turiştilor români li se iau paşapoartele şi telefoanele mobile, ca să nu poată comunica, şi îi ţin închişi intr-o cameră, după care, după diverse criterii, unora le dau drumul să intre în ţară, şi altora le spun să plece înapoi. Înţeleg că este un caz în care o familie a fost ruptă în două, soţia şi copilul au fost trimişi acasă şi soţul a primit acceptul de a intra, nişte aberaţii. Este vorba despre un ordin în ceea ce îi priveşte pe români, pentru că pe toţi românii din cursa de Lufthansa i-a luat într-o parte, deci este legat strict de români”, a declarat Burcea.

Conform afirmaţiilor lui Alin Burcea, Ambasada Mexicului în România a refuzat să ofere vreo explicaţie referitoare la incident.

El afirmă că în afară de măsurile abuzive la care sunt supuşi turiştii români în Mexic, există şi o problemă din punct de vedere financiar. “În afară de elementul de mitocănie, pentru că altfel nu pot să îi spun, mai apare şi problema pagubelor materiale. La care mexicanii ridică braţele în sus şi ne uităm unii la alţii. Cine răspunde pentru pagube? Cine răspunde pentru costurile biletelor de avion, pentru cazarea care e plătită? Nu li se oferă nicio explicaţie, pur şi simplu sunt opriţi de poliţia de frontieră. Sunt pierderi foarte mari. Noi am dat la Paralela 45 avansul la Lufthansa şi astăzi a fost blocat şi acum am ajuns să ne certăm cu reprezentanţii companiei. Sunt sute de oameni care au fost întorşi din drum din această cauză”, a precizat Alin Burcea.

Reacţia MAE

În contextul multiplelor semnalări din ultimele zile referitoare la refuzul intrării pe teritoriul Statelor Unite Mexicane a mai multor cetățeni români care se deplasau în scop turistic, Ministerul Afacerilor Externe a continuat demersurile diplomatice pe lângă autoritățile mexicane. În cursul zilei de astăzi, conducerea MAE a avut o convorbire în format videoconferință cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane la București, E.S. domnul José Guillermo Ordorica Robles.

În cadrul dialogului, partea română a exprimat îngrijorarea și nemulțumirea cu privire la situațiile generate de deciziile autorităților mexicane referitoare la accesul turiștilor români în Mexic și de tratamentul la care sunt supuși cetățenii români la intrarea pe teritoriul acestui stat. Ministerul Afacerilor Externe a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităților mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican și luarea măsurilor necesare, în regim de urgență, astfel încât drepturile cetățenilor români să fie respectate, inclusiv din perspectiva condițiilor asigurate pe durata procedurilor desfășurate în aeroport.

Autoritățile române nu contestă dreptul suveran al Statelor Unite Mexicane privind decizia de acordare a dreptului de intrare pe propriul teritoriu, dar este obligatoriu ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, și să nu genereze situații ofensatoare. Totodată, partea română a solicitat părții mexicane asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual, în caz contrar existând riscul ca astfel de cazuri să inducă ideea unei abordări discriminatorii.

În același timp, cu privire la cei aproximativ 50 de cetățeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun în așteptarea curselor de retur, MAE precizează că o echipă desemnată de Consulul Onorific al României la Cancun s-a deplasat la aeroport în vederea furnizării de alimente și apă pentru cetățenii români. Aceasta au fost preluate de către funcționarii din cadrul aeroportului și vor fi distribuite cetățenilor români.

Totodată, MAE subliniază importanța informării temeinice anterior călătoriei în străinătate, inclusiv prin consultarea informațiilor disponibile pe site-ul MAE la secțiunile Sfaturi și alerte de călătorie și Atenționări de călătorie în context COVID-19.

În acest context, MAE reamintește că, în conformitate cu informațiile comunicate public de către autoritățile mexicane și disponibile pe pagina de internet a MAE, la Atenționări de călătorie în context COVID-19, având în vedere măsurile adoptate pentru gestionarea pandemiei, pe Aeroportul Internațional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esențială, turismul nefiind inclus în această categorie. Persoanele care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei sunt respinse la frontieră și returnate în statul de domiciliu/reședință cu primul zbor disponibil.

Cu privire la Aeroportul Internațional din Cancun, autoritățile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic.

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români să manifeste precauție cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinațiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. MAE reamintește, în context, că zonele Ciudad de Mexico și Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roșie, iar Cancun, zonă portocalie).

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

 

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (28/03/2023)

Convocare AGAO 27.04.2023

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (28/03/2023)

Convocare AGOA 29/30.04.2023

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/03/2023)

Schimbarea Depozitarului activelor

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/03/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

UZTEL S.A. (UZT) (28/03/2023)

Procedura insolventei la cererea debitorului