Cei 27 de lideri europeni şi Marea Britanie au căzut de acord în privinţa amânării Brexitului pentru 31 octombrie, a anunţat, azi noapte, pe Twitter, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
EU27/UK have agreed a flexible extension until 31 October. This means additional six months for the UK to find the best possible solution.
— Donald Tusk (@eucopresident) April 10, 2019
“Aceasta înseamnă şase luni în plus pentru ca Regatul Unit să găsească ca mai bună soluţie”, afirmat Donald Tusk.
Premierul May: În pofida amânării, Regatul Unit încă poate părăsi UE la 22 mai
În pofida noii amânări a Brexitului pentru 31 octombrie, Regatul Unit încă poate părăsi Uniunea Europeană la 22 mai, a afirmat premierul Theresa May într-o conferinţă de presă organizată la Bruxelles în cursul nopţii de miercuri spre joi.
“Dacă ajungem să găsim un acord acum (…), încă putem ieşi la 22 mai”, a declarat Theresa May, referindu-se la deputaţii britanici care au respins până în prezent de trei ori acordul de divorţ pe care ea l-a încheiat cu Bruxellesul, precum şi toate alternativele care le-au fost propuse.
- Macron salută “cel mai bun compromis posibil”
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a salutat joi acordul celor 27 la Bruxelles privind amânarea Brexitului pentru 31 octombrie ca fiind “cel mai bun compromis posibil”, care a “permis păstrarea unităţii celor 27”, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Déclaration à l’issue de la réunion extraordinaire du Conseil européen sur le Brexit. pic.twitter.com/GJfItrUyI5
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 11, 2019
Noul termen, “31 octombrie, ne protejează”, pentru că este “o dată cheie, înainte de instalarea unei noi Comisii Europene”, a explicat şeful statului francez.
“Au fost sensibilităţi diferite” printre cei 27, dintre care o bună parte au dorit “o extindere mai lungă”, de un an, a recunoscut preşedintele francez.
El a menţionat că şi-a “asumat” acest rol de “claritate” şi “fermitate”, subliniind că “nu ar fi fost logic” să “se ofere o extindere mai mare” britanicilor. Este vorba, a explicat şeful statului, de “a respecta votul britanic” în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană şi “de a nu împiedica buna funcţionare a UE”.
Palatul Elysee a preciza că poziţia de fermitate a Franţei a fost susţinută de Belgia, Luxemburg, Spania şi Malta.
Potrivit preşedintelui francez, decizia de a participa la alegerile europene de la 26 mai le “aparţine britanicilor”, dar ar fi “bizar” să faci asta organizând în acelaşi timp Brexitul.