Update articol:

Parlamentari ruşi: Statele străine sunt „clar în spatele” mitingurilor pro-Navalny

Aleksei Navalnîi Aleksei Navalnîi/ Sursa foto: Twitter
  • Kremlinul acuză Washingtonul de ingerinţă

Un parlamentar rus de top a condamnat protestele importante de sâmbătă pro-Navalny, care au dus la ciocniri cu polițiști în mai multe orașe, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, oficialul rus acuzând că sunt „susținute de străini”.

Andrey Klimov, parlamentarul care prezidează „Consiliul Federației pentru Protecția Suveranității Statului și Prevenirea Intervenției în Afacerile Interne ale Rusiei”, a declarat duminică canalului de televiziune Rossiya-1: „Comisia [Consiliului Federației] are motive să creadă că acțiunile statelor străine stau în mod clar în spatele tuturor acestor evenimente și toate acestea se întâmplă cu ajutorul specialiștilor străini”, potrivit TASS.

El a pretins că demonstrațiile „neautorizate” la îndemnul liderului opoziției de la Kremlin, Alexei Navalny, au fost organizate în principal pe „platforme digitale străine”.

„Acesta este un act ilegal în sine”, a adăugat Klimov.

Într-o declarație separată a unui alt oficial de rang înalt, se spune că comisia este „gata să examineze prompt dosarele despre posibila implicare a forțelor străine în diseminarea apelurilor de participare la evenimente neautorizate pe o serie de rețele sociale”.

Mijloacele prin care demonstrațiile legate de Navalny vor fi considerate „ilegale” și vor urma alte represiuni dure, potrivit oficialilor ruşi.

Kremlinul a acuzat duminică Statele Unite de ingerinţă, denunţând un comunicat al ambasadei americane la Moscova publicat în ajunul manifestaţiilor de protest din Rusia pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, transmite AFP.

Reprezentanţa diplomatică americană avertizase pe site-ul său cetăţenii americani să nu se ducă la aceste manifestanţii de sâmbătă, precizând totodată locurile în care urmau să se desfăşoare protestele.

Aceste informaţii “constituie în mod indirect o ingerinţă absolută în afacerile noastre interne”, a reacţionat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu la postul public rus Rossia 1, din care au fost publicate fragmente pe site-ul postului.

“Indirect, aceasta reprezintă un sprijin direct în favoarea încălcării legii Federaţiei Ruse prin susţinerea unor acţiuni neautorizate”, a apreciat Peskov. Dacă ambasada Rusiei în SUA ar fi reacţionat în acelaşi mod la tulburările de pe teritoriul american, “aceasta cu siguranţă ar fi provocat o oarecare nemulţumire la Washington”, a adăugat el.

MAE rus denunţase deja comportamentul ambasadei americane, precizând într-un comunicat că şeful misiunii va fi convocat pentru “o discuţie serioasă”.

Pe de altă parte, Peskov a declarat, potrivit Reuters, că Rusia este pregătită să pună bazele unui dialog cu noua administraţie a preşedintelui Joe Biden în care este de aşteptat să fie exprimate punctele de vedere divergente. El a adăugat că preşedintele rus Vladimir Putin va răspunde cu aceeaşi măsură disponibilităţii SUA de a comunica.

 

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (26/02/2021)

Conferinta telefonica investitori si analisti - Rezultate fin preliminare 2020

CONPET SA (COTE) (26/02/2021)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (26/02/2021)

Preselectie auditor financiar - varianta in limba engleza

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (26/02/2021)

Reluare tranzactionare - ora 12:35 - Notificare Erste Group Bank AG suspendare limita variatie

BRK Aur Turbo Long 1750 (BKAURTL10) (26/02/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 26 Februarie si 01 Martie 2021