Susținătorii lui Alexei Navalnîi au acuzat sâmbătă autoritățile ruse că sunt „ucigași” care „își acoperă urmele”, refuzând să-i predea cadavrul, întrucât Kremlinul a rămas tăcut în ciuda acuzațiilor occidentale și a unui val de omagiu adus defunctului lider al opoziției, potrivit Moscow Times.
Moartea sa, pe care Occidentul a pus-o pe seama Kremlinului, privează opoziţia Rusiei de figura lui Navalnîi cu doar o lună înainte de alegerile care urmează să extindă puterea preşedintelui Vladimir Putin în Rusia.
Sâmbătă, mamei lui Navalny, Lyudmila, și avocatului său li s-a refuzat accesul la cadavrul său după ce au ajuns în colonia îndepărtată a închisorii din Siberia unde fusese deținut, a declarat purtătorul de cuvânt Kira Yarmysh.
„Este evident că ucigașii vor să-și acopere urmele și, prin urmare, nu predau cadavrul lui Alexei, îl ascund chiar și de mama lui”, a spus echipa lui Navalny într-o postare pe Telegram.
„Nu vor să iasă la iveală metoda pe care au folosit-o pentru a-l ucide pe Alexei”, a spus Yarmysh într-o emisiune online, în cea mai puternică acuzație a susținătorilor săi.
În toată țara, poliția rusă a acționat rapid sâmbătă pentru a sparge micile proteste la adresa lui Putin, arestând peste 400 de persoane în 36 de orașe, a declarat grupul pentru drepturile OVD-Info.
„Moartea lui Alexei Navalny este cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla Rusiei”, se spunea într-un bilet lăsat printre flori la un memorial improvizat la Moscova.
Tăcere de la Kremlin
După ce inițial au respins acuzațiile referitoare la moartea lui Alexei Navalîi, Kremlinul nu a mai avut comentarii sâmbătă, în ciuda corului furios de condamnare din partea liderilor occidentali.
Miniștrii de externe G7 reuniți la München au păstrat sâmbătă un minut de reculegere pentru Navalnîi, în timp ce președintele american Joe Biden l-a învinuit în mod explicit pe Putin.
Putin, în vîrstă de 71 de ani, nu a comentat.
În trecut, în rarele ocazii când a fost întrebat despre cel mai vocal critic al său, liderul rus a evitat să spună numele lui Navalny.
Vorbind la Conferința de Securitate de la München la câteva ore după vestea morții soțului ei, Iulia Navalnaya a spus că Putin și anturajul lui vor fi „pedepsiți pentru tot ce au făcut țării noastre, familiei mele și soțului meu”. Ea a cerut comunității internaționale „să se unească și să învingă acest regim rău și terifiant”.
Laureatul rus al Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, a declarat că moartea lui Navalnîi a fost „crimă” și că a fost „torturat și chinuit” timp de trei ani de închisoare.
Omagiile au continuat să apară sâmbătă, în timp ce susținătorii organizau proteste anti-Putin.
Într-un videoclip postat de postul independent Sota din Moscova, o femeie a putut fi auzită țipând în timp ce o mulțime de ofițeri de poliție o rețineau, în timp ce oamenii scandau „rușine” .
Pe un pod de lângă Kremlin, bărbați cu glugă au fost văzuți culegând flori în saci de gunoi care fuseseră așezate la un memorial neoficial al lui Navalnîi.
Instanțele ruse au început sâmbătă să emită pedepse scurte de închisoare de până la 15 zile pentru cei reținuți la comemorări, au informat anumite grupuri de drepturile omului.
Navalnîi a murit vineri când și-a pierdut cunoștința după ce „s-a simțit rău după o plimbare”, a declarat Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia. Unul dintre avocații săi, Leonid Solovyov, a declarat pentru ziarul Novaya Gazeta că Navalny a fost „normal” când un alt avocat l-a văzut miercuri. În imaginile unei ședințe de judecată din închisoare de joi, cu o zi înainte de moartea sa, Navalny a fost văzut zâmbind și glumind în timp ce se adresa judecătorului prin video.
Mamei lui Navalny și avocatului li s-a spus sâmbătă că a murit din cauza „sindromului morții subite” – un termen vag, fără semnificație medicală specifică. „Nu există așa ceva… ”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Yarmysh.
‘Nu mă tem’
Navalny, care a condus protestele de stradă timp de mai bine de un deceniu, a devenit un nume cunoscut prin carismă și campania sa anticorupție.
Dezvăluirile sale de corupție, postate pe canalul său de YouTube, au strâns milioane de vizualizări și au adus zeci de mii de ruși în stradă, în ciuda legilor dure împotriva protestelor.
El a fost închis la începutul anului 2021 după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde se recupera după un atac de otrăvire aproape fatal cu Noviciok, un agent neurotoxic din epoca sovietică.
O investigație ulterioară a echipei sale și a mai multor instituții de presă a spus că în spatele atacului s-a aflat o echipă a FSB-ului rus.
La întoarcere, el a primit o serie de acuzații, inclusiv o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”, pedeapsă condamnată pe scară largă de grupurile de drepturile omului și văzut în Occident ca o pedeapsă pentru opoziția sa față de Kremlin.
Decizia sa de a se întoarce, în ciuda faptului că știa că va risca închisoare, i-a adus admirație globală.
„Nu mi-e frică și vă fac apel să nu vă fie frică”, a spus el într-un apel adresat susținătorilor în timp ce ateriza la Moscova, cu câteva clipe înainte de a fi reținut.
Arestarea sa a stimulat unele dintre cele mai mari demonstrații pe care le-a văzut Rusia în decenii, iar mii de oameni au fost reținuți la mitinguri la nivel național în care au cerut eliberarea lui.
Din spatele gratiilor, Navalnîi a devenit un oponent ferm al ofensivei militare pe scară largă a Moscovei împotriva Ucrainei.
La sfârșitul anului trecut, Navalny a fost mutat într-o colonie îndepărtată a închisorii arctice, supranumită „Lupul polar”, în regiunea rusă Yamalo-Nenets din nordul Siberiei. El a spus în ianuarie că rutina lui zilnică includea plimbări în închisoare la temperaturi înghețate.
De când a fost închis, el a petrecut mai mult de 300 de zile în izolare, unde autoritățile închisorii l-au ținut pentru presupuse încălcări minore ale protocolului.
Într-un documentar filmat înainte de a se întoarce în Rusia, Navalnîi a fost întrebat ce mesaj vrea să lase poporului rus în cazul în care va muri sau ar fi ucis.
“Nu renunța. Nu trebuie, nu poți să renunți”, a spus el. “Tot ce este nevoie pentru ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic.”