Update articol:

Ucraina a pierdut toate comunicările cu Cernobîl – AIEA

AIEA Sursa foto: Facebook

Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut toate comunicațiile cu Centrala Nucleară din Chornobîl (NPP), a doua zi după ce amplasamentul controlat de ruși a pierdut toate sursele externe de energie, a declarat ieri directorul general Rafael Mariano Grossi într-un comunicat.

Directorul general a spus că Agenția are cunoștință de rapoarte conform cărora curentul a fost restabilit pe amplasament și caută confirmare.

La începutul zilei, autoritatea de reglementare din Ucraina a declarat AIEA că generatoarele diesel de urgență furnizează energie electrică CNE din Chornobîl. Pierderea ulterioară a comunicării a însemnat că autoritatea de reglementare nu a mai putut furniza informații actualizate despre amplasament către AIEA.

Potrivit informațiilor primite înainte de pierderea comunicării, ambele linii electrice ale locului  au fost avariate, deconectându-l de fapt de la rețea, a spus autoritatea de reglementare a Ucrainei. Pentru a asigura puterea continuă, aceste linii ar trebui fie reparate, fie generatoarele care dețin combustibil timp de două zile ar necesita livrări suplimentare de motorină. Generatoarele diesel alimentau sisteme importante pentru siguranță, inclusiv cele pentru combustibilul nuclear uzat și controlul apei și tratarea chimică a apei, a spus autoritatea de reglementare, adăugând că operatorul nu a fost capabil să mențină unele funcții precum monitorizarea radiațiilor, sistemele de ventilație și sistemele normale de iluminat.

Cu toate acestea, deconectarea de la rețea nu va avea un impact critic asupra funcțiilor esențiale de siguranță ale amplasamentului, unde sunt amplasate diverse instalații de gestionare a deșeurilor radioactive, deoarece volumul de apă de răcire din instalația de combustibil uzat este suficient pentru menține eliminarea căldurii fără alimentarea cu energie electrică, scrie AIEA.

Autoritatea de reglementare a confirmat în continuare această evaluare, declarând că raportul de analiză a siguranței pentru instalația de depozitare a combustibilului uzat a șantierului a concluzionat că nu va exista „niciun impact asupra sistemelor esențiale de siguranță” în cazul unei pierderi totale de energie, inclusiv energie electrică furnizată de surse de urgență precum generatoare diesel. De asemenea, operatorul a putut confirma că nu există avarii în structurile și sistemele bazinului de stocare a combustibilului uzat, iar funcțiile inițiale ale acestora sunt menținute.

Dacă s-ar pierde și energia de urgență, autoritatea de reglementare a spus că va fi în continuare posibil ca personalul să monitorizeze nivelul apei și temperatura bazinului cu combustibil uzat. Dar personalul ar efectua această lucrare în condiții de înrăutățire a siguranței radiațiilor din cauza lipsei de ventilație a instalației. De asemenea, salariaţii nu ar putea urma procedurile operaționale de siguranță împotriva radiațiilor.

Directorul general AL AIEA și-a exprimat alarma cu privire la deteriorarea și epuizarea condițiilor pentru personalul de la CNE Chornobîl, care nu a putut să fie schimbat înainte ca forțele ruse să preia controlul pe 24 februarie. El a spus că acest lucru compromite și un pilon vital al siguranței, care afirmă că „personalul de exploatare trebuie să își poată îndeplini sarcinile de siguranță și securitate și să aibă capacitatea de a lua decizii fără presiuni nejustificate”. La situația stresantă se adaugă și pierderea totală a comunicării. Amplasamentul nu a putut comunica mai devreme cu autoritatea de reglementare prin e-mail.

În ceea ce privește starea centralelor nucleare operaționale ale Ucrainei, autoritatea de reglementare a spus că opt dintre cele 15 reactoare ale țării au rămas în funcțiune, inclusiv două la CNE Zaporizhzhya, trei la Rivne, unul la Khmelnytskyy și două la sudul Ucrainei. Nivelurile de radiații la cele patru locuri au fost normale, se spune în comunicat.

Situația de alimentare cu energie a centralei nucleare Zaporizhzhya are patru linii electrice de înaltă tensiune (750 kV) în afara amplasamentului plus una suplimentară în standby. Două dintre cele patru au fost avariate și, prin urmare, în prezent există două linii electrice, plus cea în standby. Operatorul a informat AIEA că necesarul de energie electrică în afara amplasamentului CNE ar putea fi asigurat cu o singură linie electrică disponibilă. În plus, generatoarele diesel sunt pregătite și funcționale pentru a furniza energie de rezervă.

Cu toate acestea, într-o altă provocare pentru aceeași fabrică, în prezent nu a fost posibilă livrarea la fața locului y pieselor de schimb, echipamentelor și personalului specializat necesar pentru a efectua reparațiile planificate, iar activitățile de întreținere la Unitatea 1 au fost reduse la nivelul minim cerut de procedurile operaționale ale uzinei.

Directorul general a mai spus că AIEA este în contact cu autoritățile ucrainene în ceea ce privește sistemele de monitorizare a radiațiilor din Ucraina.

În ceea ce privește pierderea transmisiei de date de la distanță de la sistemele de garanții instalate pentru monitorizarea materialelor și activităților nucleare la CNE Cernobîl și CNE Zaporizhzhya, AIEA nu a reușit să restabilească comunicarea cu acele sisteme de monitorizare instalate.

Directorul general Grossi a purtat ieri discuții cu miniștrii de externe ai Ucrainei și ai Federației Ruse – Dmytro Kuleba și Serghei Lavrov – la Antalya, Turcia.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021